Fødselsdepresjon: Undersøkelsen som fanger opp mange kvinner med symptomer på fødselsdepresjon

Edinburgh-metoden identifiserer depresjon og reduserer depresjonsymptomer før og etter fødsel.

DEPRIMERT: Norske undersøkelser har vist at 10–15 prosent av kvinner har symptomer på nedstemthet og depresjon de første månedene etter en fødsel, og omtrent 5 prosent av disse utvikler alvorlige depresjoner. Foto: NTB/ Scanpix
DEPRIMERT: Norske undersøkelser har vist at 10–15 prosent av kvinner har symptomer på nedstemthet og depresjon de første månedene etter en fødsel, og omtrent 5 prosent av disse utvikler alvorlige depresjoner. Foto: NTB/ Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I følge Folkehelseinstituttet har undersøkelser vist at 10–15 prosent av kvinner har symptomer på nedstemthet og depresjon de første månedene etter en fødsel, og omtrent 5 prosent av disse utvikler alvorlige depresjoner.

Til tross for at helsestasjonene møter tilnærmet alle nybakte foreldre, har tradisjonelt svært få kvinner med fødselsdepresjoner blitt identifisert og fått hjelp. Studier har vist at færre enn hver tredje fødselsdepresjon oppdages.

Stine Marie skjulte for alle fødselsdepresjonen - og fortalte ikke sannheten da jordmor ba henne fylle ut skjemaet.

Innførte ny metode

Flere norske helsestasjoner innførte Edinburgh-metoden i perioden 2011 og 2012. 

Hanne Holme, seksjonsleder i Nasjonalt kompetansenettverk for sped- og småbarns psykiske helse, forklarer at fremgangsmåten er at kvinner først fyller ut kartleggingsverktøyet The Edinburgh Postnatal Depression Scale (EPDS), og deretter har en umiddelbar samtale med jordmor eller helsesøster om egen psykisk helse.

- Samtalen tar utgangspunkt i kvinnens besvarelse i EPDS-skjemaet, og det er denne samtalen som også avklarer om kvinnen trenger eller har ønsker om videre oppfølging, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer