Fisk forebygger astma hos barn

Fisk kan redusere risiko for astma.  Foto: Istockphoto.com ©
Fisk kan redusere risiko for astma. Foto: Istockphoto.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Barn som begynner å spise fisk før de er ni måneder gamle har nesten havparten så stor risiko for å utvikle astma, sammenlignet med de som får sitt første fiskemåltid senere.

Det er en stor svensk studie som konkluderer med dette. Og ikke nok med dèt: Tilskudd av Omega-3 er ikke utslagsgivende. Man må spise "ekte" fisk. Også mindre eksem er påvist hos barn som spiser fisk. 

 

20 prosent har symptomer på astma

Studien omfatter over 4000 barn som ble født i vest- Sverige i 2003. Foreldrene har svart på spørreskjemaer i tre omganger, når barna var 6 måneder, ett år og til slutt når barna hadde blitt 4,5 år, melder forskning.no. Studien er del av doktoravhandlingen til Emma Goksør ved Sahlgrenska Akademien ved Gøteborgs Universitet.Da barna var 4,5 år svarte 20 prosent av foreldrene at barna deres hadde hatt astmasymptomer med piping og hvesing i luftveiene minst en gang det siste året.

- Man kan oppleve slike symptomer uten å få en astmadiagnose, så vi valgte å fokusere studien på de barna hadde hatt astmasymptomene minst tre ganger det siste året, sier Goksør.

Les mer: Astma 

Hvit fisk og laks

220 barn i studien hadde hatt gjentatte astmasymptomer siste året.Forskerne testet ikke for hvilken type fisk som er mest effektiv mot astma, men hvit fisk sto for 79 prosent av barnas fiskekonsum. På andreplass kom laks, med 17 prosent av inntaket.- Det vi så, var at barn som hadde spist fisk før de var ni måneder gamle hadde nesten halvert risiko for gjentatte astmasymptomer, forteller forskeren.

Hvorfor hjelper fisk mot astma?

- Det finnes studier som tyder på at fisk påvirker immunforsvaret positivt fordi det inneholder omega 3 og vitamin D. Det finnes også studier som viser at omega 3 i seg selv ikke holder, at man altså må spise fisk fordi omega 3-tilskudd ikke gir samme effekten. Det kan derfor være noe i fisken påvirker dette som vi ikke kjenner til enda, sier Goksør til nettstedet.

Mer fisk, mindre eksem

I Barneallergistudien i Trondheim, PACT-studien, så Torbjørn Øien, forsker ved Institutt for samfunnsmedisin ved NTNU i Trondheim, på sammenhengen mellom tran og fiskeinntak hos mor under svangerskapet, hos barnet ved 1 års alder - og forekomst av astma og eksem ved 2 års alder.

- De siste 30-40 årene har vi spist mindre fisk samtidig som forekomsten av atopi og allergisk sykdom har økt, skrev han i avhandlingen, i følge forskning.no.- Vi fant en beskyttende effekt mot eksem hos de barna som spiste fisk mer enn en gang i uken, sammenlignet med de som spiste fisk sjeldnere enn en gang i uken, sier Øien.

Slipper ikke unna med tran

Øien fant også indikasjoner på at man faktisk må spise fisk. - Det var ingen assosiasjon mellom mors inntak av fisk og tran under svangerskapet og astma og eksem ved to års alder. Det var heller ingen assosiasjon mellom barnets traninntak ved ett års alder og astma og eksem, forteller Øien.

Her lister Øien opp tre mulige forklaringer på hvorfor fisk er bedre enn tilskudd:

 

  • Fisk er mer enn bare omega-3-fettsyrer. Fisk og skalldyr er ypperlige proteinkilder, og er rike på taurin, NADH og steroler og inneholder sink, selen, jod, Vitamin D og vitamin B12.
  • Fiskeolje og tran ikke er fullgode erstatninger for fisk, og at å spise «naturlig» mat er bedre enn raffinerte næringstilskudd.
  • Fiskespising første leveår kan være et tegn på en gunstig livsstil i disse familiene som vi ikke klarer å måle med vårt spørreskjema.

 

Når man ser Barneallergistudien i Trondheim sammen med studien fra Sverige, må man se resultatene i forhold til at forskerne i den norske studien spurte etter legediagnostisert astma, mens de i den svenske studien spurte foreldrene om opplevde astmasymptomer uten at det nødvendigvis var stilt noen diagnose, mener forskning.no.

Støtter fisk til spedbarn

Helsedirektoratets råd er at barn bør bli introdusert for fast føde fra de er omtrent seks måneder gamle.I brosjyren deres til spedbarnsforeldre, ”Mat for spedbarn”, står det at det ikke er noen grunn til å unngå matvarer som egg, fisk, nøtter eller erter. Hvis barnet har fått påvist allergi mot disse matvarene er det selvfølgelig annerledes.

-Fisk bør inngå i et variert kosthold fra annet levehalvår av. Fra ett års alder kan barn spise det samme som resten av familien, hvis kostholdet er variert og riktig sammensatt. Man bør spise fisk tilsvarende to til tre middagsporsjoner i uken, sier Henriette Øien, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, til forskning.no.

- Man bør alltid følge nøye med når man gir et barn en ny matvare, som for eksempel fisk. Hvis nye matvarer introduseres en og en, vet man straks hva det er barnet reagerer på. Hvis barnets allmenntilstand endres, eller du er bekymret, bør lege kontaktes, råder hun.

Referanser:Goksör, Emma m.fl. Preschool wheeze – impact of early fish introduction and neonatal antibiotics. Acta Pediatrica. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer