Fikk sjokkbeskjed på ultralyd, så viste NIPT-testen at barnet likevel var friskt: - Jeg gråt av glede

«Jasmin» dro til Sverige for å ta en NIPT-test. Hun er ikke i tvil om at testen også bør bli tilgjengelig for norske gravide.

NIPT-TEST:: I stedet for å ta fosterprøve etter ultralyden, valgte «Jasmin» å reise til Sverige for å ta en NIPT-test. Foto: NTB Scanpix (personen på bildet er ikke identisk med personen i historien)
NIPT-TEST:: I stedet for å ta fosterprøve etter ultralyden, valgte «Jasmin» å reise til Sverige for å ta en NIPT-test. Foto: NTB Scanpix (personen på bildet er ikke identisk med personen i historien) Vis mer
Publisert

Å stille diagnose på fosteret før det er født, har lenge vært et omdiskutert tema her i Norge. I dag er det ifølge Helsenorge.no i hovedsak tre metoder som er godkjente: tidlig ultralyd med måling av nakkefold og blodprøve (såkalt duotest), fostervannsprøve eller morkakeprøve.

Nylig kom det en anbefaling fra Helsedirektoratet om at også NIPT bør godkjennes som metode her i Norge.

Ifølge Torbjørn Moe Eggebø, seksjonsoverlege ved Nasjonal behandlingstjeneste for avansert invasiv fostermedisin, er NIPT en blodprøve fra mor der man undersøker fritt DNA fra fosteret i mors blod. I motsetning til fostervannsprøve og morkakeprøve, innebærer NIPT ingen risiko for spontanabort.

Testen er foreløpig kun tilgjengelig for norske kvinner via private klinikker i utlandet. Flere har reist til våre naboland for å ta testen og en av dem er «Jasmin», som har valgt å fortelle sin historie anonymt.

Fikk sjokkbeskjed på ultralyd

Da «Jasmin» ventet sitt sjette barn, fikk hun på grunn av alderen tilbud om å ta en tidlig ultralydundersøkelse.

Siden hun tidligere har hatt gode svangerskap og født friske barn, kom beskjeden hun fikk fra gynekologen kom som et stort sjokk.

– Hun sa ikke så mye under selve undersøkelsen, men da hun var ferdig så hun på meg og sa «vi tror du har et sykt barn», forteller hun.

Ifølge «Jasmin» mente gynekologen at barnet hennes mest sannsynlig hadde Trisomi 21, 13 eller 18.

Hun fikk informasjon om at hun kunne velge å beholde barnet, ta abort eller ta en fostervannsprøve for å slå fast om barnet var sykt eller ikke - men at fostervannsprøven innebar en liten risiko for å miste barnet.

– Jeg ble så redd, tårene mine rant og etterpå klarte jeg ikke å se min mann i øynene. Vi dro fra sykehuset i stor sorg. Vi var rett og slett helt ødelagte og visste ikke hva vi skulle gjøre, forteller hun.

Ifølge Torbjørn Moe Eggebø vil risikoen for at en tidlig ultralydundersøkelse kan være feil avhenge av mors alder, størrelsen på nakkeoppklaringen hos fosteret og på blodprøven som tas.

– Vi måler nakkeoppklaringen hos fosteret og risikoen er helt avhengig av nivået på nakkeoppklaringen. Vi tar også to blodprøver. Vi kombinerer alt dette og tilbyr morkakeprøve til alle med risiko større enn 1/250. Det vil si at 249 av kvinner som har risiko for å ha et foster med trisomi vil likevel være friske – og bare en av dem ha tilstanden, sier han.

Fryktet at hun ville miste barnet ved en fostervannsprøve

«Jasmin» forteller at hun opplevde de neste dagene som uvirkelige. Hun var svært i tvil om hva hun skulle gjøre, og klarte nesten ikke å snakke med ektemannen sin om det store valget.

Tanken på å ta en fostervannsprøve skremte henne, da hun var veldig redd for å gjøre noe som kunne føre til at hun mistet barnet sitt.

«Jasmins» ektemann nektet imidlertid å gi opp, da han hadde en sterk følelse av at barnet deres ikke var sykt. På nettet kom han over informasjon om NIPT og leste at flere hadde tatt testen på privatklinikker i Sverige. Til tross for at testen var ganske kostbar, bestilte de time hos Barnmorskehuset i Göteborg.

LES OGSÅ: Ti dager i helvete

TIDLIG ULTRALYD: Ifølge «Jasmin» mente gynekologen at barnet hennes mest sannsynlig hadde Trisomi 21, 13 eller 18. Foto: NTB Scanpix
TIDLIG ULTRALYD: Ifølge «Jasmin» mente gynekologen at barnet hennes mest sannsynlig hadde Trisomi 21, 13 eller 18. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Fikk svaret de ønsket seg

Bare noen dager etterpå var de på plass i Sverige for å ta testen. Men før blodprøven skulle tas ble det utført en ultralyd og allerede her ble ekteparet overrasket.

– Hun studerte skjermen nøye i over 25 minutter og ristet til slutt på hodet. Jeg tenkte for meg selv at dette går galt, men så sa hun til meg «Jeg ser ikke et sykt barn. Jeg ser et veldig friskt barn!». Jeg gråt av glede, men legene måtte likevel ta blodprøven for å være helt sikre. Jeg ville derfor vente på resultatet av NIPT før jeg slapp redselen helt, forteller «Jasmin».

Testen ble sendt til USA for analyse og en uke etterpå fikk «Jasmin» og ektemannen svaret de hadde håpet på.

– Jeg var på jobb da legen ringte meg med de gode nyhetene om at NIPT-testen viste at barnet vårt er friskt. Igjen begynte jeg å gråte av glede – endelig kunne vi leve normalt igjen!

«Jasmin» forteller at det norske helsevesenet i etterkant igjen har tilbudt henne en fostervannprøve for å dobbeltsjekke, men at hun har valgt å takke nei på grunn av risikoen for å miste barnet.

Hun er absolutt ikke i tvil om at NIPT er noe som bør bli tilgjengelig for norske gravide.

– Jeg så på nyhetene at noen mener det er en risiko for at flere vil ta abort etter NIPT, men er det bedre å få vite at man har et sykt barn når man ikke har det, spør hun.

LES OGSÅ: - Jeg trodde vi aldri skulle føle lykke igjen, men det gjør vi

Må bekreftes med morkake- eller fostervannsprøve

Ifølge divisjonsdirektør Johan Torgersen i spesialisthelsedivisjonen, Helsedirektoratet, gir NIPT ingen risiko for spontanabort.

– NIPT baserer seg på analyse av fritt fosterDNA i blodprøve fra mor, mens morkakeprøver og fostervannsprøver er prøver som medfører en prosedyrerelatert risiko for spontanabort på 0.5-1 %, sier han.

Men selv om NIPT er veldig sikker for å påvise trisomi, må alle positive prøvesvar ifølge Torgersen bekreftes med en morkakeprøve eller fostervannsprøve.

– Analysen er mest nøyaktig for trisomi 21 (Downs syndrom), og noe mindre nøyaktig for trisomi 13 og 18. NIPT gir noen falske positive analysesvar, det vil si at svaret indikerer trisomi uten at fosteret faktisk har det. Hvis NIPT viser trisomi bør dette bekreftes med morkakeprøve eller fostervannsprøve.

– For noen andre formål kan NIPT gi et diagnostisk svar, og da er det ikke er nødvendig å bekrefte et funn med en annen analyse som fostervannsprøve eller morkakeprøve, legger han til.

LES OGSÅ: Gravide får ultralyd flere uker for seint

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer