Anne Brith Davidsens familie på fem klarer seg på 1000,- kroner i uka på mat.
- Det er mulig ved å planlegge og gjøre bevisste valg er det faktisk mulig. Jeg er alenemor til fire barn og er nødt til å passe på utgiftene mine. Vi sparer opp egenkapital for å kunne kjøpe hus, og på matbudsjettet er det faktisk enkelt å spare inn på, forteller hun.
I følge SIFOs referansebudsjett for forbruksutgifter ligger utgiftsposten “mat og drikke” i 2016 på kr. 8300,- per måned for en familie på fire.
Anne Brith sitt matbudsjett - for fem personer - er under halvparten.
SE FORSLAG TIL UKESMENY OG HANDLELISTE LENGRE NED I SAKEN
- Involverer barna
Anne Brith involverer barna bevisst i budsjetteringen, innkjøpene og forbruket. Én gang i måneden tar de ut 4000 kroner i kontanter og legger i en konvolutt. Dette er det eneste som brukes til mat.
- Ved å se pengene tror jeg at det blir enklere for barna å forstå hvor mye 1000 kroner faktisk er.
LES OGSÅ: Tre matvarer barn ikke bør spise for mye av
Planlegger og handler sammen
Anne Brith forteller at familien har prosjektet som et felles mål.
- Det er viktig å ha et mål slik at man kan kjenne på felles glede av å nærme seg noe. Vi har mål om et hus hvor vi skal bo godt sammen. Et hus vi eier selv. Vi har hengt opp et bilde av drømmehuset på kjøkkenet slik at vi blir minnet på dette hver dag. Med øye på målet kan vi glede oss over planlegging sammen.
- Mat er både drivstoff og hygge. Det dreier seg om å finne balansen, og ikke tro at sparing og planlegging er kjedelig - det er helt motsatt!
Anne Brith deler flere erfaringer om matbudsjett på sin blogg.

Ernæringsfysiolog: - Fullt mulig med sunn ukesmeny for tusenlappen
Men hva bør man egentlig prioritere å handle i butikken dersom man har lite å handle for? Pølser og potetmos er kanskje ikke det smarteste valget? Vi har spurt en ernæringsfysiolog.
- Det er mulig for en familie på fire å leve sunt for under 1000 kroner i uken, men det krever at man er veldig bevisst både på hva slags mat man velger og at man sørger for å utnytte alle restene og minimere svinn, sier ernæringsfysiolog Tine Sundfør.
Hun er tilhenger av å skrive handleliste og planlegge middagene for hele uka.
LES OGSÅ: Matpakketips for travle foreldre
Sunn, vegetarisk og rimeligere mat - den nye trenden
Vegetarisk mat er rimeligere enn kjøttvarer. En vegetarisk middag i uken der du bruker bønner, linser eller egg istedenfor kjøtt, fisk og fugl vil dra ned snittprisen på måltidene, og bidra til sunt kosthold.
Dagligvarehandelen Coop opplever en økende interesse for sunn og billig mat.
- Vi ser at mange kunder velger å spise mer fisk og vegetarisk mat enn tidligere, og flere har også fått øynene opp for bruk av belgfrukter som kikerter, linser og bønner. Dette er billig, sunn og god mat, understreker kommunikasjonsrådgiver i Coop Norge Handel, Lise Mette Kjellberg.
Også tall fra Kiwi viser at vi spiser sunnere. Fra 2014 til 2015 økte salget av fersk fisk med 39 prosent, og salget av frukt og grønt med 20 prosent i Kiwi.
- Hittil i år har salget av frukt og grønnsaker økt med nye 20 prosent, sier kommunikasjonssjef i Kiwi, Kristine Aakvaag Arvin
Forslag til ukesmeny for en 1000-lapp:
(Forslaget ovenfor tar utgangspunkt i priser og matvarer fra Kiwi, utarbeidet av ernæringsfysiolog Tine Sundfør, og er beregnet med utgangspunkt i en familie på fire, to voksne og to barn i barnehage- og skolealder)
Frokost hverdag:
Havregrøt kokt på halvparten vann og halvparten ekstra lettmelk servert med hakkede mandler og rosiner
4 porsjoner: 4 dl havregryn + 4 dl ekstra lettmelk + 4 ss rosiner + 4 ss hakkede mandler + 4 små glass appelsinjuice
Lunsj hverdag:
Sandwich x 4, en stk. lages av to skiver grovt brød x 2, 4 ostehøvel-skiver gulost, en skive skinke og 2 blader issalat + ett eple av typen First Price i pose, + en gulrot av typen First Price
Kveldsmat hverdag:
Yoghurt 0,5 liter per dag delt på 4
Middager:
Mandag: Fiskekaker med båtpoteter råkostsalat av gulrot og kålrot
En pakke fiskekaker
1 kg poteter
½ pakke gulrot first price
½ kålrabi
½ beger ekstra lett rømme
10 poteter deles i båter og bakes i ovnen med olje, salt og pepper, serveres med stekte fiskekaker, råkostsalat og 1 ss ekstra lettrømme
Tirsdag: Stekte kalkunpølser med rotmos av kålrot og poteter servert med stekt løk
1 pakke grillpølser av kalkun, bruk 8 stk og spar to
½ kålrabi
1 sellerirot
1 kg poteter
2 rød løk first price
Skrell poteteter, sellerirot og kålrabi i biter og kok mørt før du moser med en ss smør eller margarin og 1 dl ekstra lettmelk. Server rotmosen med kalkunpølser stekt i biter og stekt løk.
Onsdag: Tomatsuppe med egg
3 bokser hakkede hermetiske tomater
2 rød løk first price
2 gulrøtter
2 fedd hvitløk
8 dl grønnsaksbuljong av buljong terning
4 egg (Kjøp 18 stk fra first price)
6 skiver grovt brød
Fres løk, hvitløk og gulrøtter i små terninger i olje, tilsett tomatbokser og la det småkoke i ca 10 min, kjør glatt med stavmikser og tilsett grønnsaksbuljong. Server med grovt brød, som gnis med et hvitløksfedd og grilles let i ovnen med litt olje og et lett dryss salt.
Torsdag: Kyllingfilet med wokgrønnsaker
3 kyllingfileter i biter, kjø stor pakke av typen first price og frys ned resten
2 poser frossen wokblanding
2 fedd hvitløk
2 pakker nudler
4 ss soyasaus og 4 ss sursøt chillisaus
Stek kylling fillet i biter i litt olje med et lett dryss salt og pepper. Legg kyllingen til side og wok den frosne grønnsaksblandingen etter anvisning på pakken. Server med nykokte nudler og soyasaus og sursøt chillisaus.
Fredag: Fredagsomelett med pølserester laget i ovnen
10 egg
10 kokte poteter i biter
1 rødløk first price
Eventuelle rester av wokblandingen fra i går.
2 grillpølser kalkun i biter
2 håndfuller revet ost
Salat av ½ isbergsalat, 4 tomater, 1/2 agurk
½ beger ekstra lett rømme (resten av begeret fra mandagen)
Skjær pølsene og løken i små biter og brun dette lett i pannen. Kok poteter og skrell og del disse i biter. Visp eggene lett sammen med en ss vann per egg og litt salt og pepper. Ha potetbiter, rester av wok grønnsakene og stekte pølsebiter og løk i en ildfastform og hell eggeblandingen over og strø ost på toppen. Stekes i ovnen i på ca 200 grader i 15- 20 minutter, til eggeblandingen stivner.
Lag salat. Server omelett, salat og en klatt ekstra lettrømme ved siden av.
Lørdag:
Frokost: Halvstekte grove minibagetter 6 stk fra eldorado med ost, skinke, syltetøy, tomat og agurk + melk
Lunsj: en halv pakke Wasa husmann knekkebrød med leverpostei og agurk + eple
Middag: Pasta med kjøttsaus
400 g karbonadedeig
250 g fullkornsspaghetti
1 boks hermetisk tomater
1 boks tomatpure
1 gulrot
1 rødløk
2 fedd hvitløk
1 brokkoli
Tomatsaus: hakk løk, gulrot og hvitløk i små biter og stek dette lett i olje slik at det blir mykt, tilsett en boks hakkede tomater, en boks tomatpure, litt vann og salt, pepper og eventuelt et dryss provance krydder. Hvis barna ikke liker klumper kjører du sausen glatt med stavmikser. Brun karbonadedeigen og bland denne inn i tomatsausen. Server med nykokt fullkornspasta
Lørdagskos: 1 stor melkesjokolade på deling
Søndag:
Frokost: Halvstekte grove minibaguetter 6 stk fra eldorado med ost, skinke, syltetøy, tomat og agurk + 4 kokte egg (de siste fra pakken) + melk
Lunsj: en 1/2 pakke Wasa husmann knekkebrød med leverpostei og agurk + eple
Middag: Ovnsbakt laks med pastaskruer med pesto og dampet brokkoli
1 pakke med fire laksefileter
250 g fullkornsspaghetti
1 lite glass pesto
1 brokkoli
Bak laks med litt salt og pepper (eventuelt sitronpepper) i ovnen. Damp brokkoli og kok fullkornspasta og server med pesto.
Søndagsdessert: 4 skåler is fra first price vaniljeis
Total pris: 996,-
HANDLELISTE TIL UKESMENYEN NEDERST I SAKEN

Ernæringsfysiologens beste tips til et sunt kosthold på et lavt budsjett:
- Det er lurt å velge havregrøt fremfor brødmat til enten frokost, lunsj eller middag. Havregrøt er utrolig billig og sunn mat. Havregryn inneholder fiberrike karbohydrater som fordøyes langsomt og gir derfor jevnt blodsukker og god metthetsfølelse. Det beste er å legge havregrynene i vann et par timer eller natten over, for da økes opptaket av jern fra havregrynene betydelig. Dersom du lager havregrøten med halvparten melk og halvparten vann fremfor bare vann, så smaker det mye bedre også får du et mer fullverdig måltid med høyere innhold av protein og også mer av både kalsium, jod og B12 enn om du lager den på bare vann.
- Bak brød. Ved å bake brødet selv koster et grovt brød cirka 10 kr. For å unngå å måtte kjøpe alt for mange typer mel anbefaler jeg grovbakst + noen dl ekstra havregryn som du blander med tørrgjær, vann og litt matolje. Da får du to sunne, deilige, grove brød til under 20 kr.
- Lag suppe. Grønnsakssuppe er utrolig billig, sunn og god mat og ved å tilsette linser, egg eller litt melk avhengig av hva som passer får du et fullverdig måltid med nok protein
- Ha minst en dag i uken der du lager restemiddag. Både omelett og wok er fine måter å bruke opp restene på.
- Spis mer grønnsaker og mindre kjøtt. Ved å øke mengden grønnsaker i middagen og redusere litt på kjøttet får du i deg mer grønnsaker, en enda sunnere middag og lavere pris.
- Lag matpakke. Det blir fort veldig dyrt når du kjøper mat i farta.
- Lag minst en vegetarisk middag i uken der du bruker bønner, linser eller egg istedenfor kjøtt, fisk og fugl. Dette drar ned kostprisen og opp kvaliteten.
- Lag din egen müsli av havregryn, linfrø, rosiner og hakkede mandler.
- Frys ned rester av ost, skinke, kjøtt, og bruk det på hjemmelaget pizza eller grove pizzasnurrer
LES OGSÅ: Vi velger å leve på en inntekt
