Fisk forebygger astma hos barn

Fisk kan redusere risiko for astma.  Foto: Istockphoto.com ©
Fisk kan redusere risiko for astma. Foto: Istockphoto.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Barn som begynner å spise fisk før de er ni måneder gamle har nesten havparten så stor risiko for å utvikle astma, sammenlignet med de som får sitt første fiskemåltid senere.

Det er en stor svensk studie som konkluderer med dette. Og ikke nok med dèt: Tilskudd av Omega-3 er ikke utslagsgivende. Man må spise "ekte" fisk. Også mindre eksem er påvist hos barn som spiser fisk. 

 

20 prosent har symptomer på astma

Studien omfatter over 4000 barn som ble født i vest- Sverige i 2003. Foreldrene har svart på spørreskjemaer i tre omganger, når barna var 6 måneder, ett år og til slutt når barna hadde blitt 4,5 år, melder forskning.no. Studien er del av doktoravhandlingen til Emma Goksør ved Sahlgrenska Akademien ved Gøteborgs Universitet.Da barna var 4,5 år svarte 20 prosent av foreldrene at barna deres hadde hatt astmasymptomer med piping og hvesing i luftveiene minst en gang det siste året.

- Man kan oppleve slike symptomer uten å få en astmadiagnose, så vi valgte å fokusere studien på de barna hadde hatt astmasymptomene minst tre ganger det siste året, sier Goksør.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer