Gravid

Flere norske kvinner føder i 50-årene

Antall kvinner som blir gravide i slutten av 40-årene og begynnelsen 50-årene øker kraftig.

GRAVID: Gjennomsnittsalderen har økt jevnt de siste årene, og nå får mange kvinner i 40-årene, og noen i 50-årene, barn. Foto: All Over Press
GRAVID: Gjennomsnittsalderen har økt jevnt de siste årene, og nå får mange kvinner i 40-årene, og noen i 50-årene, barn. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kvinner som blir gravide etter at de har fylt 40, er ikke lenger noe som nødvendigvis får så mange til å heve øyebrynene.

Det siste tiåret har mange tusen kvinner i 40-årene født barn.

Stadig flere har ikke bare passert 40 - de nærmer seg 50 år og noen er allerede i 50-årene når de føder.

LES OGSÅ: Har du fødselsangst?

Dobbelt så mange

- Tidene forandrer seg, og det er helt opplagt en trend at stadig flere kvinner føder barn etter fylte 40, og til og med etter fylte 50, sier jordmor Siri von Krogh til KK.no.

Von Krogh er fylkesleder for Oslo i Den Norske Jordmorforening og driver nettstedet Altformamma.no, hvor de blant annet har et eget forum for gravide over 40 år.

Tall fra Medisinsk fødselsregister viser at 3,4 prosent av alle norske kvinner som fødte barn i 2011, var 40 år eller eldre.

I 2002 gjaldt dette 2,3 prosent, noe som betyr at antallet kvinner som føder etter fylte 40 år i denne perioden økte med 47 prosent.  

- Dette stemmer med det inntrykket vi har, og særlig ser vi at det er flere eldre førstegangsfødende, sier overlege Anne-Sofie Letting, seksjonsleder ved fødeavdelingen ved Oslo universitetssykehus Rikshospitalet til KK.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer