Overvekt hos barn:

Fedme og overvekt blant barn er et problem

Forskning viser at barn som blir behandlet for fedme, svært sjelden lykkes med å gå ned i vekt.

OVERVEKT HOS BARN: Mange barn som er overvektige sliter med å gå ned i vekt, viser undersøkelser. FOTO: NTB Scanpix
OVERVEKT HOS BARN: Mange barn som er overvektige sliter med å gå ned i vekt, viser undersøkelser. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Undersøkelser foretatt av Kunnskapssenteret ved Folkehelseinstituttet viser at barn som blir behandlet for fedme, svært sjelden lykkes med vektreduksjonen. Resultatene for barnefedme er veldig dårlig, selv om de får hjelp fra spesialister.

– I Norge, som i resten av verden, er overvekt og livsstilssykdom en utfordring – også blant barn. Hos barn og unge graderer man ofte alvorligheten av overvekten i tre nivåer; overvekt, fedme eller alvorlig fedme, sier Samira Lekhal, som er seksjonsoverlege ved Senter for sykelig overvekt ved sykehuset i Vestfold.

Blant norske barn har cirka 20 prosent overvekt, fedme eller alvorlig fedme. I tredjeklasse er 14 prosent av jentene og 11 prosent av guttene overvektige, mens tre prosent av jentene og to prosent av guttene har fedme.

– Blant ungdom er andelen noe høyere, og i noen deler av landet nærmere 30 prosent. Vi vet også at overvekt i barneårene disponerer for overvekt i voksenlivet, som i praksis betyr at barn ganske sjelden «vokser» av seg overvekt uten noen form for behandling, sier Lekhal.

Behandling av overvekt medfører endring av levevaner, både gjennom å endre kostholdsvaner, og mer fysisk aktivitet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer