Fem spørsmål foreldre ikke tør stille barnehagen

...men det er det ingen grunn for. Barnehageansatte gir deg gode svar!

KLAR FOR BARNEHAGEN: Det er ifølge barnehagene et bredt spekter av ting foreldre lurer på i forbindelse med barnehagestart. Ikke alt er like lett å spørre om. Foto: NTB scanpix
KLAR FOR BARNEHAGEN: Det er ifølge barnehagene et bredt spekter av ting foreldre lurer på i forbindelse med barnehagestart. Ikke alt er like lett å spørre om. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ett nytt barnehageår er i gang og over hele landet skal store og små barn igjen tilpasse seg barnehagehverdagen.

Hva er det vi foreldre spør mest om og hvilke ting gruer vi oss for å spørre om? 

Mange spørsmål

Den danske nettsiden Vores Børn har stilt 10 spørsmål til danske barnehagelærere som mange gruer seg for å stille. Mammanett har stilt noen av de samme spørsmålene til de norske barnehagelærerne i Den blå appelsin Kanvas-barnehage, med daglig leder Pia K. Halvorsen i spissen.

De forteller at det er et bredt spekter av ting foreldre lurer på i forbindelse med barnehagestart

– Vi får mange spørsmål om rent praktiske ting, som hvordan vi organiserer dagene, rutiner, hva de skal ha på seg av klær og hva som skjer når barna skal sove. Vi får også mange spørsmål om maten, sier Halvorsen. 

HVA TRENGER MAN I BARNEHAGEN? Her er utstyret du trenger til barnehagestart

SETT GJERNE KRAV TIL OSS: De ansatte i Den blå appelsin Kanvas-barnehage, med leder Pia K. Halvorsen i midten, synes det er flott at foreldrene stiller spørsmål og engasjerer seg i barnas hverdag i barnehagen. Foto: Privat
SETT GJERNE KRAV TIL OSS: De ansatte i Den blå appelsin Kanvas-barnehage, med leder Pia K. Halvorsen i midten, synes det er flott at foreldrene stiller spørsmål og engasjerer seg i barnas hverdag i barnehagen. Foto: Privat Vis mer

Bra med høye forventinger

Hun opplever at dagens foreldre er mer opptatt av læring enn tidligere og at de ofte spør om hvordan barnehagen jobber med de forskjellige fagområdene.

Hun synes imidlertid ikke at foreldrene stiller for høye krav.

– Vi vil gjerne at de skal ha høye forventinger og stille krav til oss. Det kan de gjerne gjøre i enda større grad, sier hun med et smil.

LES OGSÅ: Her kan du sjekke hvordan forholdene er i din barnehage!

OPPTATT AV LÆRING: Barnehagen opplever at stadig flere foreldre spør om hvordan barnehagen jobber med de forskjellige fagområdene. Foto: NTB Scanpix
OPPTATT AV LÆRING: Barnehagen opplever at stadig flere foreldre spør om hvordan barnehagen jobber med de forskjellige fagområdene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Her er noen av spørsmålene foreldre gjerne vil å svar på, men som de kanskje gruer seg for å spørre om:

1. Hvorfor er det alltid så få ansatte i barnehagen om morgenen?

Noen foreldre reagerer på at det ikke er så mange ansatte til å ta imot barnet når de leverer det fra seg om morgenen. Barnehageleder Halvorsen sier det skyldes en typisk misoppfatning.

– De tror at vi alle er på jobb fra barnehagen åpner til den stenger. Ansatte kan ikke jobbe fra kl. 07.30 til 17.00. Alle har 7.5 timers arbeidstid og noen kommer på tidligvakt og andre på seinvakt, sier hun. 

– De fleste barnehagene fordeler personalet slik at det er flest ansatte på jobb når det er det er flest barn til stede. Hos oss åpner vi kl. 07.30 og fram til kl. 9.00 kommer det en ny ansatt hvert kvarter. Fra kl. 09.00 til 15.00 er alle ansatte til stede. Det kaller vi kjernetid og det er da de aller fleste barna er her. 

Foto: Meandi
Foto: Meandi Vis mer

LES OGSÅ

- Barna går kun utendørs når det er overskyet!

Forskjellene mellom barnehagene i Norge og California er store, forteller Johanna Grønneberg Mesa. Les saken.

 

2. Hvorfor blir barnas klær borte?

I de fleste barnehager opplever man stadig at barnas klær blir borte. Kan de virkelig bare forsvinne, selv om foreldrene har glemt å merke dem? 

Halvorsen forteller at de ansatte i barnehagen bruker mye tid på å lete etter klær. – Umerkede klær stjeler mye tid. Vi opplever ofte at foreldre tar med feil klær eller sko hjem og da blir de borte, sier hun. 

– Barn liker godt å gjemme ting og vi opplever stadig at hvis det er klær de ikke liker eller at de ikke vil ha sko på seg, så gjemmer de dem. Vi leter ofte etter ting som er borte, men det aller meste dukker opp, sier hun.

Hun legger til at det beste foreldrene kan gjøre for å forhindre at klær blir borte, er å sørge for at det alltid er orden på garderobeplassen når de går. – Slik at regntøyet henger der hvor det skal, støvlene er på plass og alt er klart til neste dag, sier hun. 

LES OGSÅ: Nå kan du søke om rimeligere barnehageplass

KAN FORT BLI KAOS: Mange foreldre ergrer seg over at barnas klær blir borte i barnehagen. Foto: NTB Scanpix
KAN FORT BLI KAOS: Mange foreldre ergrer seg over at barnas klær blir borte i barnehagen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

3. Hvorfor er barnehageansatte så ofte syke?

Mange foreldre reagerer på at det i enkelte barnehager er mye fravær blant de ansatte. Stadige vikarer og nye fjes skaper en urolig situasjon for barna deres. Halvorsen sier at dette varierer mye fra barnehage til barnehage og at foreldre gjerne kan spørre om hvor høyt sykefraværet er i en barnehage. 

– Vi har lavt sykefravær i vår barnehage, men som yrkesgruppe er vi utsatt for mye smitte fra barna. Vi er avhengige av at foreldrene holder syke barn hjemme og at de respekterer barnehagens retningslinjer for syke barn. 

– Det er viktig med gode rutiner rundt mathåndtering og hygiene. Hos oss vasker barna hendene om morgenen når de kommer og dette hjelper også, sier hun.

LES OGSÅ: Bedre håndvask kan halvere sykdom i barnehagene

4. Hva skal man kalle de ansatte i barnehagen?

Ifølge Halvorsen er ikke «tante» og «onkel» lenger et populært begrep å bruke om de som jobber i barnehagen. 

– Mange av oss er det, men vi er ikke tanter eller onkler til de barna som går her. Barnehagetante er en «tittel» vi gjerne kan kvitte oss med. Samlet sett har vi mange års utdanning og erfaring i faget vårt og vi er stolte av yrket vårt. 

– Kall oss gjerne ved navn, sier hun med et smil. 

VIL IKKE BLI KALT TANTER OG ONKLER: - Bruk heller navnet vårt sier barnehagelærerne. Foto: NTB Scanpix
VIL IKKE BLI KALT TANTER OG ONKLER: - Bruk heller navnet vårt sier barnehagelærerne. Foto: NTB Scanpix Vis mer

5. Hvorfor får jeg ikke vite hvem som har bitt barnet mitt?

Foreldre flest er naturlig nok opptatt av at barnet har det bra og at det har venner i barnehagen.

Ved konflikter, for eksempel når et barn har bitt et annet, er det i de fleste barnehager slik at man ikke opplyser foreldrene om hvem som er «den skyldige». 

– I barnehagen har vi taushetsplikt. Vi tenker også at det spiller veldig liten rolle hvem som har bitt. Det viktig er at det er barnehagens ansvar å forebygge biting og jobbe med det. Samt at foreldrene får beskjed om når det har skjedd og hva barnehagen har tenkt å gjøre med det, sier Halvorsen.

LES OGSÅ: - Du får ikke komme i bursdagen fordi du er slem!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer