Fødselens tre stadier

En fødsel er delt inn i tre stadier. Det er stor variasjon på fødsler. Men disse fasene vil du kjenne igjen.

I en fødsel kan de tre fasene fortelle deg hva som skjer, og hvor langt i forløpet du har kommet. Foto: Shutterstock.com ©
I en fødsel kan de tre fasene fortelle deg hva som skjer, og hvor langt i forløpet du har kommet. Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et godt eksempel på dette er alle fødselshistorier Mammanett har fått tilsendt. Her beretter kvinner om styrtfødsler, åpningstid som drøyer flere døgn og mer "normale" fødsler med åpningstid på 5-15 timer og utdrivning på 30 minutter til et par timer. 

Les også: Alt om fødsel på mama.dk

Åpningstiden

Dette er den første delen av fødselen. Det som skjer i åpningstiden er at livmorhalsen og mormunnen skal åpnes. Fødselkanalen utvider seg og klargjør seg på denne måten til å ta i mot et foster.

Åpningstiden kan vi igjen dele i to faser:

1. Den skjulte fasen:

Varighet ca. 8 timer, med stor individuell spredning. Når denne fasen begynner blir du oppmerksom på at "nå begynner det". Du kjenner milde rier, men de er ikke særlig smertefulle. Det går 15 minutter mellom de svake strammingene i rygg og/eller mage. Riene varer i 60-90 sekunder.Mange kvinner er glade og litt oppstemt i denne fasen, fordi fødselen endelig er i gang. Ni måneders ventetid er slutt.

"Det var en spennende tur inn fødeavdelingen i Stavanger, 1 times kjøring. Vi hadde det så moro... fantaserte om jenta vår og hvordan fødselen kom til å bli. Jeg hadde det topp!" Cazandra

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer