Fødselens tre stadier

En fødsel er delt inn i tre stadier. Det er stor variasjon på fødsler. Men disse fasene vil du kjenne igjen.

I en fødsel kan de tre fasene fortelle deg hva som skjer, og hvor langt i forløpet du har kommet. Foto: Shutterstock.com ©
I en fødsel kan de tre fasene fortelle deg hva som skjer, og hvor langt i forløpet du har kommet. Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et godt eksempel på dette er alle fødselshistorier Mammanett har fått tilsendt. Her beretter kvinner om styrtfødsler, åpningstid som drøyer flere døgn og mer "normale" fødsler med åpningstid på 5-15 timer og utdrivning på 30 minutter til et par timer. 

Les også: Alt om fødsel på mama.dk

Åpningstiden

Dette er den første delen av fødselen. Det som skjer i åpningstiden er at livmorhalsen og mormunnen skal åpnes. Fødselkanalen utvider seg og klargjør seg på denne måten til å ta i mot et foster.

Åpningstiden kan vi igjen dele i to faser:

1. Den skjulte fasen:

Varighet ca. 8 timer, med stor individuell spredning. Når denne fasen begynner blir du oppmerksom på at "nå begynner det". Du kjenner milde rier, men de er ikke særlig smertefulle. Det går 15 minutter mellom de svake strammingene i rygg og/eller mage. Riene varer i 60-90 sekunder.

Mange kvinner er glade og litt oppstemt i denne fasen, fordi fødselen endelig er i gang. Ni måneders ventetid er slutt.


"Det var en spennende tur inn fødeavdelingen i Stavanger, 1 times kjøring. Vi hadde det så moro... fantaserte om jenta vår og hvordan fødselen kom til å bli. Jeg hadde det topp!" Cazandra

Noen ganger virker det som om fødselen ikke helt klarer å bestemme seg: Skal jeg starte, eller ikke...? Mange kan oppleve å tro at fødselen er i gang, for så å stoppe opp slik Vera beskriver nedenfor. Trøst deg med at noe er på gang. Livmoren trener seg på å bli klar for fødselen.

"Vi reiste til sykehuset, men jeg hadde ikke noe særlig åpning. Da vi kom hjem prøvde vi å sove litt, men var jo alt for oppspilt til det. På morgenkvisten satte riene i gang med 7 minutters mellomrom. Nå, tenkte jeg, nå setter det i gang, men nei da. Etter en times tid stoppet de opp og ble borte." Vera

Hvorfor gjør det vondt?
Livmoren som trekker seg sammen fører til at musklene ikke får nok oksygen når blodårene i livmorveggen presses sammen.

I denne skjulte fasen utvider mormunnen seg til 2-3 cm.

"En uke før termin kjente jeg de første riene. Klokken var 09. Mannen min var dratt på jobb og jeg gikk lenge og lurte på om jeg skulle ringe for å få ham hjem. Men selv om riene var ganske regelmessige, så var de ikke så vonde, så jeg ringte ikke." Lisbeth

LES OGSÅ: Tegn på at fødselen er i gang

2. Den aktive fasen:

I denne fasen skal livmorhalsen utvide seg til hele 10 cm. Mormunnen utslettes. Smertene øker.

"Klokken seks var åpningen fem cm, og smerten utholdelige, og jeg antydet noe om at jeg godt kunne dø..." Lene

Lene overlevde! OG gjennomførte fødselen med glans!

Fosteret trenger seg nå ned i fødselkanalen. Dette skjer ved dreining og forflytning. Riene kommer med 3-5 minutter og varer i 60-90 sekunder. Denne aktive fasen varer hos en førstegangsfødende ca. 5 timer, hos flergangsfødende ca. 2-3 timer. Hvis fostervannet ikke har gått tidligere vil det med stor sannsynlighet gå hull på den på slutten av denne fasen. Ofte ved 8 cm åpning.

"I 17 tida gjekk vatnet, alt er litt uklart pga lystgassen men eg hugser at det var som om ein propp løsna og alt vatnet rant ut. Då måtte mannen min ringe på jordmora og då var ho med oss resten av fødselen." Linda

Ved 10 cm er altså mormunnen helt åpen, og det er kontinuerlig forbindelse mellom livmor og skjeden.

På slutten av åpningstiden vil du begynne å kjenne trang til å trykke. Nå må du høre på jordmor! Ikke trykk før du har åpnet deg helt, det er mest skånsomt for deg og barnet å vente. Grunnen til at du allerede nå kanskje kjenner trang til å trykke, er at barnets hode hviler mot bekkenbunnen og mot endetarmen.

Denne fasen er ganske intens og mange opplever en smertetopp. Hvem har vel ikke sagt i denne perioden: "Nå orker jeg ikke mer. Dette klarer jeg ikke".

Vel, det er ikke sant. Når pressriene setter inn i neste fase vil du hente frem uante krefter du ikke ante du var i besittelse av. Fødselen går sin gang, enten du vil eller ikke! Hold ut, nå er det ikke lenge før barnet er i dine armer!

LES OGSÅ: Fødestillinger - hva bør du velge? 

Utdrivningstiden

Denne perioden varer fra full åpning 10 cm, til barnet er født.

Riene får nå en helt annen karakter. De kalles pressrier. Du vil få beskjed fra jordmor om å begynne å trykke. Kanskje må du prøve noen ganger før du får til å trykke riktig. Jordmor hjelper deg med dette. Når du har teknikken inne, vil det begynne å skje saker og ting.

Riene kommer cirka hvert 3. minutt og varer i 1 ½ minutt. Mange kvinner opplever denne perioden av fødselen som positiv. Du kjenner at du nå bruker kroppen din og deltar selv aktivt for å hjelpe barnet ditt ut.

Mange opplever også mindre smerter enn i den aktive åpningsfasen. Fosterets hode kommer mer og mer til syne. Når det glir nedover i fødselkanalen, vil det stoppe opp mellom riene, ikke gli tilbake. Til sist vil fosterets hode komme helt ut under en ri. En til to rier etterpå vil fosteret dreie hodet og resten av kroppen kommer helt ut. Barnet ditt er født!

"Så jeg tusla over gangen til fødestua, fikk ligge på ei seng, og kjente barnet begynte å gli ned fødselskanalen. For en følelse! Presset noen ganger før jeg fikk en lang pause. Mannen min fikk streng beskjed av meg om å holde seg oppe ved hodet mitt, og han satt og snufset og var virkelig grepet av stunden. Jeg fikk hvile litt som sagt, og deretter var fødselen i full gang. Jeg presset ca 4 ganger, - ble klippet litt før siste pressri, og *plopp* så var ungen ute" Lena

LES OGSÅ: Hvem skal klippe navlesnoren?

I MÅL: Belønningen er ubeskrivelig! Foto: Shutterstock.com
I MÅL: Belønningen er ubeskrivelig! Foto: Shutterstock.com Vis mer

 

 

 

Etterbyrdstiden

Hva som skjer etter at barnet er født, er nesten kjedelig å skrive om. Antakeligvis vil også du være mest opptatt av det lille nurket i armene dine, ikke hva som skjer med kroppen din. Uansett hvor mye du og din partner vil stenge resten av ute og bare se på deres nyfødte, må resten av fødselen gå sin gang.

Denne fasen varer fra barnet blir født, til morkaken med hinner og navlestreng er ute av kroppen din.

Du har fortsatt rier - irriterende nok, men du verden - langt fra så smertefulle som før barnet ble født. Dette er fordi morkaken skal løsne fra øvre del av livmor og støtes ut av kroppen.

Jordmor vil følge med på tegn til at morkaken løsner. Når hun ser at den er løs, vil hun be deg trykke, samtidig som jordmor drar litt i navlestrengen.

Når morkaka kommer ut, vil jordmor undersøke den grundig for å se om alle hinner og deler har kommet ut. Hvis det blir sittende igjen rester, kan dette føre til underlivsbetennelse. 

En del blod vil også komme ut, det er helt normalt. Du vil fortsette å blø i flere uker fra såret der morkaka var festet. Den mengden blod som kommer fra deg de neste to timene vil jordmoren gjerne måle.

Noen ganger kan det ta litt tid før morkaken kommer ut. Da vil jordmor massere og klemme litt på magen.

Fødselen er over - alt har forhåpentligvis gått bra. I noen tilfeller ender en fødsel i keisersnitt.
Les mer om keisersnitt

Hva skjer videre med kroppen din de neste 6 uker? Ikke rent lite!

LES MER: barselkvinnen: Dette skjer med kroppen din.

 

Skrevet av sykepleier Elisabeth Lofthus første gang publisert 2008. Oppdatert! gjennomlesing og rådgivning av jordmor Marie Svedberg.

Kilder:
"Svangerskap, fødsel og barseltid", lærebok for sykepleiere, 6. utgave, 2. opplag 1999, Inger Eide, Haugen, Ad Notam Gyldendal.
"Unnfangelse, svangerskap og fødsel". Dr. Miriam Stoppard. Teknologisk forlag, 3. opplag -2001.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer