MATBUDSJETT UNDER 1000: Ja, det er mulig, sier alenemot til fire, Anne Brith Foto: Anti
MATBUDSJETT UNDER 1000: Ja, det er mulig, sier alenemot til fire, Anne Brith Foto: Anti

Firebarnsmor: - Vi bruker bare 1000 kroner i uka på mat

- Krever planlegging og selvkontroll, men det er fullt mulig, mener Anne Brith Davidsens.

Anne Brith Davidsens familie på fem klarer seg på 1000,- kroner i uka på mat. 

- Det er mulig ved å planlegge og gjøre bevisste valg er det faktisk mulig. Jeg er alenemor til fire barn og er nødt til å passe på utgiftene mine. Vi sparer opp egenkapital for å kunne kjøpe hus, og på matbudsjettet er det faktisk enkelt å spare inn på, forteller hun.

I følge SIFOs referansebudsjett for forbruksutgifter ligger utgiftsposten “mat og drikke” i 2016 på kr. 8300,- per måned for en familie på fire. 

Anne Brith sitt matbudsjett - for fem personer - er under halvparten. 

SE FORSLAG TIL UKESMENY OG HANDLELISTE LENGRE NED I SAKEN  

- Involverer barna

Anne Brith involverer barna bevisst i budsjetteringen, innkjøpene og forbruket. Én gang i måneden tar de ut 4000 kroner i kontanter og legger i en konvolutt. Dette er det eneste som brukes til mat. 

- Ved å se pengene tror jeg at det blir enklere for barna å forstå hvor mye 1000 kroner faktisk er. 

LES OGSÅ: Tre matvarer barn ikke bør spise for mye av

Planlegger og handler sammen

Anne Brith forteller at familien har prosjektet som et felles mål.

- Det er viktig å ha et mål slik at man kan kjenne på felles glede av å nærme seg noe. Vi har mål om et hus hvor vi skal bo godt sammen. Et hus vi eier selv. Vi har hengt opp et bilde av drømmehuset på kjøkkenet slik at vi blir minnet på dette hver dag. Med øye på målet kan vi glede oss over planlegging sammen.  

- Mat er både drivstoff og hygge. Det dreier seg om å finne balansen, og ikke tro at sparing og planlegging er kjedelig - det er helt motsatt! 

Anne Brith deler flere erfaringer om matbudsjett på sin blogg.

Anne Briths tips:

  1. Involver barna. La de få være med å handle og regne ut pris.
  2. Spis havregrøt med bær til frokost og ha matpakker med når dere skal ut
  3. Ha et felles sparemål
  4. Handle én gang i uka
  5. Handle på tilbud
SUNN OG BILLIG MAT: - Du kan handle billig mat uten å gå på kompromiss med kvalitet og sunne råvarer, mener ernæringsfysiolog Tine Sundfør Foto: Kiwi
SUNN OG BILLIG MAT: - Du kan handle billig mat uten å gå på kompromiss med kvalitet og sunne råvarer, mener ernæringsfysiolog Tine Sundfør Foto: Kiwi Vis mer

Ernæringsfysiolog: - Fullt mulig med sunn ukesmeny for tusenlappen

Men hva bør man egentlig prioritere å handle i butikken dersom man har lite å handle for? Pølser og potetmos er kanskje ikke det smarteste valget? Vi har spurt en ernæringsfysiolog.

- Det er mulig for en familie på fire å leve sunt for under 1000 kroner i uken, men det krever at man er veldig bevisst både på hva slags mat man velger og at man sørger for å utnytte alle restene og minimere svinn, sier ernæringsfysiolog Tine Sundfør. 

Hun er tilhenger av å skrive handleliste og planlegge middagene for hele uka. 

LES OGSÅ: Matpakketips for travle foreldre

Sunn, vegetarisk og rimeligere mat - den nye trenden

Vegetarisk mat er rimeligere enn kjøttvarer. En vegetarisk middag i uken der du bruker bønner, linser eller egg istedenfor kjøtt, fisk og fugl vil dra ned snittprisen på måltidene, og bidra til sunt kosthold.

Dagligvarehandelen Coop opplever en økende interesse for sunn og billig mat. 

- Vi ser at mange kunder velger å spise mer fisk og vegetarisk mat enn tidligere, og flere har også fått øynene opp for bruk av belgfrukter som kikerter, linser og bønner. Dette er billig, sunn og god mat, understreker kommunikasjonsrådgiver i Coop Norge Handel, Lise Mette Kjellberg.

Også tall fra Kiwi viser at vi spiser sunnere. Fra 2014 til 2015 økte salget av fersk fisk med 39 prosent, og salget av frukt og grønt med 20 prosent i Kiwi.

- Hittil i år har salget av frukt og grønnsaker økt med nye 20 prosent, sier kommunikasjonssjef i Kiwi, Kristine Aakvaag Arvin

Forslag til ukesmeny for en 1000-lapp:

(Forslaget ovenfor tar utgangspunkt i priser og matvarer fra Kiwi, utarbeidet av ernæringsfysiolog Tine Sundfør, og er beregnet med utgangspunkt i en familie på fire, to voksne og to barn i barnehage- og skolealder)

Frokost hverdag: 

Havregrøt kokt på halvparten vann og halvparten ekstra lettmelk servert med hakkede mandler og rosiner
4 porsjoner: 4 dl havregryn + 4 dl ekstra lettmelk + 4 ss rosiner + 4 ss hakkede mandler + 4 små glass appelsinjuice

Lunsj hverdag: 

Sandwich x 4, en stk. lages av to skiver grovt brød x 2, 4 ostehøvel-skiver gulost, en skive skinke og 2 blader issalat + ett eple av typen First Price i pose, + en gulrot av typen First Price

Kveldsmat hverdag:

Yoghurt 0,5 liter per dag delt på 4

Middager:

Mandag: Fiskekaker med båtpoteter råkostsalat av gulrot og kålrot

En pakke fiskekaker
1 kg poteter
½ pakke gulrot first price
½ kålrabi
½ beger ekstra lett rømme

10 poteter deles i båter og bakes i ovnen med olje, salt og pepper, serveres med stekte fiskekaker, råkostsalat og 1 ss ekstra lettrømme

Tirsdag: Stekte kalkunpølser med rotmos av kålrot og poteter servert med stekt løk

1 pakke grillpølser av kalkun, bruk 8 stk og spar to 
½ kålrabi
1 sellerirot
1 kg poteter
2 rød løk first price 

Skrell poteteter, sellerirot og kålrabi i biter og kok mørt før du moser med en ss smør eller margarin og 1 dl ekstra lettmelk. Server rotmosen med kalkunpølser stekt i biter og stekt løk. 

Onsdag: Tomatsuppe med egg

3 bokser hakkede hermetiske tomater 
2 rød løk first price 
2 gulrøtter
2 fedd hvitløk
8 dl grønnsaksbuljong av buljong terning 
4 egg (Kjøp 18 stk fra first price)
6 skiver grovt brød

Fres løk, hvitløk og gulrøtter i små terninger i olje, tilsett tomatbokser og la det småkoke i ca 10 min, kjør glatt med stavmikser og tilsett grønnsaksbuljong. Server med grovt brød, som gnis med et hvitløksfedd og grilles let i ovnen med litt olje og et lett dryss salt.

Torsdag: Kyllingfilet med wokgrønnsaker

3 kyllingfileter i biter, kjø stor pakke av typen first price og frys ned resten 
2 poser frossen wokblanding
2 fedd hvitløk
2 pakker nudler
4 ss soyasaus og 4 ss sursøt chillisaus 

Stek kylling fillet i biter i litt olje med et lett dryss salt og pepper. Legg kyllingen til side og wok den frosne grønnsaksblandingen etter anvisning på pakken. Server med nykokte nudler og soyasaus og sursøt chillisaus.

Fredag: Fredagsomelett med pølserester laget i ovnen

10 egg 
10 kokte poteter i biter 
1 rødløk first price 
Eventuelle rester av wokblandingen fra i går. 
2 grillpølser kalkun i biter 
2 håndfuller revet ost 
Salat av ½ isbergsalat, 4 tomater, 1/2 agurk
½ beger ekstra lett rømme (resten av begeret fra mandagen)

Skjær pølsene og løken i små biter og brun dette lett i pannen. Kok poteter og skrell og del disse i biter. Visp eggene lett sammen med en ss vann per egg og litt salt og pepper. Ha potetbiter, rester av wok grønnsakene og stekte pølsebiter og løk i en ildfastform og hell eggeblandingen over og strø ost på toppen. Stekes i ovnen i på ca 200 grader i 15- 20 minutter, til eggeblandingen stivner. 
Lag salat. Server omelett, salat og en klatt ekstra lettrømme ved siden av.

Lørdag: 
Frokost: Halvstekte grove minibagetter 6 stk fra eldorado med ost, skinke, syltetøy, tomat og agurk + melk

Lunsj: en halv pakke Wasa husmann knekkebrød med leverpostei og agurk + eple 

Middag: Pasta med kjøttsaus

400 g karbonadedeig 
250 g fullkornsspaghetti 
1 boks hermetisk tomater 
1 boks tomatpure 
1 gulrot 
1 rødløk 
2 fedd hvitløk
1 brokkoli

Tomatsaus: hakk løk, gulrot og hvitløk i små biter og stek dette lett i olje slik at det blir mykt, tilsett en boks hakkede tomater, en boks tomatpure, litt vann og salt, pepper og eventuelt et dryss provance krydder. Hvis barna ikke liker klumper kjører du sausen glatt med stavmikser. Brun karbonadedeigen og bland denne inn i tomatsausen. Server med nykokt fullkornspasta

Lørdagskos: 1 stor melkesjokolade på deling 

Søndag: 
Frokost: Halvstekte grove minibaguetter 6 stk fra eldorado med ost, skinke, syltetøy, tomat og agurk + 4 kokte egg (de siste fra pakken) + melk 

Lunsj: en 1/2 pakke Wasa husmann knekkebrød med leverpostei og agurk + eple 

Middag: Ovnsbakt laks med pastaskruer med pesto og dampet brokkoli

1 pakke med fire laksefileter 
250 g fullkornsspaghetti 
1 lite glass pesto 
1 brokkoli

Bak laks med litt salt og pepper (eventuelt sitronpepper) i ovnen. Damp brokkoli og kok fullkornspasta og server med pesto.

Søndagsdessert: 4 skåler is fra first price vaniljeis 

Total pris: 996,- 
 

HANDLELISTE TIL UKESMENYEN NEDERST I SAKEN

 

VÆR KREATIV: - Å ha et lite matbudsjett og/ eller å tvinge deg selv til å virkelig gå gjennom skuffer og skap, gjør deg kreativ på kjøkkenet? Bruk restene fra tacoen i går til en pizza i dag, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl. Foto: NTB/ Scanpix
VÆR KREATIV: - Å ha et lite matbudsjett og/ eller å tvinge deg selv til å virkelig gå gjennom skuffer og skap, gjør deg kreativ på kjøkkenet? Bruk restene fra tacoen i går til en pizza i dag, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl. Foto: NTB/ Scanpix Vis mer

SIFOs Referansebudsjett 2016

I følge SIFOs Referansebudsjett for forbruksutgifter ligger utgiftsposten “mat og drikke” i 2016 på kr. 8300,- per måned.

Beregningen for budsjettposten har tatt utgangspunkt i kjernefamilien; mor, far, gutt på 5 år og jente på 11 år.

Budsjettposten dekker det totale dagsbehovet for mat- og drikkevarer for ulike aldersgrupper (varierer med alder og kjønn). Det forutsettes moderat aktivitetsnivå ved beregning av matevaremengder og at all mat lages hjemme (ingen "utemåltider"). Budsjettet er basert på vanlig norsk mat, tradisjonelt måltidsmønster og matvareforbruk, med innslag av nyere typer matvarer. Det er utarbeidet en meny som både tar hensyn til behovet for variert og god mat og til ernæringsmyndighetenes anbefalinger for et forsvarlig kosthold. Budsjettet gir rom for brus og boller, men ikke sjokolade, chips osv. 

Kilde: Sifo.no

Tips! På nettstedet Smartepenger.no kan du selv legge inn antall og alder på medlemmene i din familie i en budsjettkalkulator. Her kan du få en pekepinn på hva som er normalt ut fra din familiesituasjon.

Kalkulatoren finner du her.

 

Ernæringsfysiologens beste tips til et sunt kosthold på et lavt budsjett:

  • Det er lurt å velge havregrøt fremfor brødmat til enten frokost, lunsj eller middag. Havregrøt er utrolig billig og sunn mat. Havregryn inneholder fiberrike karbohydrater som fordøyes langsomt og gir derfor jevnt blodsukker og god metthetsfølelse. Det beste er å legge havregrynene i vann et par timer eller natten over, for da økes opptaket av jern fra havregrynene betydelig. Dersom du lager havregrøten med halvparten melk og halvparten vann fremfor bare vann, så smaker det mye bedre også får du et mer fullverdig måltid med høyere innhold av protein og også mer av både kalsium, jod og B12 enn om du lager den på bare vann. 
  • Bak brød. Ved å bake brødet selv koster et grovt brød cirka 10 kr. For å unngå å måtte kjøpe alt for mange typer mel anbefaler jeg grovbakst + noen dl ekstra havregryn som du blander med tørrgjær, vann og litt matolje. Da får du to sunne, deilige, grove brød til under 20 kr.
  • Lag suppe. Grønnsakssuppe er utrolig billig, sunn og god mat og ved å tilsette linser, egg eller litt melk avhengig av hva som passer får du et fullverdig måltid med nok protein
  • Ha minst en dag i uken der du lager restemiddag. Både omelett og wok er fine måter å bruke opp restene på.
  • Spis mer grønnsaker og mindre kjøtt. Ved å øke mengden grønnsaker i middagen og redusere litt på kjøttet får du i deg mer grønnsaker, en enda sunnere middag og lavere pris.
  • Lag matpakke. Det blir fort veldig dyrt når du kjøper mat i farta.
  • Lag minst en vegetarisk middag i uken der du bruker bønner, linser eller egg istedenfor kjøtt, fisk og fugl. Dette drar ned kostprisen og opp kvaliteten.
  • Lag din egen müsli av havregryn, linfrø, rosiner og hakkede mandler.
  • Frys ned rester av ost, skinke, kjøtt, og bruk det på hjemmelaget pizza eller grove pizzasnurrer
     

Dette må du huske å få i deg i løpet av en uke:

Ernæringsfysiologens råd:

  • Fisk: Minimum 2-3 dager per uke. Velg gjerne laks minimum en dag per uke. Dette er både billig og sunt, og viktig for å dekke kroppens behov for vitamin D og omega-3 fettsyrer. Fiskekaker og fiskeboller er billig og sunn mat som de fleste barn er glad i. Velg helst dem med høyest mulig fiskeinnhold, men her må du sammenligne prisen også.
  • Spis minimum 5 frukt og grønnsaker per dag, det vil si 5 håndfuller frukt og grønnsaker og minimum halvparten bør være grønnsaker. Velg sesongens frukter, de er generelt billigere og har lavere pris. Poser med epler og appelsiner er oftest billigere per kilo enn det du kjøper i løsvekt. Gå for billige grønnsaker som gulrot, brokkoli, rotgrønnsaker og løk.
  • Velg grove kornprodukter, men ikke prioriter for eksempel havre- eller speltlomper til dobbelt pris for et par prosent med annet mel. Det betyr lite for næringsinnholdet når poteter utgjør ca 80 prosent av lompene.
  • Velg magre meieriprodukter, men unngå porsjonspakninger og kjøp heller 0,5 liters beger med yoghurt og fordel i bokser med tett lokk dersom du skal ha det med deg.
  • Selv om magert og rent kjøtt er mye dyrere enn oppblandede produkter, så vil jeg anbefale å velge rene produkter og heller kutte noe ned på mengden kjøtt og øke mengden grønnsaker.

Kilde: Tine Sundfør, ernæringsfysiolog

LES OGSÅ: Vi velger å leve på en inntekt

BRUK RÅVARENE: Frukt og grønt blir billigere og billigere å kjøpe inn. Tenk hva du kan bruke grønnsakene til. Og hva kan du lage av restene. Kanskje grønnsakpuré? Foto: NTB/ Scanpix
BRUK RÅVARENE: Frukt og grønt blir billigere og billigere å kjøpe inn. Tenk hva du kan bruke grønnsakene til. Og hva kan du lage av restene. Kanskje grønnsakpuré? Foto: NTB/ Scanpix Vis mer

Handleliste:

VARE

PRIS (innhentet 5/4-16)

KOMMENTAR

Tine Ekstra lettmelk 1,75l

20,50 

Eldorado rosiner 250g 

9,90 

AXA Havregryn lettkokt 1,1 kg

27,402 stk

First Price Appelsinjuice    

13,00 

Mandler løsvekt    

1,98

20g

First Price kokt skinke  

17,30 

First Price skivet ost    

39,90 

Bakehuset Hverdagsbrød Grovt  

16,90 

First Price Epler (Gaia i pose) 

9,57 


Wasa Husman knekkebrød 

14,90 

First Price leverpostei   

8,90 

Tine Lettrømme     

15,00 

First Price fiskekaker       

19,10 

First Price grillpølse kylling/kalkun 600g 

29,80 

Eldorado hermetiske tomater hakket   

15,20    

 4 stk.

Maggi Grønnsaksbuljong  

15,70 

First Price Egg 18pk.  

39,90 

First Price kyllingfilet (frossen) 1,6 kg 

159,00 

Eldorado wokblanding frossen 250g 

38,402 pk.

Eldorado nudler m/kjøttsmak 

7,802 pk.

Kikkoman soyasaus  

22,70 

Eldorado sweet chillisaus  

13,40 

Isbergsalat     

9,20 

Tomater 1 kg    

19,90 

Agurk    

13,80 

Brokkoli 1 stk.   

8,80 

Poteter løsvekt 2kg   

18,20 

First Price gulrøtter 1pk.  

8,87 

Kålrabi   

8,70 

Sellerirot  

43,49 

First Price rødløk 1kg. Pose  

8,40 

Hvitløk    

7,45 

Eldorado Grove minibaguetter   

35,604 pk.

Eldorado tomatpure 140g     

5,40 

Sopps Fullkornspaghetti  

19,30 

First Price karbonadedeig 

42,80 

Eldorado Genovese pesto 

9,10 

First Price laksefilet frossen 500g 

39,50 

Eldorado Rapsolje 1l  

12,80 

Tine Yoghurt Vanilje 4x150g  

69,505 stk.

Freia melkesjokolade 200g  

32,70 

First Price vaniljeis 3 liter 

26,00 
UKESHANDEL TOTAL: 

 995,76

 
   
undefined
Til forsiden