Fødsel og fostervann: Vannet går - hva nå?

Noen fødsler starter med at vannet går - fosterhinnen ryker og fostervann kan dryppe, renne eller komme ut i store mengder på en gang.

SPLÆSJ: Fostervann ser som oftest ut som vanlig, klart vann. Noen ganger kan fostervannet være misfarget.  Foto: Shutterstock.com ©
SPLÆSJ: Fostervann ser som oftest ut som vanlig, klart vann. Noen ganger kan fostervannet være misfarget. Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noen kvinner opplever at fødselen starter brått ved at vannet går, med eller uten påfølgende rier. Men det vanligste er at fosterhinnen ryker etter at fødselen er godt i gang. Alt du trenger å vite om vannavgang her.

Gjennomsnittlig fostervannsmengde

er 750 ml ved termin, men forskjellene er store! Utskiftningen av fostervann er ved termin ca. 12 liter pr. døgn. Fosterets urin bidrar til produksjon av fostervann.

Kontakt fødeavdelingen ved vannavgang!

Vannavgang tilsier at fødselen er i gang, og at du så snart som mulig skal kontakte fødeavdelingen og innlegges (1)

Les også:
- Fakta om slimproppen
- Styrtfødsel

Vannavgang uten påfølgende rier

Dette opplever 6-12 prosent av alle fødende. Hos de fleste skjer dette ved eller nær termin. Vannavgang medfører noe økt risiko for infeksjoner og navlesnoravklemming. Du skal da legges inn på sykehus, og etter et gitt tidsrom, som varierer noe fra sykehus til sykehus, skal fødselen igangsettes  hvis du ikke får rier.

For tidlig vannavgang

Tilstander hos mor og/eller hos fosteret kan medføre at vannet går lenge før termin. Dette krever umiddelbart innleggelse i sykehus.

Falsk fostervann

Ved termin hender det at den indre og ytre fosterhinna spaltes fra hverandre og fostervannet fyller mellomrommet. Dette kan gi noe vannavgang, selv om den indre fosterhinna er intakt.

Mekanisk hinnerivning

Jordmor eller lege kan foreta hinnerivning med et instrument. Hensikten er som oftest å få fødselen til å gå raskere. Flere undersøkelser tyder på at fødselen kan gå litt fortere etter at vannet har gått, men noe endelig bevis på dette finnes ikke (1)
Ved igangsetting av fødsel, bruker noen sykehus mekanisk hinnerivning alene eller sammen med riestimulerende midler.

Fostervannets utseende

Fostervannets farge og konsistens kan fortelle jordmor noe om fosterets tilstand. Hvis vannet ditt har gått hjemme, er det viktig at du forteller jordmor hvordan det så ut.
Farge og konsistens er omtrent som vann normalt sett. Noen ganger kan fostervannet være misfarget. Det kan tyde på at fosteret har blitt utsatt for oksygenmangel, og bør fødes i løpet av kort tid.


Skrevet av sykepleier Elisabeth Lofthus. Oppdatert. 15.01.2014Kilder:

  1. Svangerskapsomsorg. Bergsjø, Heiberg, Telje, Thesen. Gyldendal Akademisk 2006.
  2. Obstetrikk og gynekologi, Bergsjø, Maltau, Molne, Nesheim. Gyldendal Akademisk 2004.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer