Fire rutiner barnet ditt trenger

HVILKE RUTINER TRENGER BARN? Ekspertene gir deg svaret. Foto: Colourbox
HVILKE RUTINER TRENGER BARN? Ekspertene gir deg svaret. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvilke rutiner er egentlig viktige for at barnet ditt skal ha det bra?

Hvorfor er rutiner viktige?

Jørn Isaksen er pedagog, forsker og forfatter av boken «Foreldrelappen».Han mener rutiner er viktige fordi de gjør dagene oversiktlige for barna og skaper mindre sannsynlighet for at barna gjør uønskede handlinger.

– Rutiner er viktige helt fra nyfødte til de ernesten voksne, sier han.

– Spesielt i forbindelse med daglige aktiviteter somgjentas ofte. Mange barn fungerer best når det er forutsigbarhet i hverdagen.Hvis aktiviteter som i seg selv ikke er veldig lystbetonte blir gjennomført påen gjenkjennelig måte for barna, blir aktivitetene forutsigbare og kan utføresuten diskusjon og krangling, legger han til.

For barnets skyld

– Rutiner er bra, men husk at rutinene er for barnets skyld,og ikke omvendt, sier barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen, som blant annet harskrevet boken «Vil ikke! Gjøre selv!; gode råd om barn i ”trassalderen”».

Hun menerman godt kan starte å prøve å få rutiner allerede med spebarn, men at man detførste halvåret må være innstilt på at rutinene endrer seg hele tiden.

– Man kan ikke spikre rutinene på et fire uker gammelt barn.For eksempel når det gjelder hvor lenge barnet sover, hvor mye de spiser og såvidere. Barnet forandrer seg fra uke til uke de først månedene, sier hun.

1. Faste leggerutiner

Mange foreldre sverger til å ha et fast leggetidspunkt forbarna, også de minste. Gerhardsen er enig i at dette er en bra ting.

– Men mantrenger ikke å sitte med stoppeklokke, presiserer hun. – Man kan ha littslingringsmonn på tiden og se barnet an i forhold til hvor trøtt det er.

Gerhardsen mener foreldre selvsagt kan prøve å få fasteleggetider når barnet er et halvt år, men at det ikke er nødvendig. Hun er meropptatt av at man forsøker å følge spebarnets rytme, justert i forhold til hvasom passer foreldrene.

– Ikke få panikk om barnet ikke legger seg klokken halvsju. Det er lettere å få til når barnet er over ett år. Det første halvåret børbarnet styre rytmen. Det viktigste er at barnet sover godt og får nok søvn,sier hun.

LES OGSÅ: Slik hjelper du din baby å sove 

FORSKJELLIGE SYNSPUNKTER OM RUTINER: Nina Stanghov Ulstein, Jørn Isaksen og Elisabeth Gerhardsen. Foto: Privat
FORSKJELLIGE SYNSPUNKTER OM RUTINER: Nina Stanghov Ulstein, Jørn Isaksen og Elisabeth Gerhardsen. Foto: Privat Vis mer

Se an barnet

Nina Stanghov Ulstein er barnevernspedagog og drivernettstedet Lykkelig Barndom. Hun er enig i at rutiner er viktig for barn,spesielt fordi de minste lever «her og nå» og derfor ikke vet hva som skal skjeom en time eller to. Hun sier rutiner gir barn trygghet, ro, forutsigbarhet ogen følelse av kontroll.

Men hun mener at mange foreldre gjør den feilen at deblander sammen rutiner med det å følge klokken.

– Det er ikke nødvendigvis slik at de samme tingene må skjepå nøyaktig samme tidspunkt hver kveld Det er nemlig slik at barnet, i likhetmed oss vokse, har ulik dagsform, sier hun.

– Noen dager er vi veldig trøtte oglegger oss en time før vi pleier, mens andre dager føler vi oss mer opplagte ogønsker å være oppe en time lenger. Slik har barn det også, mener hun.

– Det viktigste man må gjøre når det gjelder leggerutiner erå legge barnet når det er trøtt. Mange gjør den feilen at de legger barnet førdet er trøtt fordi de slavisk følger klokken. Det ender ofte i gråt ogfrustrasjon, sier Ulstein.

GODE LEGGERITUALER: Kosestund for liten og stor. Foto: Colourbox
GODE LEGGERITUALER: Kosestund for liten og stor. Foto: Colourbox Vis mer

2. Gode leggeritualer

Leggeritualer som å pusse tenner, ta på pysjamas og lesebøker, er noe mange foreldre benytter seg av for å forberede barn på at det ernatt. Jørn Isaksen mener man gjerne kan etablere soverutiner kort tid etter atbarna er født.

– Gjennom tidlig å etablere rutiner rundt når de skal sove, oppnårman ofte en enklere hverdag for foreldrene og mer tilfredse spedbarn, sier han.

Gerhardsen mener også at man kan starte med å innføre dennetypen ritualer tidlig. – Leggerutiner er bra og man kan begynne tidlig ved å tapå babyen pysj, dempe lyset på badet og legge den i et mørkere rom. Slik blirbarnet forberedt på den lange soveperioden, sier hun.

FASTE SPISETIDER: Bra for barnet, men ikke la det bli en stressfaktor. Foto: Colourbox
FASTE SPISETIDER: Bra for barnet, men ikke la det bli en stressfaktor. Foto: Colourbox Vis mer

Generelt mener hun slike rutiner er bra fordi de gir barnet forutsigbarhetog virker beroligende. – Ved at barnet vet at det som skjer nå pleier å skje førdet skal sovne, kommer det inn i «sovemodus», sier hun.

3. Faste spisetider

Barn som går i barnehagen opplever ganske klare rutiner forhold til måltider. Men hvor viktig er det egentlig at man spiser på sammeklokkeslett hver dag?

– Rutiner rundt faste spisetider er naturlig fordi barn haren tendens til å bli sulten med faste mellomrom. Her bør man ha en passeavstand mellom måltidene som passer inn med barnets døgnrytme. Men ikke larutiner bli viktigere enn barnet, eller bli en stressfaktor for de voksne. Deter ikke slik at barnet må ha middag hver dag klokken 17:03 for å bli lykkelig,sier Gerhardsen med et smil.

Hun legger til at om man er i en omskiftelig fase i livet,for eksempel flytting, skilsmisse eller at man skal starte i ny barnehage, erdet viktig å ha positive og faste rutiner. Det samme hvis man er på reise, daer det greit å ha noe som er fast. 

–Hjernen bombarderes med masse inntrykk, og får da barnet i tillegg stadig nymat i stadig nytt rom, blir barnet overstimulert, slitent og grinete, sier hun.

FASTE MORGENRUTINER: Bidrar til å unngå konflikter. Foto: Colourbox
FASTE MORGENRUTINER: Bidrar til å unngå konflikter. Foto: Colourbox Vis mer

LES OGSÅ: Slik vet du at babyen spiser nok 

 

4. Fast morgenritual

Når hele familien skal avgårde til barnehage, skole og jobb,kan det fort oppstå konflikter. Kan faste morgenritualer unngå at dette skjer?

– Ja mener Jørn Isaksen. – Etablering av gode rutiner fordenne situasjonen vil innebære at barna gjennomfører morgenene på en relativtlik måte hver dag, uten for mye rom til å gjøre andre ting som det normalt ikkeer tid til, sier han.

Isaksen legger til at hva rutinen om morgenen skal innebære,må tilpasses individuelt. – Det må tas hensyn til en rekke faktorer, som nårbarnet våkner (eventuelt må vekkes), hvor gammelt barnet er, hvor mye det kangjøre selv og hvor mye det trenger hjelp til, når foreldrene (og barna) må utav huset, med mer, sier han.

Gerhardsen mener man ikke trenger å planlegge ritualer ommorgenen, fordi vanene vi voksne har blir en forberedelse i seg selv. Når detgjelder barn i alderen 2-3 år mener hun det kan være vel så viktig at man girmuntlige forvarsler.

– En treåring kan skape trøbbel selv om rutinene er likehver dag. Gi derfor heller et forvarsel, som for eksempel «når du har spistferdig, så skal vi kle på oss og dra i barnehagen». En treåring kan nemlig halagt helt andre planer, selv om familien har gjort det samme i månedsvis, sierhun.

LES OGSÅ: Her er risikoen for trassanfall størst 

- Ikke vær for rigid!

Selv om de har litt forskjellig tilnærming til dette medrutiner, er alle tre enige i at man ikke bør være for firkantet og at man innimellommå kunne tillate brudd på rutinene.

Nina Stanghov Ulstein mener at foreldre ikke må bli foropphengt i rutiner slik at de glemmer å slappe av og kose seg med babyen sin.

–Selv om rutiner er viktig så må vi ikke glemme at det viktigste er å se påbarnet vårt og tilpasse etter barnet og situasjonen. Alle barn er forskjelligeog trenger derfor ulike ting, sier hun.

Hun forteller at hun gjennom Lykkelig Barndom ble kontaktetav en mamma som hadde lest så mye om rutiner og skjemaer at hun sluttet å stolepå seg selv og sitt eget morsinstinkt.

Med førstemann fulgte hun helt slaviskrutiner og skjemaer og glemte helt å lære babyen sin å kjenne og se hva barnettrengte. Da hun fikk sitt tredje barn lot hun det få samsove, bli ammet ogbysset i søvn.

– Det var det siste barnet som sov lenge og best, og som vardet tryggeste. Moren forteller at hun angrer på at hun ikke gjorde det sammemed de to første. Der var det mye gråt og lite søvn, sier Ulstein.

IKKE VÆR FOR FIRKANTET: Innimellom er det lov å bryte rutinene og bare kose seg sammen. Foto: Colourbox
IKKE VÆR FOR FIRKANTET: Innimellom er det lov å bryte rutinene og bare kose seg sammen. Foto: Colourbox Vis mer

Må lære at ting ikke alltid går som planlagt

Jørn Isaksen mener at det også er viktig for barn å lære atting ikke alltid går som planlagt.

– Ofte skjer det noe som gjør at familienikke får spist når de hadde tenkt å spise, eller at de ikke får gjennomført enaktivitet som var planlagt. Dette er ting barn må venne seg til, fordi svært fåønsker et liv der alt går som planlagt etter et tidsskjema. Etablering av goderutiner skal med andre ord ikke være til hinder for fleksibilitet, sier han.

Han mener at endring av rutiner også kan pågå over noelengre perioder, for eksempel at man lar barnet få være litt lenger oppe iferien.

– Når en planlegger å bryte rutinen på denne måten, er det smart å gibarnet forståelsen av at familien nå gjør noe spesielt. At dette er entidsavgrenset endring og at det ikke innebærer en permanent endring av reglenerundt legging, sier han. – Om foreldrene er flinke til å gjeninnføre rutineneigjen i etterkant, vil et barn som er vant til rutiner, fort tilpasse seg disseigjen, legger han til.

– Rutiner forteller barnet hva som skal skje, men nyheter ogforandringer er også stimulerende, sier barnepsykolog Gerhardsen. – Rutiner kanfort bli en tvangstrøye, det blir kjedelig når det ikke skjer noe nytt,avslutter hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer