Fødebrev øker bevisstheten
– Å lage en plan for fødselen er som å planlegge en ferie. Du leser om det, snakker med folk som har vært der og deler idéer med reisefølget ditt. Sammen gjennomgår dere alternativene og velger hvor dere vil dra. Du vet at du vil hvile, slappe av og spise deilig mat, men du vet ikke nøyaktig hvordan ferien vil bli. Men uansett hvordan ferien blir vil du slappe av, hvile, spise godt og ha det flott, innleder doula Elin Enger Mollestad fra HeiBaby når vi spør hvorfor kvinner skal skrive et fødebrev.
– Å skrive et fødebrev kan være et redskap som kan gjøre det lettere å tenke gjennom hvordan du ønsker å ha det under fødselen, og hvordan du ønsker at babyen skal behandles rett etter fødsel. Vi kan ta bevisste valg når det gjelder det vi kan påvirke, som for eksempel omgivelsene og omsorgen. Samtidig må vi ha en fleksibel holdning til det man ikke kan kontrollere, som for eksempel når fødselen begynner, mener Mollestad som mener at ikke alle behøver å skrive et fødebrev, men at de fleste vil ha nytte av å forberede seg til fødselen! - Å skrive det ned kan være en metode, fordi det blir et redskap som hjelper deg med å gå gjennom de ulike alternativene og ta bevisste valg, forteller Mollestad.
LES OGSÅ: Fødselsangst

– Kvinner har en innebygget evne til å føde og vi vet intuitivt for eksempel hvordan vi skal bevege oss, men det forutsetter at vi ikke stritter i mot men arbeider bevisst med å slappe av og la fødselsprosessen gå sin gang. Å føde er i stor grad en kroppslig prosess hvor man er godt tjent med å ”skru av” den rasjonelle delen av hjernen, lytte til kroppen og gjøre det som følers riktig der og da. MEN, kvinner i vårt samfunn i vår generasjon er ofte ikke så vant til å lytte innover til vår intuisjon. Derfor kan det være nødvendig å forberede seg mentalt, sier Elin Enger Mollestad.
Og hun får støtte av flere jordmødre, blant annet hjemmejordmor Kristina Jacobsen: – Fødebrevene bevisstgjør kvinnene mer i forhold til deres egne behov, hva de ønsker og ikke minst hva de kan forvente og har krav på fra de som skal være støttespillere under fødselen.
Ikke mulig å planlegge alt i detalj!

Jordmor Tove Nordahl fra klinikken Kvinnedoktor og jordmora er skeptisk til detaljerte fødebrev: - Mange kvinner er opptatt av å ha full kontroll i en fødsel. Dette kan føre til at de får en dårlig fødselsopplevelse fordi det ikke ble slik som de ønsket, og at de opplevde å miste kontrollen. Jeg mener det holder lenge å snakke med jordmor og tenke gjennom mulighetene de har og se for seg fødselen.
Hun opplever at en gruppe kvinner har svært spesifikke ønsker for fødselen, er ressurssterke og har klarlagt en lang liste for fødselen, lenge før terminen. - Denne gruppen må modifiseres siden deres ønsker ikke alltid kan imøtekommes. Kvinnene har hengt seg opp i en detaljert og "den eneste riktige fødsel for meg". Dersom det ikke blir slik, blir de ofte skuffet og har ingen god fødselsopplevelse. Det viktigste av alt er at kvinnen og paret opplevde en fin fødsel og at det er noe de ønsker å gjøre igjen, uansett hvordan de nådde målet, sier hun.
Nordahl mener at de som kanskje i større grad trenger en plan for fødselen er de som er redde eller engstelige. Disse kvinnene oppmuntrer hun til å skrive et brev der de uttrykker graden av redsel.
– De kan skrive ting som "Jeg er livredd for å revne", "jeg har angst for å miste kontrollen i fødsel" eller "jeg bekymrer meg litt for å sy". Dette brevet går hun siden igjennom med kvinnene og klargjør reelle engstelser og oppklarer misforståelser og feilinformasjon. - Som regel sitter kvinnene igjen med mindre bekymringer etter dette, og det kan da være aktuelt å utforme et fødebrev med plan for fødselen, forteller Nordahl.
LES OGSÅ: Fødekvinner - gjør som Petter Nordthug
Fødebrev - som informasjon, ikke en mal!

Jordmor Marie Svedberg fra Jordmorsenteret forteller at Bærum sykehus tidligere innkalte alle kvinnene som skulle føde til en samtale fire uker før termin. Der fikk den enkelte snakke om sine behov og en fødselsplan ble utformet.
– Dessverre sluttet de med dette for noen år siden, men ved behov henviser jeg kvinner til svangerskapspoliklinikken hvor de får samtale med en jordmor og kan legge en plan for fødselen. Dette gjelder i første rekke kvinner som er redde og har fødselsangst. Disse kvinnene trenger mye støtte og samtaler før fødselen, noe også jeg jobber mye med, forteller den erfarne jordmoren.
Jordmor Kristina jobber som hjemmejordmor. Hun blir godt kjent med kvinnene som skal føde hjemme på forhånd, har god tid til å gå gjennom alle detaljer og ønsker. Hun opplever derfor at de som føder hjemme har mindre behov for å utforme et skriftlig fødebrev.
– Men i de tilfellene hvor jeg har gravide som skal føde på sykehuset, anbefaler jeg dem alltid å skrive et brev om disse tingene til informasjon for jordmødrene. Jeg ville selv satt stor pris på å hatt et slikt brev eller notat å forholde meg til for å bli litt kjent med fødekvinnen om jeg jobbet ved en travel fødeavdeling. Jeg tror det er en stor fordel både for den fødende og jordmor. Brevet bør ikke være for langt eller for detaljert, men inneholde i grove trekk de samme tingene som nevnt ovenfor. Det er ment som informasjon og ikke som en mal for fødselen, som vi vet er uforutsigbar.
LES OGSÅ: Fødebrev - min erfaring Bloggeren Miiaa forteller.
Hvordan gå frem for å lage et fødebrev?
Du kan skrive brevet på egenhånd, eller i samarbeid med din jordmor i god tid før fødselen, eller sammen med din partner. Å begynne skriveprosessen mens riene sliter i kroppen din er en dårlig ide. Et fødebrev trenger ikke være langt og velskrevet. Jo mer konkrete ønsker, jo bedre. Punkter og stikkord fungerer antageligvis mye bedre enn metaforer og malende beskrivelser. Med andre ord: Du trenger ikke være forfatter eller elske brevskriving for å lage et fødebrev.
– Det er nyttig å gå gjennom ønskene på forhånd med din partner, doula eller andre fødselsledsagere, for papirbiten blir verdiløs hvis den ikke følges. Det er ikke alltid så lett å snakke masse når kreftene drar i kroppen, så det kan bli nødvendig at din fødselsledsager blir ditt talerør. Og for å kunne være det, må partneren vite hva du vil og kunne formidle dette. Gi fødebrevet til jordmor med en gang du kommer til sykehuset, slik at personalet får mulighet til å sette seg inn i hva som er viktig for deg, oppfordrer Mollestad.
Les historien: Bearbeidelse og fødebrev ble løsningen
Forslag til punkter i et fødselsbrev
- Hva ønsker du i åpningsfasen? (F.eks. å holde deg aktiv og oppreist)
- Hvilken omsorg vil du ha tilbud om? (F.eks. massasje, vann)
- Hvordan ønsker du at miljøet i føderommet skal være? (F.eks. egenvalgt musikk)
- Hvordan ønsker du å gjennomføre utdrivningsfasen? (F.eks i vann, i egenvalgt stilling)
- Hvordan vil du at babyen skal tas hånd om rett etter fødselen? (F.eks. hudkontakt hele tiden, å la navlestrengen være intakt til den slutter å pulsere)
- Hvis det er nyttig kan du bruke andres fødebreveksempler som inspirasjon. Slett de punktene som ikke er relevante for deg og tilføy alt du ellers tenker på, råder Mollestad.