Trenger du en ferie fra ferien? Eller er du tilbake på kontoret og føler at du endelig kan senke skuldrene? Det er ikke alle som synes ferien bare er avslappende. Faktisk er det heller svært mange som godt kunne trengt en liten pause fra den.
- Når barna var små så kunne jeg føle at det var mer jobb enn fri, forteller journalist og forfatter Kristine Storli Henningsen, som står bak bloggen antisupermamma og blant annet har skrevet boken «Antisuper - hvordan leve best mulig som et helt vanlig menneske».
Henningsen er også mor til tre sønner - ett år mellom hver.
- I år har det gått veldig greit. Vi var to uker sammen med ungene gjennom Europa, men jeg merker jo at det blir intenst. Jeg kjente det da jeg satte meg inn i bilen at nå drømmer jeg om å gå alene på et svaberg.
Det tror hun det er flere foreldre der ute som kjenner på.
Les også: - Mødre burde hjelpe hverandre, men velger heller å bryte hverandre ned
Vanskelig å si høyt
Bildene som dukker opp på Instagram og Facebook i sommermånedene viser familier i hengekøyer i solnedganger, avslappede foreldre med senkede skuldre og barn som alltid er glade – både tenåringer og bleiebarn. De færreste foreldre kan vel kjenne seg helt igjen. At ferien faktisk kan føles mest som slit i blant kjenner nok mange på.

- Ja, og særlig når du er litt ut i ferien. Men så kan det bli ganske guffent og skamfullt. Jeg husker selv at da barnehagen stengte dørene og sa «god sommer» så ble jeg nesten fysisk kvalm. Ikke fordi jeg ikke gleda meg til å være sammen med ungene, men på grunn av all jobben, sier Henningsen.
Men å innrømme at hverdagen er mer forlokkende enn tre uker på hytta med hele familien er det ikke like lett å snakke om.
- Det er lett å forveksle det med manglende kjærlighet, men det har jo ingenting med det å gjøre. Det handler om at man blir sliten.
Les også: 5 tips til en budsjettvennlig ferie
- Ferie med barn kan være intenst
Og det å ha blitt sliten av ferien, og gledet seg til hverdagen, er Henningsen definitivt ikke alene om, mener psykolog Line Marie Warholm, som driver praksis i Drammen.
- Det er mye som kan skape en følelse av å være sliten etter ferien. Ferie med barn kan være veldig intenst. Å være sammen med barna sine døgnet rundt i flere uker er emosjonelt krevende for mange. Mange har nok høye forventninger til at ferie skal være kvalitetstid. Man må være sammen og gjøre ting sammen med barna hele tiden, sier hun.
Og på samme måte som det å være sammen med barna 24 timer i døgnet kan være uvant og intenst, kan det bli mye for parforholdet også.
- Mange par får det vanskelig på ferie, man har mye tid sammen, og man kan ikke unngå hverandre på samme måte som i en travel hverdag. I tillegg kommer forventningene man har til hvordan man skal ha det sammen på ferie. Noen ønsker mye tid med partneren sin, andre har behov for mer tid alene. Det kan skape konflikter og skuffelse.
Les også: 30 prosent av alle reiseglade nordmenn blir syke på ferie
Urealistiske krav
I blogginnlegget «Til deg som er feriesliten» skriver Henningsen om det umulige i å skulle tilbringe «late dager» hjemme sammen med tre aktive gutter. Ett år prøvde de seg også på en idyllisk skjermfri sommer.
- Det er fryktelig vanskelig å praktisere, ler hun.
En bedre idé er å la det stå til, mener hun nå. Barn er barn og det er noen år der ferie for de voksne ikke er helt ferie, i hvert fall ikke om det ikke finnes en skjerm noe sted.
- Jeg får utallige mail av utslitte foreldre som har satt seg helt urealistiske krav. Og jeg tror mange tenker at «jeg får det jo ikke til i hverdagen, så i ferien da skal det bli bra», sier hun.
L es også: Nå er camping supertrendy
Stapper ferien full
I tillegg til at kjernefamilien er samlet skal vi dessuten også rekke en ferietur med begge settene med besteforeldre. Det er rett og slett lite tid til en pust i bakken.
- Det er noen verdifulle uker når vi endelig har litt fri i løpet av året, men så stapper man nok ofte mer inn i dem enn hva som er sunt, sier Linde Bjerke.
Hun og kollega i Endringsterapeutene, Lene Thorkildsen, er ikke i tvil om at mange kjenner at ferien er slitsom, og dessuten at få snakker om det.
- Det er nok mange som skammer seg over det her. Du skal jo ha det fint sammen med barna, sier Bjerke.
- I dag så er det status å være den perfekte forelderen. Da kan man bli fullstendig ettergivende og det er slitsomt. Da kan man komme til et punkt hvor man ikke har mer å gi.
Men det er lite å skamme seg over, mener de. I ferien er vi sammen på en uvant måte. Tempoet endrer seg, og alle har forskjellige behov.
- Du har ikke ansvar for at barna er ekstatisk lykkelig hele tiden, sier Thorkildsen. Legg bort tanken om det perfekte.

I varmere omgivelser
Henningsen mener det har mye med forventninger å gjøre. Det å si til seg selv at noen år så er ikke ferie det samme som fri kan gjøre det lettere. Og å le når ting går skeis.
- Ferie er bare å være foreldre i varmere omgivelser, sier hun.
- Jeg tenker det gjelder å legge lista litt lavere. Og det må være helt greit å ta litt vare på seg selv også.
- Man kan være sliten etter ferien og glede seg til barna skal i barnehagen igjen og man kan sitte i fred på jobb med kaffekoppen uten at noen barn roper eller avbryter. Allikevel kan man føle at det er meningsfullt å være sammen med barn og familie, selv om det ikke er avslappende, påpeker psykolog Warholm.
- Avbrekket fra hverdagen har verdi, selv om man ikke nødvendigvis slapper av eller koser seg hele tiden.
Les også: Fem utrolige historier om foreldre
Fint å glede seg til hverdagen
Det er dessuten mest hverdag. Om du gleder deg til å komme tilbake til den kan det også være et godt tegn.
- Hvis man har en forventning om at ferien skal være den tiden hvor batteriene lades, kan man lett bli skuffet hvis man lever i en familie. Familieliv er krevende, særlig hvis man har små barn, fortsetter Warholm.
Dessuten er det lov til å gi seg selv litt fri, mener Henningsen. Reis på ferie med andre vennepar med barn, så kan dere bytte på å sitte barnevakt noen kvelder. Utnytt bamseklubber, all inclusive-hoteller og besteforeldre, så har dere overskudd og klarer å være enda mer til stede for barna når dere er sammen.
- Og kanskje aller viktigst; snakk om ferien. Snakk om forventninger, sier Henningsen
Godta at du ikke orker alt, ikke sammenlign deg med andre, og le av tingene som går galt, er terapeutene i Endringsterapeutenes råd.
- Det interessante er jo at når man ser tilbake så er det jo ofte disse feriene som gir de beste minnene, sier Thorkildsen.
Les også: - Snakk om hva man har gjort, ikke hvor man har vært