Ferie med barn: All Inclusive eller ikke?

Er All Inclusive ferie himmelen på jord for barna, eller betyr det bare gørr kjedelige buffeter og alt for mange fulle voksne?

FORNØYD ELLER IKKE? All Inclusive-konseptet har høylytte tilhengere og motstandere.
FORNØYD ELLER IKKE? All Inclusive-konseptet har høylytte tilhengere og motstandere. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sydenferie er populært hos barnefamilier og ofte blir All Inclusive hotellene markedsført som spesielt bra for barnefamilier. Men er disse enorme hotellkompleksene alltid så barnevennlige?

Programleder Jannecke Weeden, som også er en av to gründere bak nettstedet Reismedbarn, mener All Inclusive er bra for alle som ikke ønsker å legge for mye tid på selve planleggingen.

– Hele ferien er lagt opp for deg, du slipper å planlegge noe som helst. Det er også barnevennlig fordi det ofte er snakk om et gitt område, uten trafikk og med alle fasiliteter lett tilgjengelig, sier hun.

Hun er imidlertid noe skeptisk til hvor morsomme disse hotellene er for barn når det kommer til den frie flyten av alkohol. Hun har selv vært vitne til fulle foreldre som snøvler til barna sine og som har overlatt dem til vertene på All Inclusive hotellet.

– Jeg er sterkt tvilende til tilbud der All Inclusive innebærer «gratis» alkohol, der man kan gå og tappe seg øl eller vin døgnet rundt, sier hun. – Kos deg gjerne med et glass på kveldstid, men halvberusede foreldre rundt bassenget i 12-draget syns jeg er heller ufint.

IKKE FAN AV ALL INCLUSIVE: Programleder Jannecke Weeden ser noen fordeler med denne ferieformen, men mener det både kan bli billigere og mer barnevennlig å sette sammen reisen selv. Foto: Privat
IKKE FAN AV ALL INCLUSIVE: Programleder Jannecke Weeden ser noen fordeler med denne ferieformen, men mener det både kan bli billigere og mer barnevennlig å sette sammen reisen selv. Foto: Privat Vis mer

Opplever få utfordringer med alkohol

PR- og kommunikasjonsansvarlig Beatriz Rivera i Apollo forstår skepsisen til All Inclusive når det gjelder alkohol, men sier de har opplevd minimalt med utfordringer i forhold til dette.

– Apollo har tydelige konsepthoteller som omfavner ulike målgrupper. Mondo Family er vårt tilbud rettet mot familier, og det er ekstremt uvanlig at turister som har fest øverst på ferieønskelista si velger et familiehotell, sier hun.

Generelt sett mener hun nordmenn oppfører seg mye bedre på chartertur enn hva mytene tilsier.

– Charter er ikke lenger hva det en gang var. Vårt inntrykk er at nordmenn oppfører seg veldig bra på ferie. Vi får sjeldent klager med tanke på alkohol og bråk, uansett målgruppe og reisemål. Skulle det derimot skje, er alle våre reiseledere trent og opplært til å håndtere ulike situasjoner, og selv om vi ikke kan hindre folk i å feste på ferie har vi klare retningslinjer på hva som aksepteres på hotellområdene våre.

Ikke alltid det rimeligste alternativet

Rivera tror en av årsakene til at All Inclusive er så populært hos småbarnsfamilier, er at det er økonomisk oversiktlig.

– Du slipper å tenke på regningen hver gang du spiser, barna kan ta seg en is eller brus nesten akkurat når de vil og man slipper å tenke på tips. På mange hoteller er også ulike aktiviteter og underholdning også en del av pakken. Hvis man har ett feriebudsjett å forholde seg til, gjør dette det både enkelt og komfortabelt å forholde seg til.

Jannecke Weeden mener imidlertid at selv om All Inclusive er lettvint, er det ikke sikkert det alltid er økonomisk lønnsomt for en familie.

– Charteroperatørene tar seg klekkelig betalt for å sette sammen disse turene. Jeg finner alltid billigere og ofte bedre alternativer når jeg setter sammen reisen selv.

– Husk også at du aldri har mulighet til å bestemme mat selv, ei heller når på døgnet du ønsker å spise når du velger en slik «pakke». Jeg vet at det på noen av de aller flotteste tilbudene charteroperatørene har, på eksotiske steder som Mexico og Jamaica, finnes opptil flere à la carte restauranter. Men på de mest populære reisemålene for nordmenn som for eksempel Mallorca eller Gran Canaria, er det snakk om buffet til gitte tider hver dag, sier hun.

LES OGSÅ: Reise til baby til syden

BEDRE ENN SITT RYKTE: Beatriz Rivera i Apollo mener buffetmaten på All Inclusive er veldig bra. Foto: Apollo
BEDRE ENN SITT RYKTE: Beatriz Rivera i Apollo mener buffetmaten på All Inclusive er veldig bra. Foto: Apollo Vis mer

Mener buffetene er bedre enn sitt rykte

Oppfatningen mange har om at All Inclusive betyr smakløs buffetmat og samme retter hver eneste dag, sier Beatriz Rivera i Apollo er feil.

– Selvfølgelig varierer kvaliteten og variasjonen fra hotell til hotell, men som reisearrangør stiller vi strenge krav til våre hoteller – og vi satser stort på matopplevelsene, da vi vet at dette betyr mye for kundene våre, sier hun.

– På de aller fleste All Inclusive hotellene er det nytt middagstema hver eneste dag, fra italiensk og gresk til asiatisk inspirert kjøkken og sushiaften. Samtidig fyrer mange opp utegrillen og man kan få fersk fisk eller nygrillet biff og burgere. Det serveres både kald-, og varmmat til frokost og lunsj, alltid med noen lokale retter og mellom slagene serverer bassengrestauranten snacks, småretter, smoothies og slush og is til de små.

Stor forskjell på All Inclusive hotell

Tonje Løkaas Fossum, markeds- og kommunikasjonsdirektør i Ving Norge, sier det kan være stor forskjell på All Inclusive hotell.

– Både fra land til land og fra hotell til hotell. Vi tilbyr alt fra luksuriøse hotell, der det meste av mat og drikke er inkludert store deler av døgnet, til enklere hotell med tilsvarende enklere All Inclusive tilbud. På hotell med enklere standard kan dermed gjeldende tider og tilbudet av mat og drikke være mer begrenset.

Fossum forklarer at de alltid forsøker å veilede kundene deres til de boalternativene som passer best for barnefamilier og det som passer best for de som reiser uten barn.

– Vi opplever ikke at det er et problem på hverken All Inclusive eller andre hoteller at det er mye party rundt bassenget eller mye fulle folk, sier hun.

LES OGSÅ: Gunn Iren reiste jorden rundt med baby alene

SKEPTISK TIL ALL INCLUSIVE: Men Hanna Gitmark forteller at hun ble positivt overrasket . Foto: Privat
SKEPTISK TIL ALL INCLUSIVE: Men Hanna Gitmark forteller at hun ble positivt overrasket . Foto: Privat Vis mer

Ble positivt overrasket

Tobarnsmamma Hanna Gitmark har testet All Inclusive ferie og forteller at hun i utgangspunktet var litt skeptisk til å booke seg inn på et slikt hotell.

– Men etter å ha undersøkt litt endte vi med å booke det hotellet som var mest tilrettelagt for barn, med oppvarmet basseng, lekeplass ved frokosten, barneklubb og treningsmuligheter for voksne. Men det satt langt inne. Charter var greit, men vi hadde i utgangspunktet tenkt å velge noe litt mer «low key», sier hun.

Hun er spesielt fornøyd med frokostbuffeten og mulighetene for total avslapning.

– Hotellet lå i et veldig turistifisert område, så maten utenfor hotellet var heller ikke superspennende.

– Barnebasseng med grunt vann gjorde at jeg faktisk fikk lest bok mens datteren min badet foran meg, uten at hun maste om oppmerksomhet hele tiden. Aktiviteter i basseng og show på ettermiddagen var nydelig med barn som trenger at det skjer noe, selv om de minste uansett ikke deltar alene på slike ting, sier hun.

Blant de mer negative aspektene, trekker hun frem mangelen på sjarm.

– Du opplever jo ingenting og du kunne vært hvor som helst. Det var bare skandinaver der og klisjeen kamp om solstoler og vannaerobics var helt reell. Ingen spansk sjarme slapp inn dørene her, men jeg prøvde å tenke på det kun som en sol og «slapp av» ferie og ikke noe annet.

– Med større barn som har glede av og kan underholde hverandre velger vi nok andre ting på sikt, men for sol og varme og litt avslapping for foreldre er det perfekt!

LES OGSÅ: - Nei det er ikke synd på barn som ikke får reise på ferie

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer