Fem ting du ikke visste om fødselen

Jordmor forteller hva overrasker kvinnene på fødestua

SJOKK PÅ FØDESTUA? Selv den best forberedte kan få seg noen overraskelser!  Foto: Sonja Dahlgren/NTB Scanpix
SJOKK PÅ FØDESTUA? Selv den best forberedte kan få seg noen overraskelser! Foto: Sonja Dahlgren/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fødselsforberedende kurs, samtaler med jordmor, bruk av forum og utspørring av venninner. Alle tiltak skal settes i gang for å forberede oss til den kommende fødsel. Men kan man egentlig forberede seg helt til sin egen fødsel?

Jordmor Tonje W. Rummelhoff mener at mange kan bli svært overrasket over enkelte ting under fødselsforløpet.

En trend: Fødsel er skummelt!

– Det er blitt en «trend» at fødsel er "skummelt". Dette må vi jordmødre jobbe med å snu. Fødsel er fantastisk, det skal oppleves som fantastisk, sier jordmor Tonje W. Rummelhoff til Mammanett.no.

Fødselsangst  og frykt kan ha mange årsaker, og det tar jeg i høyeste grad på alvor. Men når kvinner ønsker keisersnitt fordi de blir redde av å lese om andre kvinners traumatiske fødsler, må vi tenke annerledes. Frykt og angst fører til anspenthet som hormonelt og på alle måter påvirker fødselsforløpet negativt. Trygghet, avspenning og tro på egen fødeevne gir økt produksjon av oxytocin og endorfiner i fødselsforløpet og påvirker fødselen på en positiv måte. Vi har en jobb å gjøre, og jeg er spent på den videre utviklingen. Kvinner som har en genuin trygghet og tro på egen fødekraft vil være overrasket over hvor viktig det er. Mental forberedelse kan ha alt å si, forklarer jordmoren.

Les: Fødselsangst 

Fem ting du kan bli overrasket over under fødselen

1: Modningsfasen - ofte lenger enn forventet

- Modningsfasen kan komme som en stor overraskelse. Den kan vare mye lenger enn kvinner er forberedt på. Når en ikke vet hva man venter på så er det jo ikke så rart at man tror at fødselen er i gang når det begynner å gjøre vondt. Mange blir slitne og frustrerte av at de ikke er i det vi kaller aktiv fase av fødselen og har begynt å åpne seg, når de har hatt det de oppfatter er rier i flere dager. Her er det fortsatt misforståelser, og her kommer historiene om ekstremt lange fødsler som varer i mange dager, og som de som er ferdig med å føde kanskje skremmer gravide med. Min antagelse er at de har hatt slitsom og lang modningsfase før fødselsriene etablerer seg.

Les: Fødselens faser 

2: «Ta det som det kommer»

- Min opplevelse er også at mange har tenkt at de «tar det som det kommer», og det er en holdning på godt og vondt. For noen blir smertene truende og vanskelig å håndtere - for andre er det å ta det som det kommer å være «åpen» og tilpasningsdyktig. De som klarer å samarbeide med smertene, møte riene med å være avspent og avslappet, opplever oftere at fødselsarbeidet går lettere enn de som føler frykt, blir anspente og engstelige. En del av de kvinnene jeg har fulgt i fødsel har gitt uttrykk for dette, overraskelsen ved at det gjorde mindre vondt og ble lettere når de slappet av og pustet seg gjennom riene avslappet og avspent.

3: Trykketrangens kraft

- Hvor sterk trykketrangen er, kommer også overraskende på mange kvinner. Og at det kjennes akkurat som om man skal på do. Hvorfor snakkes det ikke mer om det? Er det tabu? Fortrenger vi det? Det går ikke an å knipe bak, å føde foran.

4: Skjelvinger

- Mange opplever å få voldsomme skjelvinger i hele kroppen innimellom riene og etter fødselen. Dette skyldes adrenalinet i kroppen som øker etter hvert i forløpet.

5: Å skulle føde morkaken

- Når barnet er ute, er det morkaken som fødes. De fleste vet at den skal komme, men det kan likevel være overraskende at det kan ta lang tid og at det er helt normalt, avslutter jordmoren.

Denne saken ble første gang publisert i 2012. Oppdatert.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer