Flere barn utvikler symptomer på stress

- Det er helt ok å droppe fritidsaktiviteten en dag og i stedet spille et spill, leke eller lese en bok sammen, mener lege.

STRESS HOS BARN: Symptomer på stress hos barn kan være annerledes enn hos voksne. Foto: NTB Scanpix
STRESS HOS BARN: Symptomer på stress hos barn kan være annerledes enn hos voksne. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– Det å snakke om stress hos barn er egentlig litt nytt, men barn blir stressa akkurat som voksne, sier lege Charlotte Lunde.

Lunde jobber i barne- og ungdomspsykiatrien og har tidligere jobbet med barnenevrologi.

Gjennom dette arbeidet har hun sett at stadig flere og yngre barn kommer til helsevesenet med symptomer som bunner i stress.

Ifølge Lunde kan stress hos barn gi seg utslag på mange ulike måter.

– Det kan være alt fra humørsvingninger til trass og problemer med å sovne om natten. Noen av symptomene kan vi kjenne igjen hos voksne, men barn klarer ikke alltid å uttrykke seg på samme måte slik at symptomene kan få barnet til å fremstå som en umulius.

– Andre symptomer på stress kan være at de klager over ulike «vondter» som vondt i hodet eller i magen, og noen kan rett og slett tisse på seg om natten. I ytterste konsekvens kan stress hos barn gi seg utslag i angst.

– Barn kan få irrasjonelle «oppheng». For eksempel at de blir redde for et spesielt dyr, redde for å kaste opp eller spise ting, redde for å legge seg og sove alene. Enkelte kan bli barnslige igjen og begynner å sutte på tommelen. De flykter inn i en yngre rolle for å slippe alle kravene og de voksnes forventninger. Mye stresshormoner over lang tid kan også gi hukommelsesvansker, sier Lunde.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer