Fødselsangst

Fødselsangst rammer rundt 20 prosent av alle gravide

Mange tror keisersnitt er så mye tryggere enn å gjennomgå en naturlig fødsel. Det er det ikke.

REDD FOR Å FØDE: Frykten for å føde barn rammer rundt 20 prosent av alle gravide. Foto: Shutterstock / Gladskikh Tatiana
REDD FOR Å FØDE: Frykten for å føde barn rammer rundt 20 prosent av alle gravide. Foto: Shutterstock / Gladskikh Tatiana Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å være litt engstelig for å føde er helt normalt, men for noen kan engstelsen bli så stor at det blir en ren frykt. Fødselsangst rammer rundt 20 prosent av alle gravide, ifølge Helsenorge.no, og mange av disse kvinnene ønsker heller keisersnitt enn å føde barnet naturlig.

Velmente ord som «slapp av, det går helt fint skal du se», har du sikkert hørt fra din mor eller andre kvinner som har født barn. Dessverre hjelper det lite for en med fødselsangst.

LES OGSÅ: Derfor bør du ikke fjerne håret «der nede» før fødsel

– Ja, det er klassisk at folk svarer sånn. Men det er viktig å ta en fødselsangst på alvor, og ikke bagatellisere den, sier Hilde Nerum, jordmor ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), til KK.no.

I 30 år har hun jobbet tett sammen med jordmor Lotta Halvorsen, og i 2013 fullførte de sammen en doktorgrad om kvinner og fødselsangst. 

– Fødselsangsten skiller seg ikke ut fra annen angst, det er det samme som skjer i kroppen som ved generell angst. Du får hjertebank, svettetokter, økt puls, blir svimmel og kvalm, forteller Lotta Halvorsen. 

Ved UNN får gravide med fødselsangst en mulighet til å snakke med spesialutdannede jordmødre i Psykisk Helseteam ved Kvinneklinikken, der de får hjelp til å bearbeide sine følelser og tanker.

– De fleste som kommer til oss på sykehuset er henvist til oss fra lege eller jordmor, og får komme til samtale hos oss. Vi har en individuell tilnærming til det de kommer med, og prøver å gå inn på de tankene som oppstår i dem, og kartlegge og forstå hvorfor man tenker sånn, forklarer Nerum. 

BAGASJE: Fødselsangsten kan ofte handle lite om fødselen i seg selv, men heller kan ha sin rot i andre ting i livet.  Foto: Shutterstock / Pressmaster
BAGASJE: Fødselsangsten kan ofte handle lite om fødselen i seg selv, men heller kan ha sin rot i andre ting i livet. Foto: Shutterstock / Pressmaster Vis mer

LES OGSÅ: Derfor er sex annerledes etter fødsel

De fleste har hatt psykiske plager tidligere

Jordmødrene erfarer at fødselsangsten ofte kan handle lite om fødselen i seg selv, men heller kan ha sin rot i andre ting i livet. 

– Når angsten oppstår under graviditeten så rettes fokuset veldig mot fødselen, fordi det fremstår som en stor og uforutsigbar ting man må komme seg gjennom. Angsten er ikke alltid fødselsrelatert, derfor er det viktig å se disse sammenhengene og forstå dem, og forstå hvorfor de dukker opp i svangerskapet, forteller Halvorsen.

De aller fleste som opplever fødselsangst ved graviditet har ofte hatt angst eller depresjon tidligere i livet, noen har vært utsatt for ulike former for overgrep eller opplevd andre traumer. Veldig mange har mistillit til helsepersonell på grunn av tidligere erfaringer.

Nettopp derfor er det viktig at kvinnene får hjelp til å finne ut hva som plager dem.

– Ofte er fødselsangst og dødsangst ganske nært knyttet. Om man mister noen nære i familien, eller man kjenner noen som har mistet et barn. Tidligere belastende livshendelser kan gjøre at angsten oppstår, fortsetter Halvorsen.

Men det er slett ikke bare de som gjennomgår svangerskapet som kan føle på fødselsangsten, det finnes også kvinner som er redde for fødselen uten å noen gang ha vært gravid. 

– De har i hvert fall med seg noe fra tidligere som skaper denne angsten. Ja, til og med mødre, bestemødre og partnere kan jo ha fødselsangst, sier Nerum.

JORDMOR: I samtale med jordmødre kan man forstå hva angsten handler om og lære seg å mestre den. De som føder blir dermed ofte kvitt sin fødselsangst. Foto: Shutterstock / Monkey Business Images
JORDMOR: I samtale med jordmødre kan man forstå hva angsten handler om og lære seg å mestre den. De som føder blir dermed ofte kvitt sin fødselsangst. Foto: Shutterstock / Monkey Business Images Vis mer

LES OGSÅ: Kjenner du angsten komme snikende på?

Å føde er den beste medisin mot angsten

Studiene de utførte til doktoravhandlingen viste at halvparten av kvinnene med fødselsangst ønsket keisersnitt framfor å føde vaginalt. Og kanskje er du selv en av de som har tenkt at hvis du noen gang blir gravid, så vil du ha keisersnitt for å unngå å føde. 

Vel, dessverre er det ikke så enkelt. Det er nemlig ikke sånn at du bare kan kreve å få utført keisersnitt uten at det foreligger en medisinsk årsak. 

– Det er egentlig ikke sånn at keisersnitt er et valg du kan ta. Det er riktignok noen som får det fordi de ikke er interessert i å gå inn i, og behandle angsten, og det er jo ikke en god strategi for angsten blir jo ikke borte, den skifter bare fokus, forklarer Nerum. 

– Dessuten er ikke en kvinne som er full av angst i stand til å ta et slikt valg, for angsten gjør at man gjerne vil unngå alt som er vanskelig. Derfor er det så viktig å få behandling, legger hun til. 

Problemet er at mange tror keisersnitt er så mye tryggere enn å gjennomgå en naturlig fødsel. Men det er nettopp det en fødsel er – naturlig, det er derimot ikke et keisersnitt. 

– Det er absolutt en risiko ved keisersnitt. Cirka 20 prosent opplever komplikasjoner som infeksjon eller blødning. Men å si det til noen som vil ha keisersnitt hjelper ikke mye, da snakker man til døve ører, sier Halvorsen.

Og akkurat som med alle andre frykter og fobier man har, er det alltid best å møte den rett på. 

– Den beste måten å bli kvitt fødselsangsten på er faktisk å føde! De som føder blir ofte kvitt sin fødselsangst, påpeker Nerum.

– Det handler mye om å bygge tillit til det første møtet man har med den gravide kvinnen. Og får man det til, og kvinnen i tillegg føder etterpå, blir de veldig stolte av seg selv fordi de har klart å endre sin tenkning. Det er de kvinnene som er mest fornøyd. Også de der fødselen ender med et keisersnitt er fornøyde med å ha endret sin tenkning, legger Halvorsen til. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer