Film: Dette gjør hormonene når du ammer

En cocktail av hormoner tar kontroll når baby suger. Se nrk's film her.

Foto: Véronique Leplat / NTB Scanpix
Foto: Véronique Leplat / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Føler du deg lykkelig og rolig når du ammer barnet ditt? Det er det faktisk en vitenskapelig årsak til. 

Frigjør bra hormoner

Når du ammer babyen frigjøres «velværehormonet» Oksytosin, som påvirker følelsene på en positiv måte. Dette har blant annet blitt vist gjennom undersøkelser publisert i Nature.

– De viste blant annet skremmende ansikter til to grupper, en som hadde fått tilført oksytosin på forhånd og en kontrollgruppe. Mens de som ikke ble tilført hormonet reagerte med frykt, så man knapt utslag hos dem som hadde fått oksytosin, sier Gro Nylander til NRK.no.

LES OGSÅ: Derfor bør du amme

Melken skvises ut

Hormonet oksytosin bidrar også til å få melken ut av brystet. Mange tror at barnet suger ut melken av morens bryst, men ifølge Nylander stemmer dette bare delvis.

– Hormonet får de små muskelkurvene rundt hver melkekjertel til å trekke seg sammen, så melken skvises ut. Denne utdrivingsrefleksen kan man blant annet se når barnet plutselig trekker seg vekk fra puppen, da spruter det melk rett ut, sier hun

Men det er langt ifra bare oksytosin som utløses ved amming. NRK Viten har laget denne korte videosnutten som viser at det å amme gjør mor til en lykkelig hormonbombe!

LES OGSÅ: Helt grunnløs bekymring forårsaker ofte ammestopp

 

Øyeblikket: Når du ammer jobber hormonene på spreng for å få melka til å strømme. Les hva som skjer her: http://bit.ly/1SE6jVn

Posted by NRK Viten on 28. mai 2015

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer