Født med arvelig hørseltap

I familien Aaslie har alle guttene nedsatt hørsel.

ARVET FRA PAPPA: Alle guttene i familien har samme type hørseltap og snart vil Snorre Severin (4.5 mnd.) også få sitt første høreapparat. Foto: Privat
ARVET FRA PAPPA: Alle guttene i familien har samme type hørseltap og snart vil Snorre Severin (4.5 mnd.) også få sitt første høreapparat. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Hørseltapet er arvelig fra fars side, så dette er noe vi har hatt stor fokus på fra barna var små, forteller Tonje (28).

Barna Victoria (12), Alexander (10), Saga Simone (19 mnd.) og Snorre Severin (4.5 mnd.) har siden de var født gjennomgått grundige hørselstester annen hvert år.

Så langt er det altså bare familiens gutter som har fått påvist et medfødt hørseltap som skyldes feil lengde på hårene i sneglehuset.

Rammer guttene

De hører alle dårligst på venstre øre, men har i tillegg nedsatt hørsel på det høyre. Selv om dette er noe både gutter og jenter kan få, er det bakover i Mortens slekt hovedsakelig guttene som har blitt rammet.

Eldstemann Alexander fikk sitt første høreapparat da han bare var ett år gammel og snart skal familiens baby, Snorre Severin, også få sitt. Pappa Morten (39) fikk høreapparat i sommer, etter mye mas fra Tonje om at han også måtte få sjekket hørselen sin.

LES OGSÅ: Tegnene på at barnet har synsvansker

GRUNDIGE TESTER: Saga Simone og de andre søsknene har helt siden fødselen vært grundig testet for det arvelige hørseltapet. Foto: Privat
GRUNDIGE TESTER: Saga Simone og de andre søsknene har helt siden fødselen vært grundig testet for det arvelige hørseltapet. Foto: Privat Vis mer

Har tilrettelagt hjemmet

Med tre stykker som har nedsatt hørsel, har det vært nødvendig for familien å gjøre en rekke tiltak for å lette hverdagen.

Barna har blant annet mulighet til å koble lyden fra TV eller telefonen direkte på høreapparatene og de har egne glassbjørner som blinker rødt når det ringer på døra.

Sikkerhet er også viktig å ivareta, og de har derfor ekstra røykvarslere som er koblet til en boks i sengen. Denne begynner å riste dersom det oppstår varme eller røykutvikling i huset.

Bevisste på kommunikasjonen

Tonje forteller at de også er bevisste på å alltid bruke navnet først når de snakker til hverandre, slik at de får den andres oppmerksomhet før selve beskjeden kommer.

– Blikkontakt har vi også stort fokus på, da dette gjør det lettere å både høre og lese på leppene dersom det er nødvendig. Det er veldig slitsomt for alle parter om man stadig må gjenta beskjeden eller si «hæ?», sier hun.

På skolen har Alexander et FM-anlegg der medelevene og lærerne bruker mikrofoner for at det skal bli lettere å oppfatte det som blir sagt. Uten dette anlegget har han problemer med å oppfatte alle beskjeder, fordi det er slitsomt og vanskelig å skille mellom alle lydene i et rom med så mange mennesker.

LES OGSÅ: Ørebetennelse; svært vanlig hos små barn

Som alle andre barn

Til tross for utfordringene klarer Alexander seg bra på skolen, han er oppmerksom og leser en del på leppene. Hørselstapet plager ham heller ikke nevneverdig i fritiden, hvor han fungerer på lik linje med andre barn på sin alder.

Det eneste som skiller ham fra de andre guttene, er et par lyseblå høreapparater med blanke propper og Vålerenga Fotball sin logo inni.

Med dagens muligheter og hjelpemidler, mener Tonje at et hørseltap ikke er en veldig stor utfordring i hverdagen. Hun provoseres av mennesker som synes synd på dem fordi barna har høreapparater.

TØFT HØREAPPARAT: Det eneste som skiller Alexander fra de andre fotball-gutta, er et høreapparat med logoen til Vålerenga. Foto: Privat
TØFT HØREAPPARAT: Det eneste som skiller Alexander fra de andre fotball-gutta, er et høreapparat med logoen til Vålerenga. Foto: Privat Vis mer

– Det er faktisk ikke synd på barna våre. De får god hjelp, super oppfølging og slipper å få problemer med språkutvikling fordi at høreapparatene ikke kom på plass i tide, sier hun.

Høreapparat så tidlig så mulig

Da Alexanders hørseltap ble avdekket, var praksisen slik at barna måtte gå før de fikk begynne å bruke høreapparater. Dette var for å unngå at de skulle plukke unødvendig på ørene og apparatene.

– I dag ønsker legene å få høreapparatet på plass så tidlig som mulig, helst før barnet er fem måneder gammelt, med tanke på språkutvikling, forklarer Tonje.

Om noen uker skal derfor lille Snorre Severin legges i narkose for testing av hørselen slik at de skal få kartlagt hvor stort hørseltapet hans er. Testene som ble tatt allerede under barsel, gir dessverre ikke nøyaktig nok målinger til innstillingene på høreapparatene. Det skal under narkosen også tas avstøp til proppene som brukes i apparatet.

LES OGSÅ: Fremmed mann spionerte på familien

Et godt forbilde

Tonje forteller at de er spente på hvordan det vil være å få et så lite barn til å bruke høreapparat. Den første perioden må han bruke ei tynn lue inne, slik at apparatet er tildekt. Dette vil også gjøre det vanskeligere for ham å plukke og dra i apparatet.

Heldigvis har Snorre et fantastisk forbilde i storebroren sin, som gleder seg veldig til å lære lillebroren alt som har med høreapparatet å gjøre.

– Alexander ble faktisk hoppende glad da han fikk bekreftet at minstegutten også skulle få høreapparater! Det var bare skikkelig kult, sier Tonje med et smil.

Tegn på at barnet ditt kan ha nedsatt hørsel:

  • Reagerer dårlig på tiltale når det sitter med ryggen til
  • Går nær innpå lydkilder, ev. viser manglende interesse for lyd
  • Bruker høy stemme
  • Monoton babling, dette avtar etter fylte ett år
  • Dårlig språkutvikling, utydelig tale og lite ordforråd
  • Mest interesse for gester og bevegelse
  • Hyl eller skrik for å uttrykke glede, ønsker eller klager

Kilde: Nhi.no

Høreundersøkelse til alle nyfødte

Alle foreldre til nyfødte får tilbud om å undersøke barnet for hørselstap når de er en til to dager gamle.

1-2 pr. 1000 av alle nyfødte har en medfødt døvhet eller alvorlig hørselshemning. Årsaken kan være arv, slik som hos familien Aaslie, eller skyldes påvirkninger i svangerskapet eller annet. Nyfødte undersøkes med en liten propp i hvert av ørene når barnet sover.

Det sendes små klikkelyder fra et apparat inn i øret. Hvis hørselen er normal, skapes det fra barnets indre øre en liten lyd som fanges opp av apparatet. Dette betyr at barnet har normalt fungerende hørsel. Dersom et øre ikke gir normal respons, vil undersøkelsen bli gjentatt. Er det fortsatt holdepunkter for høresvikt på det ene eller begge ører, blir dette fulgt opp på en høresentral ved et sykehus. Undersøkelsen er fort gjort, og det er ingen smerter for barnet, i følge helsenorge.no

Stort informasjonsbehov hos foreldre

I motsetning til familien Aaslie har de fleste som blir foreldre til et hørselshemmet barn, har liten eller ingen erfaring med det å ha dårlig hørsel, i følge hørselshemmede landsforbund.

Derfor er det naturlig at man får ulike reaksjoner i starten, som for eksempel sjokk, benektelse, tomhet eller sinne. Når de første reaksjonene har lagt seg, er ofte informasjonsbehovet stort.

Mange opplever at det er mye ny informasjon å sette seg inn i og at det kan være vanskelige ting man må ta stilling til. 

På nettsidene til hlf.no vil du finne relevant informasjon. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer