Også kalt svangerskapskurs. Svangerskapskurs tilbys i førsterekke til førstegangsforeldre. Selvsagt skal man forberede seg til fødselen, på mange måter. Fysisk, psykisk, praktisk. Men uansett om du er forberedt eller ikke, vil barnet komme ut. Naturen er laget slik. Uansett om du puster på den ene eller andre måten, ber om epidural eller klarer deg uten, vil barnet på den ene eller andre måten komme ut. Enten du stritter i mot eller samarbeider etter beste evne.
Alt kan man heller ikke forberede seg til. Mange kvinner, opplever at fødselen slettes ikke ble som forventet. Særlig kan dette være tilfelle for førstegangsfødende, som ikke har tidligere erfaringer fra fødsel.
Før i tiden var det slik at kvinner fra slekt, familie og nabolag stilte opp for å hjelpe ved en fødsel. Dette kvinnefellesskapet utviklet erfaring og kompetanse rundt hva som skjedde under en fødsel, noe som var helt nødvendig. At jordmor deltok var ingen selvfølge, særlig i distriktene. Kvinnene hjalp hverandre, og man var påpasselig med at unge kvinner som selv innen noen år trolig ville føde ble med. På denne måten fikk mange kvinner sin fødselforberedende opplæring.
I Norge i dag er det oftest slik at fødsler skjer på sykehus og fødestuer, og jordmor er med. Få kvinner har selv vært med og sett en fødsel. Den erfaringsutvekslingen som skjer mellom kvinner baserer seg på beretninger om hva en fødsel kan være. Mange kvinner søker selv informasjon via bøker og internett om svangerskapet og fødselen.
Selv om kroppen vår automatisk baner vei for barnet ut, er det mange gode grunner for å forberede seg godt til en fødsel. Et fødselsforberedende kurs kan være en slik forberedelse. Slike kurs har blitt arrangert i Norge i over 40 år.
Jordmor Marie har jobbet som jordmor i over 20 år både på sykehus, i kommune og nå via sitt eget Jordmorsenter på CCVest Lilleaker. Hun har arrangert 40-50 fødselforberedende kurs.
- "Hensikten med kurs er å gi foreldrene økt kunnskap om fødsel og barsel, slik at de er mer trygge. Når mamma'n føler seg trygg takler hun ofte fødselsmerter bedre, pluss att de sammen føler trygghet att ta imot barnet når de mer vet vad de kan forvente.
Hvorfor kan fødselforberedende kurs være nyttig?
- Føle seg tryggere når de vet hva fødselen går ut på
- Bedre takling av fødselsmerter
- Et forum til å ta opp spørsmål rundt svangerskap og fødsel
- Paret gjør noe sammen for å forberede seg. Mannen har mulighet til å føle seg mer delaktig i det som skjer rundt en fødsel.
- Sosialt treffsted hvor man møter andre par som også venter barn. Noen av disse gruppene velger å starte egne treff etter fødselforberedende kurs er ferdig
Hvor arrangeres fødselforberedende kurs?
I dag arrangeres fødselforberedende kurs både av offentlige og private instanser. På kursene ledes av jordmødre og ofte også i tillegg helsesøster, fysioterapeuter. En gang i blant også psykolog.
Du kan henvende deg til jordmoren du går ti kontroll hos, ditt nærmeste sykehus med fødeavdeling, fødestue eller helsestasjon for å melde deg på svangerskapskurs. Man kan også bruke internett for å lete etter aktører som tilbyr private svangerskapskurs eller lete via telefonkatalog under "Helse" osv.
vem kan delta? Bør pappa være med?
- "Ja, det er en stor fordel at pappa eller den som ska være med på fødselen er med på kurset," sier Marie. "Så lærer både mamma'n og pappa'n de samme tingene. Det er ofte veldig sosialt på kursene og fint for pappa å se og høre andre blivende fedre. Vi kvinner prater gjerne mer med hverandre, enn mennene gjør."
Det er vanligst at mannen er med på kurs, men om noen ikke ønsker å delta respekteres dette. Kvinnen er da velkommen alene, eller sammen med en annen.
Enslige kvinner er selvsagt også velkommen på kurset. Formen på kursene skal være slik at det passer både for par og enslige. Noen steder i landet - blant annet i Oslo - arrangeres det egne kurs for enslige kvinner. Amathea (Tidligere AAN, Alternativ til abort i Norge) arrangerer
fødselkurs for enslige kvinner.
Hva skjer på kurset?
Tema som tas opp vil variere noe fra kurs til kurs. Jordmor Marie forteller at tema som ofte taes opp er mye som har med fødselen å gjøre, når det er på tide å ringe sykehuset, smertelindring, akutte tilfellen, amming, barseltid. Helsesøster og fysioterapeut informerer også om tilbud på helsestasjon og bl.a. om babyens kroppslige utvikling.
Kursene inneholder råd og informasjon fra de som arrangerer det. Informasjonen skal være saklig og tydelig.
Mange bruker også å dele inn gruppa i smågrupper ved noen anledninger, noen ganger deler man gruppene opp i rene kvinne- og mannsgrupper.
Lysbilder eller video fra fødsel vises ofte.
Noen ganger vil et fødselforberedende kurs også inneholde en samling av kursdeltagerne etter fødselen, hvor man snakker om fødsel og barseltid.
Hva koster det?
Fødselforberedende kurs må du betale selv. Prisene varierer sterkt! Alt fra 800 kroner opp mot 3000 kroner(!). Det er ingen faste takster på dette verken for det offentlige helsevesen eller private. Dette bør du være bevisst. Kvinner som bor i byer eller større tettsteder, eller synes det er greit å reise et godt stykke, har ofte mulighet til å velge mellom flere kurs.
Gravide har full mulighet til å "shoppe litt" når de velger svangerskapskurs. Sjekk ut tilbudet, hvor mye det koster, hvem som arrangerer, hvilke tema som tas opp og varighet, spør andre gravide og nybakte foreldre hvilke kurs de vil anbefale eller fraråde, før du bestemmer hvilket kurs du vil velge.
Antall deltagere på kurset vil også variere. Spør om dette ved påmelding. Noen liker kanskje best å delta i en gruppe som ikke er alt for stor.
Her finner du flere tilbydere av svangerskapskurs
Skrevet av sykepleier Elisabeth Lofthus 16.06.03
Intervju av jordmor Marie Svedberg
Kilder:
- Svangerskap, fødsel og barseltid, 6. utgave, 2. opplag 1999, Inger Eide, Haugen, Ad Notam Gyldendal.
- På vei, dr. Gro Nylander, 2002, Gyldendal fakta
- http://www.aan.no