Cry-it-out metoden

Flere eksperter er skeptiske til den såkalte «cry-it-out» metoden

Men har den noe for seg?

Å LA BARNET GRÅTE: De lærde strides om metoden, men har samme mål: få mor og barn til å sove godt. FOTO: Aloha Hawaii / Shutterstock / NTB scanpix
Å LA BARNET GRÅTE: De lærde strides om metoden, men har samme mål: få mor og barn til å sove godt. FOTO: Aloha Hawaii / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert

723 danske psykologer vil nå ha den utskjelte boken 'Godnat og sov godt' (Gyldendal) fjernet fra hyllene. Det er særlig den såkalte cry-it-out metoden som får psykologer til å hevde at «boken er i strid med hva vi vet om barns basale behov» og at «det grenser mot omsorgssvikt».

Metoden går ut på at du skal ignorere, når barnet gråter. Du skal gå inn til barnet med faste intervaller, men du må ikke bli hos barnet, og du må ikke ta det opp eller vugge det eller amme det.

Ingen læring i å gråte alene

Caroline Lorentzen, Sovehjelp.no, er en norsk søvnterapeut som ikke liker den såkalte cry-it-out metoden.

- Jeg er sterkt imot metoden. Grunnen til det er at det er ikke noe læring i å ligge å gråte alene. Det eneste barnet lærer er at når jeg er lei meg og fortvilet, så er det ingen som hjelper meg og jeg kan bare gi opp. Så sovner det av utmattelse, sier Lorentzen.

Cry-it-out metoden fungerer på et vis. Barnet gir opp til slutt og lærer at det ikke er noen hensikt å rope på hjelp. Ergo, foreldrene synes den er bra, men det å bli forlatt er traumatisk for spedbarnet som føler frykt, kaldsvetter, får økt hjertefrekvens, blir rød i ansiktet og har stor produksjon og utskillelse av stresshormoner.

- Det verste er at barnets påkjenning er unødvendig. Hvorfor skal vi fortsette å formidle metoden når vi kan gjøre det på en annen måte? spør hun.

- Jeg er opptatt av grensesetting og hjelpe barnet til å finne roen selv, men vi må finne årsaken til at barnet har utfordringer med søvn og legge til rette for det på en skånsom måte, sier Lorentzen.

STERKT IMOT: Caroline Lorentzen, Sovehjelp.no, er en norsk søvnterapeut som ikke liker den såkalte cry-it-out metoden. FOTO: NTB Scanpix
STERKT IMOT: Caroline Lorentzen, Sovehjelp.no, er en norsk søvnterapeut som ikke liker den såkalte cry-it-out metoden. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Uheldig å kalle det skrikemetoden

Bjørn Bjorvatn, grunnlegger og søvnspesialist, Bergen søvnsenter, synes debatten for lengst har spunnet ut av kontroll. Han forteller at vi snakker om det som på fagspråket heter gradvis ekstinksjon (Ferbers metode).

Ved søvnsenteret forholder de seg til faglitteratur, og det er ikke er funnet noe som viser at metoden er skadelig for barnet. For eksempel har det blitt gjort en studie fra Australia, publisert i et høyt ansett tidsskrift, som så blant annet på stresshormonet kortisol, som ikke viste noen økning av dette. Metoden har også god vitenskapelig støtte i amerikansk behandling.

- Ferbers metode går på å behandle barn som har langvarige søvnplager som driver foreldrene til vanvidd, hvor alternativet er at foreldrene bryter sammen på grunn av søvnmangel, sier Bjorvatn.

Foreldre trenger å være uthvilte for å ivareta barnet på best mulig måte på dagtid. Og barnet vil også sove bedre etter slik behandling.

- Det er uheldig å kalle den for skrikemetoden, for poenget med metoden er å få barnet til å slutte å skrike, sier han.

Mange foreldre tror at det er livsfarlig å la barnet gråte. Men ved å gi umiddelbar oppmerksomhet til det så lærer du barnet at det virker.

- Ingenting er bedre enn et barn som sovner ved å bli trøstet, men her snakker vi om de barna hvor foreldrene ikke får det til, understreker han.

Hva er alternativet?

Ifølge Bjorvatn er hele poenget at behandlingen av natur kan øke barnets skriking en natt eller to, men så blir barnet bedre, skriker mindre så foreldrene har overskudd til å ta av seg barnet på dagtid.

- Dette er en vinn-vinn situasjon, men jeg lurer på hva motstanderne synes er så skammelig. Hvis vi har med et barn på butikken som hyler, jeg vil ha is, jeg vil ha is, og hvis ikke det får is skriker det mer, skal vi gi is da? spør Bjorvatn.

Han er opptatt av å sette det i perspektiv, vi setter hele tiden grenser for barnet med ris og ros i andre sammenhenger.

Hans bekymring er at vi ved å løpe inn, ta barnet opp, amme, gi oppmerksomhet, ikke løser søvnproblemet til disse barna. Han er redd det vil gjøre at søvnproblemet vedvarer og gjøre barna utrygge.

- Det er viktig at barnets søvnproblemer løses. Det store spørsmålet er jo, hva er alternativet? Alternativet for mange er jo at de går til legen og får en resept på et medikament. Er det bedre å dope barnet ned? Jeg har ikke sett et eneste forslag å forholde meg til, sier han.

Bjorvatn opplever at mange misforstår hva som er hensikten. Han vet også at de som støtter opp om metoden i Norge risikerer å bli hetset.

- Vi ønsker å få barnet til å sove og hjelpe foreldrene, vi ønsker ikke å være djevelske og infame mot barnet. Snarere tvert imot, vi tror det er bra for barnet, at det sover bra, sier han.

GODE SØVNVANER: - Legg ned barnet før det har sovnet, så det opplever å mestre innsovningen på egenhånd, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
GODE SØVNVANER: - Legg ned barnet før det har sovnet, så det opplever å mestre innsovningen på egenhånd, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Søvnsenterets råd til foreldre:

Søvnsenteret i Bergen gir råd om søvnløshet hos barn på sine nettsider, hvor gradvis ekstinksjon blir satt i kontekst. De er ikke redde for å anbefale metoden, snarere hvert imot, den er de trygg på.

- Du trenger ikke å bruke metoden, men den er godt dokumentert. Finner du en annen metode som er enklere og bedre, så for all del, men det kjenner ikke jeg til, sier Bjorvatn.

Han tror ellers at mange søvnproblemer kunne vært forebygget dersom foreldrene startet med å etablere gode søvnvaner tidlig.

- Begynn tidlig med gode søvnvaner. Legg ned barnet før det har sovnet, så det opplever å mestre innsovningen på egenhånd, råder Bjorvatn.

Mange foreldre går og bysser barnet helt til de sovner på armen og legger det ned sovende. Men hvis ikke barnet lærer å sovne på egenhånd så vil det ikke synes det er så lett når det våkner om natten heller.

- Bruk Ferbers metode kun hvis du føler deg i stand til det! Det kan være krevende for foreldrene å gjennomføre slik behandling. Det er viktig å følge rådene nøye. Metoden har vært benyttet i over 30 år, og mange voksne i dag har selv fått slik behandling da de var barn, uten at det er tegn til skadelige effekter. Men slik behandling anbefales ikke før barnet er minst 6 måneder gammel, sier søvnspesialisten, og legger til:

- Alle er enige å ikke anbefale Ferber ved sykdom og smerter, og selvsagt skal man undersøke om barnet lider av sykdommer før slik behandling.

Lorentzens råd til foreldre:

Lorentzen er ikke så veldig for metoder, fordi alle barn og familier er forskjellige og trenger individuell veiledning. Men hun er sterkt imot å forlate et gråtende barn.

- Det handler om å legge til rette for søvn. Først, er det en årsak til søvnproblemet? Det må avdekkes først, sier hun.

Hun forstår ikke at noen tør anbefale Ferbers metode uten å ha undersøkt barnet nøye selv. Ørebetennelse, Stille-reflux eller smerter i rygg og nakke er tilstander som ikke nødvendigvis synes. Barnet kan da ligge i sengen med smerter uten å bli lindret.

Det er å neglisjere barnets behov for støtte og hjelp ved sykdom og smerter, og foreldre kan da gjøre dette uvitende etter råd fra profesjonelle. Barn som har utfordringer med sykdom og smerter trenger mer støtte. Når barnet er behandlet og frisk igjen, står foreldrene med et samspill og vaner som amming, byssing og bæring som de trenger hjelp til å komme ut av.

- Du må hjelpe barnet inn i et nytt handlingsmønster. Målet er å lære barnet å slappe av. Søvnen kommer av seg selv og vi har ingen kontroll over den. Overgangen er alltid smertefull, men du trøster barnet ved å snakke til det, berøre det og løfte det opp og legge ned igjen til det sovner, sier Lorentzen.

Eldre barn bør trøstes nede i sengen da det å bli løftet opp kan virke mot sin hensikt

- Det jeg er opptatt av som mamma, som jeg vil alle mammaer og pappaer skal tenke over: det er at de skal ta egne valg, for du skal leve med de valgene du tar etterpå, sier søvnterapeuten.

Hun har møtt foreldre som har latt barnet skrike fordi det var rådet de fikk, men så viste det seg at barnet hadde mellomørebetennelse. De angrer.

- Tenk selv, følg magefølelsen og søk råd hos noen du stoler på, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer