Fødsel: Er du redd for å revne under fødsel?

Små rifter og et par sting må du regne med, større revning (ruptur) er sjeldnere. Og det er faktisk mulig å gjøre noe for å forebygge dette.

UNNGÅ RIFTER: I følge jordmødre er rifter under fødsel svært vanlig, men det kan unngås - blant annet ved å forberede underlivet, god pusteteknikk og samarbeid med jordmor under fødselen. Foto: NTB/ Scanpix
UNNGÅ RIFTER: I følge jordmødre er rifter under fødsel svært vanlig, men det kan unngås - blant annet ved å forberede underlivet, god pusteteknikk og samarbeid med jordmor under fødselen. Foto: NTB/ Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De færreste gravide ser fram til smerten som er en uunngåelig del av en fødsel. Men faktisk er det flere kommende mødre som er like nervøse for at de revner i forbindelse med fødselen, som de er for selve fødselen.

Ruptur er en rift eller flenge som oppstår når barnet kommer ut. Rifter forekommer ofte i kjønnsleppene, ved skjedeinngangen eller i mellomkjøttet - som er området mellom skjeden og endetarmsåpningen. 

Ulike grader av ruptur

Jordmor Lea Toft fra Jordemoderhuset.com forklarer at de fleste gravide opplever en eller annen form for ruptur når barnet skal presses ut.

- Når man snakker om ruptur er det viktig å understreke at det er ulike grader av ruptur, og at ruptur er noe som kommer fra muskulaturen. Det er altså noe vi jordmødre kan se, men ikke noe som nødvendigvis kan sees med det blotte øye. De fleste mødre trenger ikke å bekymre seg for at mellomkjøttet skal revne fra det ene hullet til det andre hullet, sier hun og forklarer at man deler ruptur inn i fire kategorier.  

De fleste opplever en liten grad av ruptur

Ruptur i forbindelse med fødsel deles inn i 4 grader:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer