Fødselsangst

Fødselsangst rammer rundt 20 prosent av alle gravide

Mange tror keisersnitt er så mye tryggere enn å gjennomgå en naturlig fødsel. Det er det ikke.

REDD FOR Å FØDE: Frykten for å føde barn rammer rundt 20 prosent av alle gravide. Foto: Shutterstock / Gladskikh Tatiana
REDD FOR Å FØDE: Frykten for å føde barn rammer rundt 20 prosent av alle gravide. Foto: Shutterstock / Gladskikh Tatiana Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å være litt engstelig for å føde er helt normalt, men for noen kan engstelsen bli så stor at det blir en ren frykt. Fødselsangst rammer rundt 20 prosent av alle gravide, ifølge Helsenorge.no, og mange av disse kvinnene ønsker heller keisersnitt enn å føde barnet naturlig.

Velmente ord som «slapp av, det går helt fint skal du se», har du sikkert hørt fra din mor eller andre kvinner som har født barn. Dessverre hjelper det lite for en med fødselsangst.

LES OGSÅ: Derfor bør du ikke fjerne håret «der nede» før fødsel

– Ja, det er klassisk at folk svarer sånn. Men det er viktig å ta en fødselsangst på alvor, og ikke bagatellisere den, sier Hilde Nerum, jordmor ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), til KK.no.

I 30 år har hun jobbet tett sammen med jordmor Lotta Halvorsen, og i 2013 fullførte de sammen en doktorgrad om kvinner og fødselsangst. 

– Fødselsangsten skiller seg ikke ut fra annen angst, det er det samme som skjer i kroppen som ved generell angst. Du får hjertebank, svettetokter, økt puls, blir svimmel og kvalm, forteller Lotta Halvorsen. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer