Sykdom

Fembarnsmor med bønn til andre foreldre: - Hold syke barn hjemme!

Har familien din vært mye syk den siste tiden? Dere er slett ikke alene!

SYKDOM: Sykdommene har avløst hverandre i mange barnefamilier de siste månedene. FOTO: NTB
SYKDOM: Sykdommene har avløst hverandre i mange barnefamilier de siste månedene. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

– Her har det gått slag i slag; vi har nærmest sittet fast i en slags sykdomskarusell med altfor mange looper. Når én har vært frisk, har en eller flere satt i gang en ny runde, sier Freyja Siv Berger (35).

Sammen med resten av familien hadde hun en ganske slitsom oppladning til jul. Alt fra influensa til omgangssyken har nemlig gått på rundgang mellom familiemedlemmene, noe som har resultert i ukevis med sykdom.

Når hun blir bedt om å beskrive situasjonen, finnes det ikke mange positive adjektiver.

– Hvis du spør min kjære mann om hva som var verst, vil nok svaret være at det alltid er omgangssyken. Personlig synes jeg det har vært tyngst å være den som sover lettest når minst tre av fem barn ligger og hoster seg hese gjennom natten, mens jeg selv leter etter både nesespray, hostesaft, snytepapir, stikkpiller og bleier i mørket, forteller Freyja.

– Omgangssyken gikk bokstavelig talt på omgang, og vi både smittet hverandre og tok med ny smitte fra skolen en liten stund. Videre kjørte vi likeså greit på med litt influensa med feber og nattehoste for å runde av året, så vi fikk hverken med oss avslutninger eller de siste skoledagene før juleferien.

Skjøre lunger etter korona

Familien hadde også en kraftig sykdomsrunde tidligere på året med korona i vinterferien, hvor Freyja var spesielt hardt rammet. Hun tror sykdommen har ført til at alle i familien har fått et mer sårbart immunforsvar i etterkant.

– Spesielt mitt eget. Alt barna får, får jeg dobbelt opp. Lungene mine har blitt veldig skjøre etter covid-19, og alle former for forkjølelse og luftveisutfordringer har tatt hardest på min energi, og krevd mest restitusjon i ettertid. Jeg har fortsatt ikke vært helt frisk en hel dag siden vi startet med omgangssyken, så jeg håper det snart går over.

Fembarnsmoren synes det har vært spesielt utfordrende å kjenne på følelsen av å ikke strekke til, eller å ha nok armer til alt og alle.

– Det verste som finnes er å ikke kunne ta bort vondtene til barna med et plaster og en nuss. Og når gulvet ikke blir vasket og kleshaugen som burde vært bretta for 14 dager siden har blitt resirkulert minst to ganger, så tærer det på reservene. Følelsen av håpløshet når endelig én har blitt helt frisk, for så å hente ett eller to barn med ny smitte, har vært frustrerende, sier hun.

– Jeg har vært sliten selv på grunn av at jeg ikke har vært frisk, men også fordi jeg til tider har vært rimelig lei av å tørke spy klokka tre på natta, for så å gå videre til neste rom for å spraye litt nesespray eller hente kaldt vann. Vi er heldigvis et godt voksenteam her hjemme, men siden mannen har eget firma med tilhørende forpliktelser og ansvar, har hoveddelen av ansvaret for den syke banden falt på meg som er hjemmeværende. Takk og pris for en sovelørdag i ny og ne!

LUTA LEI AV SYKDOM: I hele høst har det gått slag i slag med sykdom hjemme hos Freyja, som er mor til fem barn i alderen ett til 12 år. FOTO: Privat
LUTA LEI AV SYKDOM: I hele høst har det gått slag i slag med sykdom hjemme hos Freyja, som er mor til fem barn i alderen ett til 12 år. FOTO: Privat Vis mer

Måtte ta de syke barna med seg

Ektemannen har også vært den som har sluppet lettest fra alle sykdommene og han har derfor kunnet gå på jobb som vanlig. Logistikken ble imidlertid en utfordring mange dager.

De tre eldste barna Kaisa (12), Isak (9,5), og Tiril (7,5) går nemlig på skolen, mens familiens to yngste, Tinus (snart 5) og Vilian (16 måneder), er hjemme med Freyja.

– Skolebarna kjører vi selv både til og fra, men vi hadde én ekstrem dag der mannen var litt lenger unna slik at jeg måtte både levere og hente, samt stikke innom apotek og butikk med to barn med feber i baksetet. Det var en mildt sagt annerledes opplevelse!

– Men vi har løst alt sammen veldig smidig med god planlegging, gode rutiner og fint samarbeid. Vi er en tett sammensveiset familie, der alle hjelper til og er med, så vi har kanskje nesten til og med kost oss litt ekstra med å få disse «fridagene» med lov til å loffe rundt i pysjen hele dagen og ligge på sofaen under dyna! Shoutout til Netflix og NRK Super for god underholdning og godt selskap de dagene det har rocket som hardest i heimen her, ler Freyja.

Sender barn med smitte til skolen

Paret gjorde også flere tiltak for å komme ut av den tilsynelatende evigvarende runddansen av sykdommer.

– Vi valgte tidlig å holde alle sammen hjemme så mye som mulig, da vi vet at omgangssyke og influensa er forferdelig smittsomt. Selv om noen av søsknene var friske, fikk de ikke gå på skolen så lenge en av de andre hadde kastet opp de siste 48 timene. Den regelen om at syke barn må holdes hjemme en stund etter siste tydelige symptom, skulle jeg ønske flere foreldre kunne bli flinkere til å ta hensyn til, sier Freyja.

– Det var veldig demoraliserende for oss med så mange barn å måtte oppleve at da vi endelig kunne sende ett eller flere barn tilbake på skolen, så fikk vi vite at noen i samme klasse måtte hjem samme dag på grunn av sykdom. Da var veien til full beredskap veldig kort her hjemme, for vi skjønte raskt at det straks ville komme «mer av noe» hit igjen.

De hadde også god dialog med skolen om hvilke symptomer barna hadde og hvilke avgjørelser de tok i forhold til disse, slik at skolen hele tiden var godt informert. Den siste uka før juleferien valgte de å holde barna hjemme, selv om ikke alle tre var syke.

– Dette gjorde vi fordi vi opplevde at smitten gikk veldig på rundgang her hjemme og den eneste muligheten vi så til å kunne stoppe runddansen var å slite den ut i fred og ro her. Heldigvis ser det ut til å ha hatt en god effekt så langt - nå er det egentlig bare meg igjen, smiler hun.

MYE SYKDOM: Ifølge Espen Rostrup Nakstad har det de siste ukene vært rekordmye sykdom. FOTO: Javad Parsa / NTB
MYE SYKDOM: Ifølge Espen Rostrup Nakstad har det de siste ukene vært rekordmye sykdom. FOTO: Javad Parsa / NTB Vis mer

Veldig mye akkurat nå

Freyja og familien er nok langt ifra å være alene i denne situasjonen.

Ifølge Espen Rostrup Nakstad, assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet, har vi de siste ukene hatt rekordhøy spredning av flere luftveisvirus og etter hvert også virus som gir omgangssyke.

Summen av alle disse, i tillegg til covid-19, gjør at veldig mange har vært syke den siste tiden.

– Vi har ikke en fullgod oversikt over hvor mange som blir syke med ulike virus til enhver tid, men basert på FHIs overvåkning og innleggelsestall fra sykehus ser vi at det er nesten like mye influensa og covid-19 akkurat nå.

– Begge disse kan gjøre deg syk i en uke eller mer, mens ordinære luftveisvirus går fortere over. Omgangssyke på grunn av norovirus pleier å gå over etter to døgn, men det er da viktig å vente med å gå på jobb, skole og barnehage til man har vært symptomfri i 48 timer.

Blant de infeksjonssykdommene som spres mest nå er det ifølge Nakstad covid-19 som nok gir mest alvorlig sykdom i form av intensivopphold og dødsfall.

Influensaen ser riktignok ut til å smitte flere innbyggere enn covid-19 akkurat nå og det er ingen tegn til at det vil stoppe opp med det første.

– Det ser ut som influensabølgen vil fortsette et stykke ut i det nye året, mens covid-19 ligger på et jevnere nivå. Vanligvis avtar virusspredningen i løpet av januar eller februar, men kanskje vil dette avta tidligere i år fordi virussesongen startet tidligere enn normalt, sier han.

- Hold barna hjemme

Barnefamilier er ifølge Nakstad mer utsatt for å få flere ulike typer virus inn i hjemmet, rett og slett fordi det spres mye forkjølelsesvirus, omgangssyke-virus og influensa i barnehager og skoler i vintersesongen.

Han bekrefter også at man etter en kraftig influensa eller covid-19-infeksjon kan bli mer mottagelig for andre luftveisinfeksjoner i ukene rett etterpå, også bakterielle infeksjoner. Det er allikevel de færreste som går fra en infeksjon direkte over til en annen.

Helsedirektørens råd til familier som forsøker å komme seg ut av denne «sykdoms-runddansen», er at man er nøye på å følge hygienerådene og at man holder barn og voksne hjemme ved sykdom.

– Særlig for norovirus kan man oppleve en evig runddans med omgangssyke i barnehager, fordi immuniteten varer bare et par uker for de minste barna. Det betyr at de knapt rekker å bli friske før de kan smittes på nytt i samme barnehagegruppe. For å bryte dette mønsteret må alle følge de samme rutinene og holde barna hjemme til de har vært symptomfrie i 48 timer, sier han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer