Flere foreldre kjøper profesjonell barnevakt

Økning av nettsteder som tilbyr barnevakttjenester

BARNEVAKT: I dag finnes det flere som tilbyr barnevakttjenester på nett. Foto: NTB Scanpix
BARNEVAKT: I dag finnes det flere som tilbyr barnevakttjenester på nett. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Vi merker at folk er mindre skeptiske og mer åpne for å benytte seg av denne typen tjenester enn de var før, sier Per H. Brevikås, daglig leder hos Barnepasseren.no, som siden 1999 har drevet formidling av barnevakter i Oslo og omegn.

– Det kommer nok av at hele samfunnet har endret seg. I dag er det helt vanlig å kjøpe seg tjenester som å få levert dagligvarer på døra eller å benytte seg av hundepassere, sier han.

Brevikås sier etterspørslen etter barnepass har vært rimelig stabil de siste ti årene, men at det i dag finnes flere nettsider som tilbyr barnepass. Han peker imidlertid på én viktig forskjell mellom de forskjellige aktørene.

– Noen drives som rene portaler eller annonseringskanaler, hvor man ikke så lett ser hvem som står bak. Vi er et bemanningsbyrå som har en base på rundt 100 barnevakter som vi selv rekrutterer, forklarer han.

Det finnes også en rekke Facebookgrupper hvor man kan tilby eller finne barnepass, i tillegg til tradisjonelle annonseringskanaler som Finn.no.

En annen tilbyder av barnepass er Barnevakthjelpen.no, som siden 2011 har drevet formidling av barnevakttjenester i Trøndelag. Daglig leder Marianne Næss forteller at de siden oppstart har hatt en jevn økning i etterspørselen.

– Men jeg vet ikke om det skyldes økt behov blant folk, eller om det kommer av at vi har blitt mer kjent, sier hun.

GOD ERFARING: Torill Svantorp forteller at hun var litt redd første gang hun benyttet seg av en barnevakttjeneste, men at det har gått over all forventning. Foto: Privat
GOD ERFARING: Torill Svantorp forteller at hun var litt redd første gang hun benyttet seg av en barnevakttjeneste, men at det har gått over all forventning. Foto: Privat Vis mer

Var litt redd første gang

En som har benyttet seg av profesjonell barnpass, er Torill Svantorp som er mamma til to gutter på 1,5 og 4 år.

– Man kjenner litt på frykten når man skal overlate det viktigste man har til noen man egentlig ikke kjenner, men det har gått over all forventing, sier hun.

Første gang familien testet profesjonell barnepass var i forbindelse med at de skulle i et bryllup.

– Alle familiemedlemmer som vi vanligvis spør om barnepass skulle dit, så vi hadde ingen andre å spørre. I tillegg skulle vi være borte ganske lenge, fra tidlig ettermiddag til midnatt.

– Når vi allikevel ikke skulle bruke noen vi kjente godt, fant vi ut at et profesjonelt byrå var det riktige for oss. Det føltes trygt at de hadde gjort en grundig bakgrunnssjekk av barnevakten, sier hun.

LES OGSÅ: Derfor trenger barna bestemor og bestefar

Benytter seg av barnevakt for å få litt «alenetid»

Gjennom formidlingsbyrået har familien nå en fast barnevakt, som er en ung kvinnelig student. – Hun er fantastisk og kjempeflink med unger. Barna elsker henne. Vi var veldig spente første gangen om hvordan det ville gå med legging og slikt, men det gikk kjempebra.

Familien benytter stort sett barnepass på kveldstid eller i helgene.

– Det er mest da hun er tilgjengelig, men vi har også brukt henne en gang i forbindelse med planleggingsdag i barnehagen. Vanligvis bruker vi henne en gang i måneden, når vi har lyst til å gå på kino eller ta oss en matbit sammen, sier Svantorp.

– Det er ganske dyrt, da man betaler et løpende abonnement for å benytte seg av barnevaktformidlingen, men jeg synes det er verdt det. – Når man får barn blir budsjettet til sosiale utskeielser automatisk ganske mye mindre, så vi synes det er verdt å bruke litt ekstra når vi en sjelden gang kommer oss ut, smiler hun.

HØYE KRAV: Per H. Brevikås hos Barnepasseren forteller at alle barnevaktene blir nøye vurdert før ansettelse. Foto: Privat
HØYE KRAV: Per H. Brevikås hos Barnepasseren forteller at alle barnevaktene blir nøye vurdert før ansettelse. Foto: Privat Vis mer

Ansetter kun de som har jobbet med barnepass

Per H. Brevikås hos Barnepasseren.no forteller at de årlig mottar rundt 1500-2000 søknader fra mennesker som vil bli barnevakt.

De fleste barnevaktene er unge, norske jenter, men de har også en dame som er født i 1940.

– Hun har vært hos oss i snart 17 år og har hjulpet rundt 150 familier, så hun er litt av en supernanny, smiler han.

– Men de fleste barnevaktene våre er rundt 22-25 år gamle og mange av dem er studenter. Vi holder til i nærheten av Høgskolen i Oslo hvor de blant annet har barnehagelærer- og sykepleierutdannelse, så vi får naturlig nok mange søknader fra dem, sier han.

– Når vi trenger flere folk ser vi på søknader som vi får inn gjennom nettsiden vår. Vi vurderer kun de som har dokumentert erfaring med barnepass, og da gjelder ikke pass av egen familie. Det er mange som er glade i barn men det er ikke tilstrekkelig når man skal jobbe gjennom et byrå, da må du ha referansene i orden.

Aktuelle kandidater må gjennom to intervju før de ansettes. Deretter venter førstehjelpskurs og barnevaktkurs.

– På barnevaktkurset snakker vi om profesjonalitet i den jobben de skal gjøre og om hva som forventes av dem, forklarer Brevikås.

– Vi setter høye krav til barnevaktene. De skal ikke bare være flinke med barna, de skal også kunne kommunisere godt med foreldrene. Samtidig er det viktig for oss å holde jevnlig kontakt med barnevaktene slik at de skal føle seg trygge i den jobben de gjør, sier han.

LES OGSÅ: Er det greit å overvåke barnevakten?

«Ingen» vil ha mannlige barnevakter

Marianne Næss hos Barnevakten.no forteller at de kun driver formidling av barnevakter, det vil si at barnevaktene ansettes av familiene de jobber hos.

– Men vi intervjuer dem og tar oss av referansesjekk. På denne måten er det vi som går god for barnevaktene. For å få jobb har vi satt som krav at de må ha erfaring med arbeid med barn og gode referanser, forklarer hun.

– Per i dag har vi cirka 40-50 barnevakter og alle er damer. Vi har forsøkt å ta inn menn også, men opplever at de ikke får jobb.

– De fleste barnevaktene våre er studenter som ønsker relevant praksis i forhold til studiene sine, så vi har mange som studerer til å bli førskolelærer, barnevernspedagog eller lærer.

Tildeles en fast barnevakt

Brevikås hos Barnepasseren.no forteller at de har flere forskjellige typer kunder.

– Noen bruker barnevakt regelmessig for å få bukt med tidsklemma, for eksempel ved at barnevakten henter barnet i barnehagen. Andre foreldre bruker barnevakt for å få et pust bakken, slik at de kan få trent eller gjøre noe sosialt sammen. Det kan også være kunder som har flere barn og som ønsker at det ene barnet skal få mer oppmerksomhet en stund. Da kan for eksempel barnevakten ta med seg barnet på Teknisk museum eller på svømmetrening. Vi tilbyr også barnevakt til dem som er i Oslo i korte perioder og som bor på hotell, sier han.

Når foreldre kontakter byrået for å få en barnevakt, får de alltid utdelt en primær barnevakt som skal være førstevalget så lenge hun er tilgjengelig.

– Første gang treffer gjerne foreldrene barnevakten uten at barna er tilstede, for å snakke sammen og teste kjemien. Det er viktig at det kjennes bra både for barnevakten og foreldrene, men det er sjelden at det ikke klaffer, sier Brevikås.

Deretter er det vanlig med en tilvenningsperiode, i alle fall med de aller yngste barna. I tillegg benytter vi oss av skjema hvor foreldrene fyller ut informasjon om barnas rutiner, vaner, tips til gråtesituasjoner og slike ting, sier han.

LES OGSÅ: Se opp for «zombiemødrene»!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer