Fødselsangst

- Fødselsangsten tok mer og mer plass

Som gravid ble Anki innhentet av vonde minner fra 20 år tilbake.

FØDSELSANGST: – Etter hvert som det flotte svangerskapet skred frem tok fødselsangsten mer og mer plass, forteller Anki til KK. FOTO: Privat
FØDSELSANGST: – Etter hvert som det flotte svangerskapet skred frem tok fødselsangsten mer og mer plass, forteller Anki til KK. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Da Anki Oveland ble gravid i februar 2016, gjorde hun seg ikke umiddelbart noen store eller skumle tanker om fødselen.

Hun ante ikke at en voldtekt hun hadde blitt utsatt for 20 år tidligere skulle ha noe å si for fødselen hun skulle gjennom noen måneder senere.

– I en av de første samtalene med jordmor var det søkelys på seksuelle overgrep, vold og lignende. Jeg hadde bearbeidet voldtekten så godt det lar seg gjøre, og var ikke nevneverdig bekymret for svangerskapet og fødselen, forteller Anki til KK.

Det skulle imidlertid ikke gå lang tid før Anki utviklet en sterk fødselsangst.

Fødselsangst er et tema som fremdeles er tabubelagt for mange kvinner. Men det er mange som kjenner på frykt i månedene før fødsel. Årsakene kan være mange og i noen tilfeller er de komplekse.

Anki valgte å være åpen om frykten sin, og fikk god hjelp.

– Fødselsangsten tok mer og mer plass

Da Anki satt i samtalen med jordmoren, følte hun ikke at voldtekten hadde så mye å si for svangerskapet og fødselen som ventet. Men hun valgte å fortelle jordmor om den.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer