Barn som sminker seg:

Firebarnsmamma reagerer: - Sminkevideoer på YouTube kan gi unge jenter et dårlig selvbilde

Får sminkevideoer på YouTube jenter til å starte med sminke tidligere enn før?

BARN SOM SMINKER SEG: På YouTube kan man se norske jenter helt ned i tiårsalderen med egne sminkevideoer. Foto: NTB Scanpix
BARN SOM SMINKER SEG: På YouTube kan man se norske jenter helt ned i tiårsalderen med egne sminkevideoer. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– Jenter sminker seg tidligere enn før og det er et helt annet press rundt sminke og utseende i dag enn det var for bare 10-15 år siden, sier firebarnsmamma Siv Dagny Strifeldt (42).

Allerede for to år siden begynte datteren, som nå er ni, å snakke om sminke og at flere jevnaldrende fikk lov til å bruke det av foreldrene sine.

– Men dette er noe jeg ikke kommer til å tillate på ganske mange år enda. Jeg er ikke interessert i at hun skal se eldre ut og vil heller ikke at hun skal dekke til huden sin i så ung alder, skriver hun på bloggen sin.

– Jeg tenker at 14-15 år er en passe alder for å begynne med sminke, men at man må prøve å påvirke barnet til å bruke minst mulig og ikke lag på lag med makeup, legger hun til.

Påvirkes av spill og sosiale medier

Strifeldt tror helt unge jenter lar seg påvirke av sminke- og frisørspill som de får tilgang til på telefoner og nettbrett, men at de også finner inspirasjon i sosiale medier.

På YouTube kan man se norske jenter helt ned i tiårsalderen med egne sminkevideoer, eller såkalte «makeup tutorials». De fleste videoene er ikke tullevideoer av typen man kanskje kunne forvente fra jenter i den alderen.

Noen av jentene er imponerende flinke og viser frem contouring-ferdigheter som ville være en Kardashian verdig.

SKEPTISK TIL SMINKETRENDEN: Siv Dagny Strifeldt tror unge jenter sminker seg mye tidligere enn før og at det skyldes påvirkning fra spill og sosiale medier. Foto: Privat
SKEPTISK TIL SMINKETRENDEN: Siv Dagny Strifeldt tror unge jenter sminker seg mye tidligere enn før og at det skyldes påvirkning fra spill og sosiale medier. Foto: Privat Vis mer

Videoene er for øvrig stort sett laget over samme lest med samme velkomsthilsen og fremgangsmåte for å vise seerne sminkeproduktene – noe som tydelig er inspirert av eldre Youtubere.

Selv lar Strifeldt ikke datteren få se YouTube videoer uten tilsyn.

– Jeg tenker at en konsekvens av slike sminkevideoer på YouTube kan være at de gir unge jenter et dårlig selvbilde, hvor man begynner å «jakte» på det perfekte utseende.

– Videoene er nok laget litt på tull fra noen, men jeg tror absolutt mange er veldig opptatt av det å bli sett og ikke minst få vist fram at de faktisk er flinke til å sminke seg. Jeg tenker at så unge jenter ikke burde bruke time etter time foran speilet, bare for å lære seg noe de absolutt ikke har bruk for.

– Og i tillegg mister de andre ting underveis som er viktige å ta med seg, nemlig en stressfri barndom hvor man ikke er opptatt av slikt, sier hun.

LES OGSÅ: Hull i ørene hos barn - hva bør aldersgrensen være?

Mange populære YouTube kanaler inneholder sminketips

I Medietilsynets barn og medier undersøkelse fra 2018, så de på hvilke kanaler/brukere norske barn ser mest på. Blant jentene var det ingen rene sminkevideo-kanaler på topp fem, men flere av de mest populære YouTube brukerne viser frem sminkeprodukter og hvordan man skal sminke seg.

Nitten år gamle Amalie Olsen utmerker seg som den mest populære kanalen/brukeren blant jenter, uavhengig av alder. I en av videoene forteller hun at hun ikke vil at kanalen hennes skal handle om sminke, men velger likevel å lage en sminkevideo etter å ha fått mange forespørsler fra seerne.

Stine Liv Johansen er førsteammanuensis ved Aarhus Universitet og forsker på barn og unges bruk av digitale medier. Hun bekrefter at mange av de mest populære YouTube-kanalene inneholder makeup tutorials.

– Jenter begynner å se på slike videoer i 8-12-årsalderen og det er også denne målgruppen som bruker mest tid på YouTube, sier hun.

– Sminkevideoene blir nok laget mest på lek, men lek kan jo også bli tatt alvorlig. Flere av jentene er veldig flinke til å legge makeup, men det er jo ikke noe annerledes enn at mange gutter blir gode til å trikse med fotball eller spille pc-spill. Man blir jo dyktig til det man øver seg på, sier hun.

Johansen synes det er vanskelig å kommentere hvilke konsekvenser det kan ha for unge jenter å se slike sminkevideoer, men hun synes ikke at man skal ta utgangspunkt i at det er noe å bekymre seg for.

– Barn har alltid interessert seg for det ungdom gjør og her slippes de inn på tenåringsrommet til noen. Det er i seg selv ikke et problem at de interesserer seg for sminke eller klær, for selv om de ser videoene så er det jo ikke det samme som at de selv ønsker å oppføre seg som tenåringer, sier hun.

LES OGSÅ: Småbarnsmoren var lut lei Bratzdukkenes unaturlige utseende

Press fra jevnaldrende betyr mest

Mari Rysst, førsteamanuensis ved Høgskolen i Innlandet og forsker ved SIFO, vet ikke om norske jenter sminker seg tidligere nå enn de gjorde før.

Hun mener det uansett vil variere fra skole til skole og fra sted til sted, og peker på at det først og fremst er press i jevnaldermiljøet som driver denne typen utvikling.

– Det er viktig å kartlegge hva de mest dominerende jentene står for. Dersom de står for en «sminketrend», må man begynne å påvirke dem hvis det er ønskelig å stoppe trenden.

– Jeg tenker at det å lage sminkevideoer på YouTube også er en form for lek, men dette vet jeg ikke nok om. Vi skal selvsagt ikke undervurdere YouTube, men hvis sminkingen kun foregår der og ikke blir noe som jenter får inn som daglig rutine og noe de MÅ gjøre før de går på skolen, kan det betraktes mer som en lek enn noe annet, sier hun.

Sminke i tidlig alder kan gi flere kviser

Det å begynne veldig tidlig med makeup, kan imidlertid ha konsekvenser for huden. Erle Haviken Fjeldsaa er dermatologisk-kosmetisk sykepleier ved Aleris Colosseum-Nobel.

Hun sier at det å smøre seg med makeup og fuktighetskremer kan bidra til å forstyrre hudens barrierefunksjon.

– En hudbarriere i ubalanse kan, i dette tilfellet, gjøre at de tidligere blir mer utsatt for hudlidelser som blant annet kviser og rosacea, pigmenteringsproblematikk og solskader I tillegg gjør de huden «avhengig» av å få tilført fuktighet utenfra, slik at den slutter å produsere sin naturlige fuktighet selv.

– De kan da bli mer sensitive og irriterte i huden, noe som igjen fører til at de smører seg med mer krem for å roe ned. De kommer inn i en ond sirkel, advarer hun.

LES OGSÅ: Psykolog: - Jeg tror hverken krigslek eller videospill lærer barn å drepe

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer