Overvekt hos barn:

Fedme og overvekt blant barn er et problem

Forskning viser at barn som blir behandlet for fedme, svært sjelden lykkes med å gå ned i vekt.

OVERVEKT HOS BARN: Mange barn som er overvektige sliter med å gå ned i vekt, viser undersøkelser. FOTO: NTB Scanpix
OVERVEKT HOS BARN: Mange barn som er overvektige sliter med å gå ned i vekt, viser undersøkelser. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Undersøkelser foretatt av Kunnskapssenteret ved Folkehelseinstituttet viser at barn som blir behandlet for fedme, svært sjelden lykkes med vektreduksjonen. Resultatene for barnefedme er veldig dårlig, selv om de får hjelp fra spesialister.

– I Norge, som i resten av verden, er overvekt og livsstilssykdom en utfordring – også blant barn. Hos barn og unge graderer man ofte alvorligheten av overvekten i tre nivåer; overvekt, fedme eller alvorlig fedme, sier Samira Lekhal, som er seksjonsoverlege ved Senter for sykelig overvekt ved sykehuset i Vestfold.

Blant norske barn har cirka 20 prosent overvekt, fedme eller alvorlig fedme. I tredjeklasse er 14 prosent av jentene og 11 prosent av guttene overvektige, mens tre prosent av jentene og to prosent av guttene har fedme.

– Blant ungdom er andelen noe høyere, og i noen deler av landet nærmere 30 prosent. Vi vet også at overvekt i barneårene disponerer for overvekt i voksenlivet, som i praksis betyr at barn ganske sjelden «vokser» av seg overvekt uten noen form for behandling, sier Lekhal.

Behandling av overvekt medfører endring av levevaner, både gjennom å endre kostholdsvaner, og mer fysisk aktivitet.

– Det er krevende å endre måten å leve på, spesielt når det må inkludere en hel familie, som ofte er tilfellet når vi behandler barn og unge med overvekt og fedme.

Mindre vektreduksjon gir bedre helse

Forskning viser at mindre vektreduksjon, mellom fem og ti prosent, eller redusert grad av fedme, gir bedre helse. Det vil også minske risikoen for blant annet høyt blodtrykk og høye fettstoffer i blodet, som er sterkt knyttet til overvekt.

– For den enkelte oppleves nok den lille endringen i vekt som ubetydelig. I behandling av overvekt generelt, spesielt i behandlingen av barn, er det nødvendig med ny kunnskap slik at vi i fremtiden kan behandle med større treffsikkerhet og med bedre resultater på vekt.

Årsakene til overvekt er sammensatt, og ofte er det mange grunner til at inntaket over tid har vært større enn kroppens behov. I sjeldne tilfeller kan genetikk forklare årsaken til overvekt, men nyere forskning viser tydelig at noen har arvemateriale som er «mer fedmefremmende» enn andre, ifølge Lekhal.

– Det betyr allikevel at det ikke er umulig å redusere vekten og dermed graden av fedme. Vektreduksjon handler alltid om å spise riktig mengde mat, slik at kroppens energiregnskap går i minus – først da vil man oppnå redusert vekt.

LES OGSÅ: Norske barn kan få tilbud om fedmeoperasjon

Mener at helsepersonell bør informere foreldre om barnets vektutvikling

For barn som fortsatt vokser i høyden, er det ofte en målsetting at vekten skal være stabil, slik at graden av fedme vil reduseres med økende høydevekst.

– Foreldre er viktige rollemodeller, og på mange vis «arver» barn kostholdet til sine foreldre. Å etablere gode vaner for kosthold tidlig i barneårene, er viktig for å forebygge overvekt, sier Lekhal.

Forskning viser at det er vanskelig for foreldre å vurdere vekt og utvikling hos egne barn. Generelt utvikler barna betydelig fedme før foreldre mener at vekten er et problem.

– I Norge har vi retningslinjer for måling og veiing gjennom Helsestasjonen. Det er veldig bra. Her vil helsepersonell, som helsesøster og helsestasjonslegen, ta stilling til om barnet ditt følger normal utvikling for vekt. Primært mener jeg at det er en oppgave for helsepersonell å informere foreldre om vektutvikling og eventuell overvekt, sier Lekhal.

Dersom du som forelder opplever at du ønsker veiledning, er det naturlig å kontakte helsesøster eller fastlege. Også der finnes det retningslinjer som beskriver hvordan barn og unge med overvekt skal utredes og behandles.

Les også: Slik snakker du med barn og tenåringer om overvekt

Hvordan forebygge overvekt blant barn?

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) kan overvekt og fedme blant barn forebygges ved å rette oppmerksomheten mot kosthold og den fysiske aktiviteten i hele barnets utviklingsperiode.

– Man bør ha hele miljøet i tankene, ingen enkelttiltak kan alene stoppe fedmeepidemien, sier Linn Bøhler, som er rådgiver ved Folkehelseinstituttet.

WHO anbefaler at man planlegger slik at det er enkelt å gå og sykle. De anbefaler også at helsefremmende tiltak som vektlegger sunt kosthold og fysisk aktivitet hos gravide, i barnehage, skole og nærmiljø bør være utformet slik at de når alle grupper.

– På den måten bidrar man til at sosiale helseforskjeller utjevnes. Det er i barne- og ungdomsårene at mulighetene for å forebygge overvekt i voksen alder trolig er størst, sier Bøhler.

Les også: - Vekt er dessverre også et tema i tredjeklasse

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer