Fødsel: Er du redd for å revne under fødsel?

Små rifter og et par sting må du regne med, større revning (ruptur) er sjeldnere. Og det er faktisk mulig å gjøre noe for å forebygge dette.

UNNGÅ RIFTER: I følge jordmødre er rifter under fødsel svært vanlig, men det kan unngås - blant annet ved å forberede underlivet, god pusteteknikk og samarbeid med jordmor under fødselen. Foto: NTB/ Scanpix
UNNGÅ RIFTER: I følge jordmødre er rifter under fødsel svært vanlig, men det kan unngås - blant annet ved å forberede underlivet, god pusteteknikk og samarbeid med jordmor under fødselen. Foto: NTB/ Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De færreste gravide ser fram til smerten som er en uunngåelig del av en fødsel. Men faktisk er det flere kommende mødre som er like nervøse for at de revner i forbindelse med fødselen, som de er for selve fødselen.

Ruptur er en rift eller flenge som oppstår når barnet kommer ut. Rifter forekommer ofte i kjønnsleppene, ved skjedeinngangen eller i mellomkjøttet - som er området mellom skjeden og endetarmsåpningen. 

Ulike grader av ruptur

Jordmor Lea Toft fra Jordemoderhuset.com forklarer at de fleste gravide opplever en eller annen form for ruptur når barnet skal presses ut.

- Når man snakker om ruptur er det viktig å understreke at det er ulike grader av ruptur, og at ruptur er noe som kommer fra muskulaturen. Det er altså noe vi jordmødre kan se, men ikke noe som nødvendigvis kan sees med det blotte øye. De fleste mødre trenger ikke å bekymre seg for at mellomkjøttet skal revne fra det ene hullet til det andre hullet, sier hun og forklarer at man deler ruptur inn i fire kategorier.  

De fleste opplever en liten grad av ruptur

Ruptur i forbindelse med fødsel deles inn i 4 grader:

  • Ruptur grad 1: Overfladiske rifter i huden
  • Ruptur grad 2: De overfladiske musklene rundt skjeden er revnet
  • Ruptur grad 3: En total eller delvis revning av ringmuskelen
  • Ruptur grad 4: Endetarmslimhinnen er ødelagt

- Det er mest vanlig at kvinner opplever ruptur i det jeg vil kalle det enkle området, og her snakker vi om 1. - og 2. grads-ruptur. Her kan kvinnene forvente at de blir helt normal igjen, og vil enkelt kunne føde naturlig igjen. Kvinner som har hatt en 3. -eller 4. grads-ruptur opplever problemer i etterkant, som for eksempel inkontinens eller vanskeligheter med å holde på luft. De vil få tilbud om keisersnitt ved neste fødsel, forklarer Lea Toft.

LES OGSÅ: Forandringene etter fødselen få snakker om

Tren alltid bekkenbunnen etter en fødsel

Hun understreker dog at det som nybakt mor samtidig er viktig - med eller uten ruptur - at du ikke drar hjem fra sykehuset uten å tenke på bekkenbunnen. 

- Uansett hvordan man har født bør man være oppmerksom på å måtte trene bekkenbunnen opp igjen. Selve graviditeten er en belastning for bekkenbunnen, så faktisk så skal alle kvinner som har båret et barn være oppmerksomme på å få trent bekkenbunnmuskulaturen etter en fødsel. Også hvis man har født ved keisersnitt, er rådet fra Lea Toft.

Slik forebygger du ruptur

Hvis man som kommende mor ønsker å minske risikoen for ruptur under fødselen, bør man begynne allerede mens man er gravid.

- Hvis man allerede i løpet av graviditeten holder seg i form, gir man seg selv en  optimal mulighet til å få en så selvstendig, rask og ukomplisert fødsel som mulig. Er man i god form er det lettere å gjennomføre mer hensiktsmessige fødestillinger, som ikke går ut på å ligge flatt på ryggen - noe som øker risikoen for ruptur, forklarer Lea Toft.

Men man skal ikke bare fokusere på trening som får deg til å svette. I løpet av hele svangerskapet er også bekkenbunntrening viktig.

- Når man trener bekkenbunnen sin vil dette føre til en bedre blodgjennomstrømning, noe som minsker risikoen for ruptur, samtidig som at man vil få en bedre følelse av hva som foregår i det området, sier Lea Toft og fortsetter:

- Vi ser at kvinner som er i god form og som ved hjelp av fødselforberedelse og er godt forberedt, har mindre behov for hjelp fra en sugekopp. Og det er altså sugekoppen som er den store synderen når vi snakker om rupturer, forteller hun. 

LES OGSÅ: Selfien viser hvordan en kropp ser ut 24 timer etter fødsel

Massasje forbereder mellomkjøttet

Jordmoren anbefaler også at man i siste del av svangerskapet begynner å massere mellomkjøttet, slik at det blir mer fleksibelt. På den måten forbereder man det på at det i forbindelse med fødselen kommer et stort press på nettopp mellomkjøttet idet barnet skal presses ut. 

- Det finnes flere undersøkelser som viser at det virker forebyggende å massere mellomkjøttet. I tillegg til at huden blir mer fleksibel, økes også følelsen av hva som foregår i det området, sier Lea Toft og forklarer hvordan man skal utføre massasjen:

Bruk en egnet olje og stikk en tommelfinger inn i skjeden som du beveger i sirklende bevegelser med klokken og ut mot mellomkjøttet.

- Det kan man med fordel gjøre hver dag, sier hun. 

JORDMOR: Annelie Skare ved Oslo jordmor og kvinnesenter Foto: Oslojordmor.no
JORDMOR: Annelie Skare ved Oslo jordmor og kvinnesenter Foto: Oslojordmor.no Vis mer

- Viktig med god pusteteknikk

Annelie Skare er jordmor ved Oslo jordmor og kvinnesenter, og kan fortelle at det å få en rift grad 2 er nokså vanlig, og spesielt hos førstegangsfødende. Større rifter, for eksempel grad 3 er i følge jordmoren mindre vanlig. 

Vi har et stort fokus på det å forebygge rifter ved at vi etterstreber å alltid være to jordmødre til stede under fødselen. Det er viktig at den fødende kvinnen og jordmor har et godt samarbeid og at pusteteknikken er på plass, dette forebygger i stor grad revning, sier Skare. - Ved å puste godt under siste presseri istedet for å trykke - slik man egentlig aller helst vil - bidrar dette til at hodet til babyen fødes sakte, som igjen forebygger rifter i underlivet, forklarer hun.

Skare anbefaler også at gravide begynner å massere underlivet fra rundt svangerskapsuke 34. 

LES OGSÅ: Livmorruptur: Jeg ble en av de uheldige fem promillene

Fakta om ruptur under fødsel

  • 80 %  av alle førstegangsfødende revner
  • 50 % av alle andregangsfødende revner
  • Det er ofte snakk om små rifter som kun trenger et par sting.
  • Små rifter sys av jordmor. Større rifter eller flenger sys av en erfaren jordmor eller en lege.
  • Kun rundt 1 % av kvinnene får problemer med ruptur i etterkant. Noen av disse får et kirurgisk lite inngrep.

Denne artikkelen har tidligere vært publisert på Mama.dk, Fødsel: Du kan forebygge bristning.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer