Fødselspsykoser

Publisert

Fødselspsykose er en alvorlig, akutt psykotisk reaksjon som vanligvis inntreffer like etter eller i løpet av de første ukene etter fødselen. Tilstanden krever ofte sykehusinnleggelse på psykiatrisk avdeling. Tilstanden kalles også barselpsykose. 

Fødselspsykose er en mer sjelden tilstand enn barseldepresjon. Kun 1-2 av 1000 fødende blir rammet. I Norge innebærer det at omtrent 60–120 kvinner per år får en barselpsykose. Hvis en kvinne har hatt en psykose tidligere i livet, er det 30-50 prosent risiko for tilbakefall i tiden etter en fødsel. Hyppigheten er om lag den samme i alle kulturer og gjennom alle tidsepoker som vi har informasjon om.

Les også: Barseltårer eller fødselsdepresjon?

Hvem har økt risiko for fødselspsykose?

Selv om årsaken blir regnet for å være biologisk, kan psykososialt «stress» og søvnmangel bidra til at psykosen bryter ut.

Symptomer på fødselspsykose

Behandling
Prognosen er god dersom tilstanden blir oppdaget og behandlet tidlig i sykdomsforløpet. Kvinner som får fødselpsykose trenger psykiatrisk hjelp, og medisiner er nesten alltid nødvendig. Innleggelse på psykiatrisk avdeling er som regel påkrevd. Det er rapportert at felles innleggelse av mor og barn kan ha en gunstig effekt på utvikling av mor-barn-relasjonen og foreldrefunksjonen.

Prognosen er i utgangspunktet god når det gjelder symptomtilbakegang og sosial og yrkesmessig funksjon. Dog er det en betydelig risiko for tilbakefall.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer