Fødselsangst

Hva bør man gjøre hvis gleden over graviditeten overskygges av angsten for fødselen?

Mange kvinner er redde før fødselen og sliter med fødselsangst.  Foto: Shutterstock.com ©
Mange kvinner er redde før fødselen og sliter med fødselsangst. Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste gravide gruer seg litt til fødselen, men hva er egentlig fødselsangst? En jordmor og en doula forteller deg om fødselsangst og gir deg her råd om hvordan du kan bekjempe den.

Hva er fødselsangst?

Jeg får av og til henvendelser fra kvinner som har angst i forhold til sin forestående fødsel, forteller jordmor Kristina Jacobsen.

– Denne angsten har ofte bakgrunn i en tidligere dårlig eller traumatisk fødselsopplevelse, og hovedfaktorene er ofte redsel for å ikke bli sett, hørt eller møtt med respekt når de er i den veldige sårbare situasjonen som en fødsel er. I mange tilfeller opplever jeg traumatiserte kvinner med overgrepsbakgrunn som sliter med angst for fødselen og tap av kontroll over egen kropp. Felles for dem er at de er redde for å ikke kunne bestemme over sin egen kropp eller miste kontroll i fødselssituasjonen, sier jordmoren.

– Jeg opplever at mange kvinner sier at de er redde før fødselen, og når vi snakker grundigere om hva som ligger bak handler mye av det om uro og bekymring foran noe som mange føler liten kontroll over, forteller doula Elin Enger Mollestad.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer