Fødselsdepresjon: Tegnene du bør kjenne til

Mellom 5-10% av norske, nybakte mødre har tegn på fødselsdepresjon.

SVINGENDE FØLELSER ER NORMALT: Fødseldepresjon er mer varig nedstemthet. Foto: Shutterstock ©
SVINGENDE FØLELSER ER NORMALT: Fødseldepresjon er mer varig nedstemthet. Foto: Shutterstock © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

 – Fødselsdepresjon blir man frisk av, men jo tidligere man får hjelp, jo lettere blir man frisk, sier psykolog.

Barseltårer eller fødselsdepresjon?

Tårene som kom andre dagen etter fødselen er ikke et tegn på fødselsdepresjon. Hvis følelsene svinger kan dette ha en helt normal, hormonell forklaring. Du har også vært gjennom en tøff fysisk påkjenning, og som kjent kommer mismot og tårer lettere når man er sliten, enn når man er opplagt. 

Barseltårer er et normalfenomen, depresjoner er en sykdom. Dette er forskjellen:

 Barseltårer:Fødseldepresjon: 
 • Et normalfenomen som er forbigående og ikke varig.
 • 50-80% av alle kvinner opplever det fødselen
 • Følelsesmessig tilstand som kjennetegnes av svingende humør, og plutselig tristhet
 • Opptrer som oftest 2-10 dager etter fødsel
 • Årsaken er først og fremst hormonell
 • Er en psykisk lidelse av varierende alvorlighetsgrad
 • Depresjoner som oppstår i forbindelse med fødsel, skiller seg ikke vesentlig fra andre
  kliniske depresjoner, men blir kalt fødseldepresjon fordi den inntrer året etter en fødsel.
 • Tristhet, motløshet, manglende energi, søvnvansker, skyldfølelse og engstelse er
  vanlige symptomer på depresjon
 • Har god behandlingsprognose!
 • Også kalt post partum depresjon og barseldepresjon.

LES OGSÅ: Barseltårer eller fødselsdepresjon? ​

5-10 % av nybakte mødre rammes

Barnepyskolog Ellen D. Flaaten hos Psykologteamet.no kan fortelle at mellom 10 og 15 prosent av kvinner i fruktbar alder har til enhver tid symptomer på angst og depresjon. 

– Tallet for deprimerte nybakte mødre i Skandinavia ser ut til å være noe lavere, fordi disse kvinnene generelt har relativt god psykisk helse. Resultatene fra en forsknings-studie i Akershus tyder på at fem til ni prosent av nybakte mødre får tegn på klinisk depresjon, forteller Flaaten.

Hun forteller også at risikofaktorer for å få fødselsdepresjon kan være tidligere psykisk sykdom, tidligere livskriser, økonomiske problemer, arbeidsledighet, tynt sosialt nettverk eller konflikter i parforholdet.

– Man vet at 60% av de som får fødselsdepresjon får det for første gang, resterende har vært deprimert tidligere, forteller fødselslege Mikael Nicolaisis ved klinikken Kvinnedoktor og Jordmora

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock Vis mer

Les også:

- Jeg ville kaste babyen i elva

Synne (27) ble rammet av fødseldepresjon. Les saken

 

Symptomer på fødselsdepresjon

Symptomene på fødselsdepresjon er de samme som ved vanlige depresjoner med tristhet, motløshet, manglende energi, søvnvansker, skyldfølelse og engstelse som typiske symptomer.

Mikael Nicolaisis, spesialist i gynekologi og obstetrikk: Å ha fødselsdepresjon kan oppleves som å "gå på autopilot".
Mikael Nicolaisis, spesialist i gynekologi og obstetrikk: Å ha fødselsdepresjon kan oppleves som å "gå på autopilot". Vis mer

– En depresjon gir en tomhetsfølelse og et avflatet stemningsleie, noen klarer ikke å føle noe. Men isolerer seg og klarer i mindre grad å ta vare på seg selv i forhold til mat og søvn. Mange kvinner uttrykker at de "går på autopilot", sier Nicolaisis.

– Dypt deprimerte mødre plages ofte av vonde tanker og fantasier om å miste kontrollen og komme til å skade seg selv og/eller barnet sitt. Dette oppleves som skremmende for mange, men er altså et vanlig symptom og ikke tegn på at man er i ferd med å "bli gal".  Mange opplever likegyldighet overfor barnet og sterk skyldfølelse og skam over ikke å ha de forventede morsfølelsene overfor sitt barn, sier Flaaten.

Les også:
- Helsesøster hjalp meg

Jeg følte meg et tonn lettere etter å ha tatt telefonen. Les historien

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock Vis mer

 

Skjules bak en vellykket fasade?

– Det felles ofte tårer på kontoret mitt, sier jordmor Tove Nordahl som også jobber på klinikken Kvinnedoktor og Jordmora

Jordmor Tove Nordahl: Tror det finnes en betydelig underdiagnostisering av fødselsdepresjon
Jordmor Tove Nordahl: Tror det finnes en betydelig underdiagnostisering av fødselsdepresjon Vis mer

– Mange opplever at de ikke klarer å fylle kravene samfunnet og familien har til en. Man skal være lykkelig, takknemlig og kose seg i sin nye rolle. Jeg opplever at mange er forvirret og at de ikke riktig vet hva de føler. Mange beskriver en tomhet, de sier at jeg er jo glad i barnet mitt, men at de ikke er så lykkelig som de burde være. Ofte gir de uttrykk for en skyldfølelse. Det er jo ikke slik at alle disse er deprimerte, men det er definitivt kvinner som man skal holde et godt øye med, forteller jordmoren som vil understreke at det er mange flere enn vi tror som har en fødselsdepresjon, men skjuler det bak en vellykket fasade.

Nordahl tror det finnes en betydelig underdiagnostisering av tilstanden.

LES OGSÅ: Blir man lykkelig av å få barn? 

Slik søker du hjelp!

– Man bør først og fremst fortelle det til sine nærmeste og få hjelp til å søke hjelp. Mange opplever at de ikke klarer dette selv. Man kan også snakke med sin fastlege og jordmor om dette da man bør komme til kontroll til en av dem etter fødsel, nettopp for å avklare disse tingene, hvordan det går med ammingen og hvordan kvinnen og barnets tilstand er etter fødselen, sier Nicolaidis som mener helsevesenet burde hatt et fast opplegg for å fange opp fødselsdepresjoner. 

Les også: Perfekte mødre mer deprimerte

Behandling av fødselsdepresjon

Depresjon under graviditet og i barseltid behandles som andre depresjoner. 

Både Flaaten og Nicolaidis påpeker at lette depresjoner kan gå over av seg selv, andre ganger må behandling til.

– Noen ganger er mobilisering av nettverk og annen støtte til mor er god nok hjelp, samt samtalebehandling, forteller Flaaten.

Men ved mer langvarige og alvorlige depresjoner finnes det også flere behandlingsalternativ.

– Ved den mer alvorlige typen er det viktig at det raskt etableres et tilstrekkelig kompetent team, allmennlege, psykiater, helsesøster og eventuelt psykolog. Partner bør trekkes inn i behandlingen og veiledes, understreker Nicolaidis.

Han forteller at det som regel er indikert å bruke antidepressiva og i de svært tunge tilfellene ECT-behandling. 

– Når det gjelder amming så opplever mange av de deprimerte at det er viktig å mestre dette. Man vet i dag ut i fra studier at medisiner mot depresjon og amming kan kombineres, men det må gis riktige medisiner og man bør unngå amming cirka seks timer etter inntak av medisinen.

Les også: 
- Jeg opplevde det å få mitt første barn som et enormt sjokk

Helena Brodtkorb (28) fikk depresjon. Les saken

Foto: privat
Foto: privat Vis mer

 

Fødselspsykose krever innleggelse

Fødselsdepresjon må ikke forveksles med fødselspsykose, også kalt post partum psykose. Det er en svært alvorlig tilstand som krever innleggelse på sykehus.

– Oftest kommer denne innen 6 uker, forekomsten viser litt forskjellig fra studie til studie, men 1:500-2000 er det sagt, så dette er heldigvis en svært sjelden tilstand, forteller jordmor Tove Nordahl.

LES MER: Fødselspsykose 

Hvordan påvirker en fødselsdepresjon barnet?

Tilknytningen til mor allerede skjer i fosterlivet, men det er lite beskrevet hvorvidt barnet påvirkes av at mor er deprimert under graviditeten. Men vi vet at tilknytningen til omsorgspersoner i første leveår er betydningsfull for et barns utvikling.

– I månedene etter fødsel er barnet opptatt av å søke kontakt med omgivelsene. Dersom mor er alvorlig deprimert så er hun ikke like oppmerksom på barnet.  Kontakten og den følelsesmessige tilknytningen til barnet blir ikke like god som den skulle vært, sier jordmor Nordahl.

Barnepsykolog Flaaten forteller at for en deprimert mor kan det være vanskelig og gi seg hen til barnet sitt, og depresjonen gjør det vanskelig å lese barnets signaler. Derfor kan en fødselsdepresjon forstyrre tilknytningsprosessen mellom mor og barn. 

BARNEPSYKOLOG: Ellen D. Flaaten
BARNEPSYKOLOG: Ellen D. Flaaten Vis mer

– Når mor blir frisk igjen kommer tilknytningen mellom mor og barn som oftest fint i gang igjen. Når mor er syk av depresjon er barnets daglige kontakt med andre omsorgspersoner enda viktigere enn ellers. Fødselsdepresjon blir man frisk av, men jo tidligere man får hjelp, jo lettere blir man frisk. Det er en tendens til at depresjon kommer tilbake, så hvis du har opplevd depresjon tidligere, fortell jordmor eller fastlegen din om det hvis du venter barn på nytt, slik at sykdom kan forebygges, råder barnepsykologen som også vil understreke dette:

Fødselsdepresjon handler selvfølgelig ikke om at du ikke er glad i barnet ditt eller er en dårlig mor. Det er viktig å oppsøke hjelp så tidlig som mulig, og viktig at du snakker med partneren din og/eller andre som du stoler på. Oppsøk helsestasjonen eller fastlegen og forsøk å fortelle om hvordan du har det. Det hjelper å snakke med noen!

Les også:
​Drømmen om spedbarnslivet ble et mareritt

- Fødselsdepresjoner har mange ansikter og mitt er ett av dem. Les historien.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock Vis mer

​Denne saken ble første gang publisert 23.04.2013. Oppdatert.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer