Fem knep som gir barna bedre ordforråd

– Start tidlig! Foto: Shutterstock.com ©
– Start tidlig! Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Start allerede i spedbarnsalder.

– Et godt språk er viktig både for den sosiale og akademiske utviklingen hos barnet, forklarer professor Ingunn Størksen, forsker bak Skoleklar-prosjektet blant norske barnehagebarn.

– Foreldre bør utnytte hverdagssituasjoner til å introdusere nye ord og begrep for barnet. Ved å kommentere og snakke om aktiviteter man gjør sammen, vil barnet også lære seg hvordan ordene anvendes i en sammenheng, sier hun. 

LES MER: Derfor er det viktig  

1. Les høyt for barnet ditt     

Å lese høyt for barn er ikke bare en koselig hyggestund for deg og barnet, det kan også bidra til å øke barnets forståelse for ordene. Når vi skriver bruker vi en større variasjon av ord enn vi gjør i en vanlig samtale, dette gjelder også barnebøker.

Dersom det er ord i boken som du tror barnet kanskje ikke helt forstår, stopp opp og forklar betydningen. Relater det du leser om til situasjoner barnet kjenner seg igjen i fra sin egen hverdag. 

2. Snakk med barnet

Jo mer du prater med barnet, jo mer vant blir hun/han til å høre ord i forskjellige sammenhenger. Vær ikke redd for å introdusere ett og annet nytt ord for barnet ditt og gå gradvis over til å bruke «voksenord» istedenfor typiske ord man bruker når barnet er baby (for eksempel fugl istedenfor «pip pip», kråke istedenfor «fugl» osv.). 

LES OGSÅ: Ja, du kan snakke babyspråk med babyen!

3. Lytt til barnet

I den hektiske hverdagen hvor alt skal gå fort og helst skulle ha skjedd i går – gi barna den tiden de trenger for å snakke. Signaliser med hele deg at du lytter til barnet ditt og at det kan bruke den tiden det trenger.

Legg bort telefonen, lukk igjen pc’n og se barnet rett i øynene. Svar og still spørsmål til det barnet har å si, ta det på alvor. På den måten vil barnet få selvtilliten til å snakke og bruke ordene sine.

LES OGSÅ: Mindfullness - bli mer tilstede i barnets liv

4. La barnet få bruke lære-spill

Mange av dagens smårollinger er imponerende bevandret når det gjelder bruk av pc, lesebrett og smarttelefon. Som regel er de ganske altetende når det gjelder spill, og det gir oss foreldre en gylden mulighet til å introdusere dem for typiske lære-apper og pedagogiske spill.

For pc finnes Sofie-spillene, som er rettet mot barn fra 2,5 til 5 år. Når det gjelder apper, så kommer det stadig nye på det norske markedet. Her kan nevnes «Skriv og Lær», «SirMania» og «ABC-spillet». For litt større barn er brettspillet «Alias jr» supert for å trene opp ordforrådet og bruk av synonymer. Spillet er anbefalt for barn fra fem år, men det er nok en fordel at de kan å lese litt. 

LES OGSÅ: Er dette trygge nettsamfunn for barn? 

5. Bruk sanger og regler

Sang er en fin måte å repetere ord på og svært effektfullt når det gjelder å få barna til å ønske å lære seg nye ord. Etter hvert kan man lage egne tekster til kjente melodier, tøysesanger gjør synging ekstra morsomt!  

LES OGSÅ: Sosial med baby: Aktivitetene dere kan gjøre sammen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer