Fødselsmerker hos nyfødte

Her er de forskjellige typene fødselsmerker

BRUNE FØDSELSMERKER: Ikke vanlige føflekker Foto: Maryna Kulchytska/Shutterstock ©
BRUNE FØDSELSMERKER: Ikke vanlige føflekker Foto: Maryna Kulchytska/Shutterstock © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et fødselsmerke er en fargeforandring i huden som dukker opplike etter fødselen. Det finnes ulike typer fødselsmerker. De hyppigst forekommende fødselsmerker forsvinner etter en tid, men det finnes også fødselsmerker som ikke forsvinner. Her kan du lese om de ulike typene fødselsmerker.

Storkebitt: Et rødt merke som oftest forekommer i pannen, bak i nakken, på nesen eller øyelokkene. Kan se ut som et klyp. Dette merket er svært vanlig hos nyfødte, og skyldes et blodkar ytterst i huden. Forsvinner av seg selv i løpet av barnets første 18 måneder.

Jordbærmerker:Også kalt hemangiom. En samling av blodkar som er rødlig av farge og som vokser i størrelse frem til 1-2 årsalderen. De vil deretter gå gradvis tilbake og bli borte før skolestart. Hvis de ikke ligger plassert på øyelokkene og gir problemer for synet, er det best å vente til merkene forsvinner av seg selv. Les mer om dette 

Mongolflekker:Babyer med mørk hud kan ha et blålig pigmentert område på ryggen og over setet. Nesten alle grønlandske barn har slike flekker. Disse flekkene kan ha blålig farge og forveksles med blåmerker. Disse merkene vi forsvinne etter hvert, men det kan ta opptil 2 år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer