De fleste gravide gruer seg litt til fødselen, men hva er egentlig fødselsangst? En jordmor og en doula forteller deg om fødselsangst og gir deg her råd om hvordan du kan bekjempe den.
Hva er fødselsangst?
Jeg får av og til henvendelser fra kvinner som har angst i forhold til sin forestående fødsel, forteller jordmor Kristina Jacobsen.
– Denne angsten har ofte bakgrunn i en tidligere dårlig eller traumatisk fødselsopplevelse, og hovedfaktorene er ofte redsel for å ikke bli sett, hørt eller møtt med respekt når de er i den veldige sårbare situasjonen som en fødsel er. I mange tilfeller opplever jeg traumatiserte kvinner med overgrepsbakgrunn som sliter med angst for fødselen og tap av kontroll over egen kropp. Felles for dem er at de er redde for å ikke kunne bestemme over sin egen kropp eller miste kontroll i fødselssituasjonen, sier jordmoren.
– Jeg opplever at mange kvinner sier at de er redde før fødselen, og når vi snakker grundigere om hva som ligger bak handler mye av det om uro og bekymring foran noe som mange føler liten kontroll over, forteller doula Elin Enger Mollestad.
– Jeg vil si at det er helt normalt å føle seg spent og urolig i forkant av å skulle gjøre noe man aldri eller sjeldent har gjort før. Men hvis uroen dominerer hverdagene og overskygger gleden over å være gravid, forstår jeg det som fødselsangst. De det gjelder må få hjelp, for mye av det kvinnene frykter er ting som det går an å gjøre noe med, forteller Elin. Hun opplever ofte å bli kontaktet av kvinner som har fødselsangst, og som ønsker å ha med en doula på fødselen.
Les også: Jeg er stresset og urolig - kan det skade fosteret?
Hvorfor oppstår fødselsangst?
Jordmor Kristina forteller at når man er gravid svekkes det psykiske forsvaret og gjør deg mer sårbar. Det er en naturlig og positiv men krevende prosess som skal gjøre oss mer åpne og mottakelige for barnet som fødes, forteller hun. Utover i svangerskapet svekkes det psykiske forsvaret ytterligere frem mot fødsel. For enkelte kvinner kan dette oppleves overveldende og uforutsigbarheten i forhold til en fødsel blir vanskelig å håndtere. Det reduserte psykiske forsvaret kan medføre at tidligere opplevelser og gamle traumer dukker opp til overflaten igjen, og det kan også forsterkes ytterligere om man er utsatt for angst generelt. Uforutsigbarheten rundt en fødsel kan trigge og forsterke angsten. Hvordan vi som jenter og kvinner kan ha blitt utsatt for negative omgivelser og påvirkning når det gjelder fødsel, vil også være med på å forsterke angstopplevelsen, forteller jordmoren.
LES OGSÅ: Helt unødvendig å grue seg!
Skrekkhistoriene og teknologien skaper frykt hos de gravide?
– Frisørbesøk kan være noe av det skumleste man gjør når man er gravid, sier Guro Kjølstad Røste, leder i LivLaga, en norsk, nasjonal brukerorganisasjon av og for foreldre og vordende foreldre. Det er der man hører om «datra til nabo'n til Svendsen som revna fra A til Å og alle som holdt på å stryke med», forteller hun.
Røste mener også at mange fora på nettet formidler traumatiske opplevelser, og at det er sjeldnere man hører om de gode fødselsopplevelsene.
– I mange tilfeller ser vi at fødselsangst bunner i en traumatisk førstegangsopplevelse. Vi mener derfor det er viktig her, som i all fødselsomsorg, at kvinnen til enhver tid er informert om hva som skjer, og hvilke konsekvenser ting som blir gjort under fødselen kan ha. Kontinuitet og omsorg i fødselen er meget viktig. Dersom omsorgen er GOD, kan en fødselsopplevelse være god selv om det har vært traumatisk, forteller Røste som er sterkt engasjert i organisasjonens arbeid for en bedre fødselomsorg i Norge.
Mange vokser opp med redsel for fødselen fordi det dessverre er slik at skrekkhistoriene ofte dominerer samtalene om fødsel, forteller doula Elin som skulle ønske kvinnene kunne bygge hverandre opp i stedet for å skremme:
– Jeg vet at det er mange kvinner som har opplevd styrkende, givende, ekstatiske fødsler, og jeg skulle ønske flere ville dele dem, for å så frø hos andre kvinner når det gjelder at det å føde ikke behøver å være noe man må lide seg gjennom, men tvert i mot kan være en fantastisk opplevelse!
LES OGSÅ: Fødselen kommer til å bli for tøff og smertefull for meg
Jordmor Kristina tror også at kvinner har mer fødselsangst i dag enn tidligere.
– For 50 år siden var fødselen kvinnenes sak, det var opplagt at kvinner kunne føde og det var ingen som satte spørsmålstegn ved det. Etter hvert som medisinen og teknologien utviklet seg og fødslene ble institusjonaliserte, oppstod det underveis i denne prosessen en mistillit til kvinners fødeevne. Det medførte en oppfattelse av at fødsler er farlige, og at det var behov for spesialister og teknologi for at det skulle være trygt. Kvinners egne ressurser har fått mindre og mindre fokus, dette har redusert kvinners selvtillit og troen på at de kan føde barn – noe som igjen har medført mer fødselsangst, forteller jordmoren som er en ivrig tilhenger av hjemmefødsel.
Hva bør man gjøre hvis man har fødselsangst?
De aller fleste som opplever fødselsangst får det bedre hvis de får hjelp, skriver Helsedirektoratet på sine nettsider. De oppfordrer gravide med fødselsangst til å snakke med jordmor eller lege så tidlig som mulig. Hvis ikke de kan hjelpe vil du bli henvist videre. De fleste sykehus tilbyr oppfølging for gravide med fødselsangst. Gjennom samtaler på poliklinikken kan du få hjelp til å sette ord på frykten og forsøke å bearbeide noe av det som ligger til grunn for den. Målet er at du skal oppleve det som trygt å føde og at fødselen skal bli en så positiv opplevelse som mulig.
God informasjon, kunnskap og hjelp til å utarbeide en fødselsplan/«ønskebrev» gir deg mulighet til å kunne påvirke fødselssituasjonen. Din jordmor kan hjelpe deg med å utarbeide en slik plan som skal trygge deg i din fødsel. Tema om hvordan du skal føde, vaginalt eller keisersnitt, er vesentlig å avklare før fødselen.
LES OGSÅ: Fødebrev - lag din plan for fødselen
Jeg anbefaler kvinner generelt å lære mer om kroppen sin, om graviditeten og fødselsprosessen, sier doula Elin. - Gjerne før de blir gravide! Jo før du begynner å søke informasjon, jo sterkere står du når du plutselig har en termindato å forholde deg til og forberedelsestiden er bergrenset. Og hvis du føler deg redd, søk profesjonell hjelp hos helsepersonell, og støtte hos personer du har tillit til.
Jordmor Kristina mener at uansett om angsten for fødselen har bakgrunn i tidligere opplevelser, gamle traumer, uforutsigbarheten eller omgivelser med negative holdninger til fødsel er det viktig at den gravide får bearbeidet tanker og følelser for å kunne gå fødselen i møte. Det er viktig å kartlegge hva som trigger og forsterker angsten og forsøke å sette ord på det. Det er av stor betydning at det ikke blir ignorert, men tatt frem og satt ord på. Vi bruker mye tid på samtale, og å finne ut hvor hovedårsaken til angsten ligger. Noen ganger kan det være en spesifikk ting som vi kan finne ut av, andre ganger er det en mer vag og generell følelse av redsel for noe man ikke helt kan spesifisere. Man kan ikke forutse akkurat hvordan en fødsel skal gå eller bli på forhånd, det vil alltid være et usikkerhetsmoment der. Kvinner med fødselsangst trenger forutsigbarhet mer enn andre, de trenger å føde i et beskyttet miljø med en kjent jordmor som de er trygg på. De har et ekstra stort behov for at omgivelsene ivaretar den fysiske og psykiske prosessen på en god måte. Det er viktig at de føler kontroll, for at de når de kommer så langt i fødselen at de må gi slipp på denne kontrollen – kan være trygge nok på jordmoren til å gi seg hen til fødekreftene.
– Jeg har hatt kvinner med fødselsangst som har født helt uforstyrret inne på soverommet nesten uten min hjelp, de vil bare få være i fred og være sikker på at ingen kommer å forstyrre dem – men jeg har også hatt kvinner med så stor angst for fødselsprosessen hvor en epidural eller et elektivt keisersnitt (planlagt, red. anm.) var den beste løsningen. Å lytte, informere og gi trygghet er det aller viktigste. Mange kvinner har i dag mistet troen på at de kan føde barn, og da er det viktigste å finne tilbake troen på sin egen kropp, hvordan den er laget for å føde barn og hva slags fødekrefter kvinnen er i besittelse av, når bare forholden rundt er lagt til rette, mener jordmoren.
LES OGSÅ: Fødekvinner - gjør som Petter Nordthug
Denne saken ble publisert første gang mars 2011.