<strong><b>FEM SMÅ UNDER SYV:</strong></b> «Når kommer nestemann?» er en kommentar familien ofte får høre fra andre.  Foto: Marit Sletten
FEM SMÅ UNDER SYV: «Når kommer nestemann?» er en kommentar familien ofte får høre fra andre. Foto: Marit Sletten Vis mer

Fem barn på seks år

Kari og Stig Arne får spørsmål om de har tenkt å befolke bygda alene.

Publisert
Sist oppdatert

Når Kari Eiesar (28) og Stig Arne Moen (32) tar med seg ungene på tur, får de alltid spørsmål om noen av barna er tvillinger eller trillinger. Andre lurer på når de får neste barn og om de har tenkt å befolke bygda helt alene.

Med fem barn som er yngre enn syv år, er det kanskje ikke så rart at familien vekker litt oppsikt.

Ikke planlagt

– Vi fikk en pangstart på familietilværelsen, forteller Kari. – Eldstemann Emil var på ingen måte planlagt, men vi fant ut at vi skulle hoppe i det med begge beina.

- Vi flyttet sammen og bestemte oss ganske fort for at han ikke skulle bli enebarn, men vi hadde ikke tenkt at nummer to skulle komme riktig så fort, sier hun med et smil.

Etter at Emil ble født, kom de neste fire barna som perler på en snor. I dag har de Emil (6), Iver (5), Torjus (4), Linus (3) og Lina Sofie (8 mnd).

LES OGSÅ: Derfor fikk vi mange barn

Store utfordringer

Kari og Stig Arne har alltid tatt utfordringene på strak arm, og har hverken latt seg knekke av våkenetter, kolikk eller utallige bleieskift. Men da de oppdaget at Kari var gravid for femte gang, var omstendighetene langt fra ideelle.

Stig Arne hadde nettopp blitt permittert fra jobb på grunn av nedskjæringer og de hadde egentlig bestemt seg at fire barn var nok.

<strong>STOLTE STOREBRØDRE:</strong> Emil, Iver, Torjus og Linus med lillesøster Lina Sofie. Foto: Privat
STOLTE STOREBRØDRE: Emil, Iver, Torjus og Linus med lillesøster Lina Sofie. Foto: Privat Vis mer

– Jeg var langt nede, men etter mye for og imot valgte vi å kjøre løpet ut. Heldigvis! For i dag har vi fire flotte gutter og lille Lina Sofie hos oss, sier Kari.

Alltid en å leke med

I dag er Kari glad for at det gikk som det gikk og at de fikk «fem tette». Hun mener det er en fordel å bli ferdig med småbarnsperioden forholdsvis fort, i stedet for å være småbarnsmor i mange omganger.

– Og så har barna stor glede av hverandre. Det kan bli litt krangling av og til, men stort sett leker de seg veldig bra sammen. Her er det alltid en å leke med, sier hun.

LES OGSÅ: - Jeg er kanskje ikke som andre 25-åringer

Viktig med alenetid

Med fem små som skal dele på oppmerksomheten, er foreldrene opptatt av å skape nok alenetid for hver enkelt.

– Dette mener vi er viktig, selv om det ikke lar seg gjøre hver dag. Det trenger ikke være utflukter, ofte er det nok at barna får være med å lage middag eller bake en kake mens de andre leker med Lego. De små øyeblikkene er viktige å få til, sier Kari.

<strong>AKTIV FAMILIE:</strong> Fem små barn er ingen hindring for Kari og Stig Arne, som ofte tar hele gjengen med på tur i skog og mark. Foto: Privat
AKTIV FAMILIE: Fem små barn er ingen hindring for Kari og Stig Arne, som ofte tar hele gjengen med på tur i skog og mark. Foto: Privat Vis mer

Lar barna få prøve selv

Morgensituasjonen er utfordrende i de fleste familier, og mange synes nok det er vanskelig å komme tidsnok med bare ett eller to barn. I familien Eiesar-Moen legger Kari frem barnas klær kvelden før, og så kler de fire guttene på seg selv.

– Noen t-skjorter blir feil veg, buksa likeså og en sokk rang, men det henger jeg meg ikke opp i. Jeg retter bare det som må rettes, men jeg knuser ikke mestringsfølelsen deres ved å ordne på hver minste lille ting, sier hun.

– Vi må ha rutiner på en god del ting, men samtidig er vi veldig avslappede og impulsive. Sikkert på både godt og vondt, sier hun.

LES OGSÅ: Fembarnsmor; - Jeg er skapt for å føde!

God støtte fra familien

Ikke uventet blir det store mengder klesvask i denne familien og Kari drømmer om en maskin som både kan vaske, tørke, sortere, brette og legge på plass klær. I snitt jobber hun seg gjennom tre maskiner med klesvask daglig.

Til tross for at det er mye jobb, er Kari og Stig Arne flinke til å ha et sosialt liv utenom familien og tilbringe tid med venner.

<strong>TID SAMMEN:</strong> Familien er en stor støtte for Kari og Stig Arne. Foto: Privat
TID SAMMEN: Familien er en stor støtte for Kari og Stig Arne. Foto: Privat Vis mer

– Vi er utrolig heldige som har nesten all familie rundt oss. De er til STOR hjelp. De gjør det mulig for oss å kunne få litt tid for oss selv om vi ønsker det, sier Kari.

Synes synd på dem

Selv om de stort sett alltid får positive tilbakemeldinger fra andre, hender det noen ganger at de får høre kommentaren «stakkars dere».

Noen synes synd på dem på grunn av alle foreldremøtene de må gå på, mens andre lurer veldig på hvordan de vil takle å ha tenåringer som spiser mye og som skal delta på forskjellige fritidsaktiviteter.

– De mener det må være så hardt å ha disse fem små, men det er absolutt ikke sånn jeg vil folk skal si. Vi har til syvende og sist selv valgt denne livsstilen. Vi koser oss med det og vi føler vi mestrer det på en god måte. Perfekte er vi aldeles ikke, men vi gjør så godt vi kan.

LES OGSÅ: «Perfekte» mødre mer deprimerte

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer