Adriana Guerro lager troverdige fødedukker. Foto: Edmonton Journal
Adriana Guerro lager troverdige fødedukker. Foto: Edmonton Journal Vis mer

Fødedukker skal lære barn hvor babyer kommer fra

Publisert

Som foreldre blir man stadig utsatt for morsomme og vanskelige spørsmål fra våre små, og enkelte er av typen vi gruer oss litt for å måtte besvare. Har du fått spørsmål fra barnet ditt om hvordan det ble født? Vær forberedt, det kan komme raskere enn du tror! 

Jeg kommer nok aldri til å glemme kommentaren jeg fikk fra min tre år gamle nevø da min eldste sønn var nyfødt. –“Var han inni magen din før?” kom det nysgjerrig fra nevøen min. –“Ja, det var han” svarte jeg stolt, hvorpå jeg fikk det oppfølgende spørsmålet; “Åssen fikk du han ut da? Brukte du hammer?!”.

At barn stiller spørsmål og undrer seg over unnfangelse og fødsel dukker gjerne opp i forbindelse med at de skal få småsøsken, eller at de kjenner noen som har fått baby. Som forelder kan du velge å overse hele spørsmålet og krysse fingrene for at ungen finner det ut på en annen måte, fortelle en mild versjon av sannheten, eller rett og slett fortelle den hele og fulle sannheten. Hvilken måte er den riktige for deg?

LES OGSÅ: Klar for neste barn? 

Lager troverdige fødedukker

Canadiske Adriana Guerro har hjulpet mange foreldre med å besvare spørsmålet gjennom sine populære og unike MamAmor fødedukker

Dette er håndlagede dukker som er sydd i et mykt materiale, og som finnes i mange forskjellige utgaver. Den omfattende dukke-kolleksjonen består av fargerike mammadukker med baby i magen, og sjarmerende pappadukker med bæresjal. Når det gjelder mammadukkene, så kan du velge om du vil ha dukker som føder vaginalt eller ved keisersnitt. Selv om dukkene kanskje ikke er ett hundre prosent anatomisk korrekte, er det forsøkt å gjøre selve fødselen så troverdig som mulig. Det følger derfor med både en avtagbar navlestreng og morkake. 

Slik foregår en dukke-fødsel. Foto: Mamamor Dolls
Slik foregår en dukke-fødsel. Foto: Mamamor Dolls Vis mer

 

– Idéen til dukkene fikk jeg for fem år siden da jeg tok et kurs for å bli doula (fødselsledsager), forteller Adriana Guerro. Læreren min viste meg en liten fødselsdukke fra Brasil og jeg syntes den var veldig fascinerende. På den tiden var jeg gravid med mitt tredje barn, så jeg bestemte meg for å lage en egen dukke slik at jeg kunne vise mine eldre barn hvordan den nye babyen ville bli født. Alle jeg kjenner elsket dukken og jeg begynte snart å få bestillinger fra venner og familie. Det hele ble en så stor suksess at det snart utviklet seg til å bli en forretning ut av det. 

- Dukkene er i utgangspunktet beregnet på barn i alle aldre, men barn under tre år bør kun leke med de under oppsyn på grunn av at de inneholder enkelte små deler, understreker hun.

LES OGSÅ: Forbered barnet på søsken 

Lær bort sannheten så tidlig som mulig!

MamAmor dukkene er skapt for å hjelpe barn med å forstå prosessen bak en fødsel, men de blir også brukt i en rekke utdanningsformål og i kampanjer for å informere om fordelene ved amming og tilknytningsomsorg. Nyfødt-dukken har derfor en liten trykknapp på munnen som gjør at den kan festes til mamma-dukkens bryster, og dermed amme. Dukkene finnes i mange forskjellige farger og uttrykk, og kan om ønskelig også lages slik at de ligner en bestemt person. De har etter hvert blitt en populær gave til vordene mødre og mange foreldre bruker de nettopp for å forklare om fødsel til barn som skal få småsøsken.

Dukker som fremmer naturlig foreldreskap. Foto: Mamamor Dolls
Dukker som fremmer naturlig foreldreskap. Foto: Mamamor Dolls Vis mer

 

Adriana Guerro synes det blir opp til foreldrene selv å bestemme når deres barn er klar for å høre den ekte historien om hvordan barn blir født. Personlig synes hun at det er best å lære dem sannheten så tidlig som mulig, men at foreldre bør ta hensyn til barnas naturlige nysgjerrighet om emnet. – Noen barn er interessert i veldig ung alder, mens andre interesserer seg kanskje ikke før de er mye eldre. Fødsel og amming er helt normale begivenheter i livet vårt og det er derfor ingen grunn til å skjerme små barn fra dette. Å skjule eller fortelle barn oppdiktede historier om disse tingene, vil bare forvirre dem. Jeg tror at det å lære barn om fødsel og amming gjennom hjelpemidler som MamAmor dukkene vil gi dem god lærdom om at amming og fødsel er normalt og vakkert. Dette er verdier de vil ha med seg resten av livet, sier Guerro.

I dag har hun flere ansatte syersker som hjelper henne med å produsere dukkene, og det strømmer inn bestillinger fra hele verden.

- Selv om dukkene viser en enkel versjon av fødselen, blir de i USA og her i Canada sett på som ganske kontroversielle, forteller Guerro som opplever at dukkene blir mer akseptert og etterspurt i Europa og Australia. – Dukkene passer nok ikke for alle, og de tiltrekker seg mest foreldre som er opptatt av naturlig fødsel, amming og tilknytningsomsorg. Jeg selger dukkene fra nettbutikken min og sender de til kunder over hele verden, også til Norge, legger hun til. 

LES OGSÅ: Slik takler dere søskensjalusi  

Har du en morsom historie i forbindelse med barns nysgjerrighet rundt dette temaet? Del den gjerne med oss i kommentarfeltet nedenfor!

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer