Feberkramper

Publisert
Sist oppdatert

Feberkramper kan se skremmende ut, men er som regel ufarlig. Cirka 3% av alle barn vil oppleve feberkramper. Vanligst er fenomenet hos barn fra 6 måneder til 5  år. 

Ca. 30% av barna som har hatt feberkramper en gang, vil få det igjen ved senere febersykdom. 3-4 % av barna som har feberkramper, vil vise seg å ha epilepsi. (1) 

Årsak:

– Feberkrampene oppstår mest som et svar på varierende feber, og raske endringer i korppstemperaturen, forteller barnelege Håvard Skjærvik ved Arendal Spesialistsenter til Mammanett. 

Hjernens terskel for kramper blir lavere ved feber. Terskelen er også generelt lavere hos barn enn voksne, og feberkramper oppstår sjeldent hos barn over 5 år.

Symptomer:

Krampene opptrer under feber, og er kortvarige (oftest under 5 minutter). Symptomene kommer gjerne i forbindelse med starten av en febersykdom.

Slik arter ofte et krampeanfall seg:

Stadium 1: (varighet ca. 1/2 minutt)- Tap av bevissthet- Stivhet i kroppen- Pustestopp i opptil 1/2 minutt- Avgang av urin og/eller avføring

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer