Gravid

Flere norske kvinner føder i 50-årene

Antall kvinner som blir gravide i slutten av 40-årene og begynnelsen 50-årene øker kraftig.

GRAVID: Gjennomsnittsalderen har økt jevnt de siste årene, og nå får mange kvinner i 40-årene, og noen i 50-årene, barn. Foto: All Over Press
GRAVID: Gjennomsnittsalderen har økt jevnt de siste årene, og nå får mange kvinner i 40-årene, og noen i 50-årene, barn. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kvinner som blir gravide etter at de har fylt 40, er ikke lenger noe som nødvendigvis får så mange til å heve øyebrynene.

Det siste tiåret har mange tusen kvinner i 40-årene født barn.

Stadig flere har ikke bare passert 40 - de nærmer seg 50 år og noen er allerede i 50-årene når de føder.

LES OGSÅ: Har du fødselsangst?

Dobbelt så mange

- Tidene forandrer seg, og det er helt opplagt en trend at stadig flere kvinner føder barn etter fylte 40, og til og med etter fylte 50, sier jordmor Siri von Krogh til KK.no.

Von Krogh er fylkesleder for Oslo i Den Norske Jordmorforening og driver nettstedet Altformamma.no, hvor de blant annet har et eget forum for gravide over 40 år.

Tall fra Medisinsk fødselsregister viser at 3,4 prosent av alle norske kvinner som fødte barn i 2011, var 40 år eller eldre.

I 2002 gjaldt dette 2,3 prosent, noe som betyr at antallet kvinner som føder etter fylte 40 år i denne perioden økte med 47 prosent.  

- Dette stemmer med det inntrykket vi har, og særlig ser vi at det er flere eldre førstegangsfødende, sier overlege Anne-Sofie Letting, seksjonsleder ved fødeavdelingen ved Oslo universitetssykehus Rikshospitalet til KK.no.

LES OGSÅ: Går på byen for å bli gravid

EKSTRA OPPFØLGING: Gravide i 40- og 50-årene har økt risiko for komplikasjoner, og tilbys derfor ekstra kontroller underveis i svangerskapet.   Foto: All Over Press
EKSTRA OPPFØLGING: Gravide i 40- og 50-årene har økt risiko for komplikasjoner, og tilbys derfor ekstra kontroller underveis i svangerskapet. Foto: All Over Press Vis mer

Eldste over 55 år

Tall fra Medisinsk fødselsregister viser at det er en stor økning i antall kvinner som føder når de er i slutten av 40-årene og begynnelsen av 50-årene.

I perioden 2002 til 2011 var det nærmere 650 kvinner mellom 45 og 49 år som fødte.

17 kvinner var 50 år eller eldre.

Det er fire ganger så mange fødende over 50 år som tiåret før. I løpet av 90-tallet fødte kun fire kvinner etter fylte 50 år.

I 2010 ble det dessuten registrert én kvinne som var mellom 55 og 59 år da hun fødte.

GRAVIDE: Det er slett ikke umulig å bli gravid i voksen alder. Stadig flere norske kvinner gjør nettop dét. Foto: Darren Baker - Fotolia
GRAVIDE: Det er slett ikke umulig å bli gravid i voksen alder. Stadig flere norske kvinner gjør nettop dét. Foto: Darren Baker - Fotolia Vis mer

Både von Krogh og Letting forteller at det ikke nødvendigvis er slik at kvinner som føder i 50-årene, er blitt gravide med assistert befruktning.

- Etter fylte 50 er nok de færreste svangerskap naturlige, men jeg har selv hatt i alle fall én pasient som var blitt naturlig gravid 52 år gammel, så det er mulig, sier Letting.

LES OGSÅ: Stadig flere opererer seg nedentil

Fruktbarheten daler

I gjennomsnitt kommer kvinner i overgangsalderen når de er 51 år.

- Kvinner er fertile fram til cirka ti år før overgangsalderen begynner, forteller Letting.

Evnen til å bli gravid med egne egg synker gradvis fra 35-års alder.

- Deretter synker evnen kraftig fra 41-årsalderen, sier Letting.

For kvinner som kommer senere i overgangsalder, eller som velger assistert befruktning, er det likevel mulig å bli gravid sent.

- Men sjansen for å bli gravid med assistert befruktning synker også med alderen. I aldersgruppen 43-44 år, er det kun 2-3 prosent som lykkes med assistert befruktning med egne egg, forteller Letting.

LES OGSÅ: Én av tre opplevde fødselen som traumatisk

GOD HELSE: Enkelte komplikasjoner kan forebygges med god fysisk form.  Foto: All Over Press
GOD HELSE: Enkelte komplikasjoner kan forebygges med god fysisk form. Foto: All Over Press Vis mer

Kromosomfeil og spontanaborter

Selv om kvinner i 40- og 50-årene kan være like spreke som kvinner i 30-årene, er det flere komplikasjoner forbundet med å bli gravid sent.

- Eldre gravide har generelt flere komplikasjoner, som høyt blodtrykk, svangerskapsforgiftning og svangerskapsdiabetes, forteller Letting.

Fordi det er flere tvillingsvangerskap blant eldre gravide (både naturlig og på grunn av assistert befruktning), så er det også flere som føder for tidlig.

- Etter fylte 45 år, øker risikoen for kromosomfeil og spontanabort kraftig, forteller von Krogh.

På grunn av dette tilbys eldre gravide flere ultralyder og flere svangerskapskontroller.

- Selve fødselen trenger ikke nødvendigvis å innebære noen større risiko enn om du er 30, sier von Krogh.

Når det er sagt, så må flere eldre enn yngre fødende kvinner forløses med keisersnitt.

Det ble til sammen født 61.319 barn i Norge i 2011.

Gjennomsnittsalderen for første fødsel var da 27,7 år for kvinner på landsbasis, mens den i 2002 var 27,1 år.

I Oslo var gjennomsnittsalderen i 2011 30 år.

LES OGSÅ: Magen alle snakker om

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer