Fødselsdepresjon

Flere fødselsdeprimerte under corona-pandemien: - Mange har vært for mye alene

– Særlig førstegangsfødende har opplevd det som dramatisk å ligge alene på rommet, sier forsker. Mange har heller ikke kunnet søke støtte hos besteforeldre.

PSYKISK TØFT UNDER KORONAPANDEMIEN: Nye tall tyder på at koronapandemien har ført til flere fødselsdepresjoner. FOTO: NTB Scanpix
PSYKISK TØFT UNDER KORONAPANDEMIEN: Nye tall tyder på at koronapandemien har ført til flere fødselsdepresjoner. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Koronapandemien har hatt innvirkning på de fleste av oss og for mange har den også hatt en betydning for den mentale helsen.

Nå viser nye tall fra Helsedirektoratet, som NRK har fått innsyn i, at pandemien kan ha ført til en økning i antall fødselsdepresjon-diagnoser.

I mars og april ble 75 prosent flere diagnostisert med fødselsdepresjon i spesialisthelsetjenesten, sammenlignet med året før. I primærhelsetjenesten fikk 20 prosent flere en diagnose for depresjon eller angst, og en svangerskapsrelatert diagnose.

Stemmer med studier fra utlandet

Idun Røseth er førsteamanuensis ved Universitetet i Sør-Øst Norge og psykologspesialist ved sped- og småbarnsteamet ved Sykehuset Telemark.

Hun har blant annet forsket på fødselsdepresjon og forteller at de norske tallene samsvarer med studier foretatt i land som Italia, Kina, Japan, England og Canada.

Alle rapporterer om en betydelig økning av symptomer på angst og depresjon hos gravide og nybakte mødre under koronapandemien.

– Vi vet at psykososiale faktorer er viktige for å kunne forstå utviklingen av en depresjon. En verdensomspennende pandemi der sosial isolering er viktigste virkemiddel for å forhindre smittespredning, reduserer den sosiale støtten som sårbare gravide og mødre trenger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer