Fødte på riksvei 13

Irene (20) fødte i ambulansen

TRANSPORTFØDSEL: Tre press og hun var ute, forteller Irene.   Foto: PRIVAT
TRANSPORTFØDSEL: Tre press og hun var ute, forteller Irene. Foto: PRIVAT Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Irene Gåsøy (20) hadde tre uker igjen til termin da hun våknet klokka 02.00 på natta. Hun følte seg kvalm og dårlig, og stod opp for å se om det hjalp å spise litt. Det ble ikke bedre, magesmertene kom og gikk, og etter hvert skjønte hun at dette må være rier og ringte til fødeavdelingen.

- De spurte hvor lenge det var mellom riene og hvor lenge de hadde vart, jeg sa jeg trodde de kom med 10-15 min mellomrom. Da fikk jeg beskjed om å ta meg en Paracet og en varm dusj.

Ingen følelse av at det hastet

Irene ventet sitt andre barn, og den første fødselen hadde gått nokså raskt og hun hadde ikke trengt noe smertelindring.

Men det Irene skulle oppleve denne gangen var noe hun ikke kunne ha forestilt seg i sine villeste fantasier.

Etter telefonsamtalen med fødeavdelingen lastet Irene ned en rieteller-app, og begynte å ta tiden på riene. Det viste seg at riene kom stadig tettere, og etter en halv time ringte Irene tilbake til fødeavdelingen og fortalte at riene nå kom med to minutters mellomrom. Hun fikk beskjed om å komme til sykehuset for sjekk.

Irene hadde ingen følelse av at det hastet, men hun ringte til sin mor og ba henne komme for å passe storesøster og vekket mannen sin. Idet moren hennes kom, var paret på vei ut i bilen. Men idet Irene går ut døra kommer den første pressrien.

LES OGSÅ: Hva om jeg ikke rekker frem til sykehuset?

Handlekraftig mormor

Irenes mor skjønte umiddelbart hva som var i ferd med å skje.

-  Mannen min dreiv å pakka med fødebagen og kamera i bilen mens jeg satt i trappa å hadde pressrier. Moren min kastet seg på telefonen til AMK og fikk beskjed om å forberede hjemmefødsel.  AMK-sentralen trodde ikke ambulansen kom til å rekke hjem til oss før fødselen var over, forteller Irene som må flire når hun husker hvordan moren reagerte.
- Mamma fikk helt panikk og begynte å stresse veldig med å finne håndklær og finne ut hvor jeg skulle føde.

Men der og da innså også Irene alvoret. 
- Jeg ble jo litt stressa og usikker selv, for jeg visste jo ikke helt hvordan dette kom til å gå, hvem som kom i ambulansen og så videre, forteller hun.

FLAKS: Sykebilen var bare to minutter unna. Illustrasjonsfoto: Wikipedia
FLAKS: Sykebilen var bare to minutter unna. Illustrasjonsfoto: Wikipedia Vis mer

Ambulansen var rett i nærheten

Irenes familie bor 20 minutters kjøretur unna sykehuset, så selv med utrykning ville det normalt ta et kvarter før ambulansen kom.

Men denne natten skulle det vise seg at de hadde ikke så rent lite flaks. Det befant seg en tlfeldigvis en ambulanse bare få minutter unna huset deres og få minutter senere ankom den.

- Ambulansen kom og det var to fantastisk snille damer som var på jobb, de fikk meg inn i ambulansen og sjekket kjapt at hode ikke var kommet før vi begynte å kjøre. Mannen kjørte etter i egen bil. 

En jordmor var på vei fra sykehuset i en annen ambulanse og skulle møte dem på veien.

- Hadde du noen tanker om at det kunne bli vanskelig å rekke sykehuset, eller kom det som en overraskelse?

- Der og da tenkte jeg at vi kom til å rekke sykehuset, og tenkte ikke på at barnet kunne bli født i ambulansen. For man tenker jo at en fødsel tar lengre tid, svarer Irene.

LES OGSÅ: Samboeren min måtte ta i mot barnet vårt

- Barnet blir født her og nå

Etter 7-8 minutter stopper ambulansen midt i veien fordi de møter den andre ambulansen med jordmoren. Jordmoren hopper inn i sykebilen, kontrollerer hvor stor åpningen er og sier at de ikke kan fortsette til sykehuset. - Barnet blir født her og nå, sier hun.

Klokka 04.19 blir barnet født. I en ambulanse, på riksvei 13 mellom Granvin og Voss.

- Hun var ute på 3 press og skreik med en gang, forteller Irene.

Det gikk så raskt at ingen rakk å hente den vordende far, som satt bak ambulansen i bilen sin. - Ambulansesjåføren gikk ut for å hente mannen min som satt i bilen bak å ventet. Han fikk komme inn å klippe navlestrengen før vi kjørte videre til sykehuset. Han tok det helt rolig og var egenglig forberedt på at det kom til å skje, siden den første fødselen min også gikk veldig fort. Han kom inn i ambulansen og fikk klippe navlestrengen på trolig det eneste barnet som noen gang har blitt født på akkurat denne plassen.

Irenes datter er uvitende om dramatikken hun forårsaket ved sin ankomst.  Foto: PRIVAT
Irenes datter er uvitende om dramatikken hun forårsaket ved sin ankomst. Foto: PRIVAT Vis mer

LES OGSÅ: Stine fødte alene på badet

Express-fødsel

Irene forteller at hun ikke husker så mange detaljer da hun ankom sykehuset etterpå. Hun var naturlig nok mest opptatt av babyen, og ikke hva som skjedde rundt seg. 

Nå - to måneder etter - tenker hun at hun burde enda tidligere ringt føden og barnevakt, men at det var veldig vanskelig å vite når egentlig fødselen hadde startet, siden hun hadde gått med maserier i to uker, og hun ikke ønsket å unødig vekke barnevakten.

Når vi spør Irene hva hun selv tenkte da hun skjønte at barnet ville bli født i ambulanse, svarer hun:

- Jeg var litt sjokkert. Men syns jeg hadde en flott og rolig fødsel. Hvis jeg skal beskrive fødselen med et ord så blir det rett og slett – fantastisk!

LES OGSÅ: Pressriene startet i ambulansen

Ikke uvanlig

Transportfødsel og fødsel hjemme fordi fødselen går så fort er ikke et uvanlig fenomen. Flere hundre barn kommer hvert år til verden på denne måten hvert år.

Mange tror at det er foreldre med lang vei til sykehuset som først og fremst risikerer transportfødsel, men også der det er kort vei til sykehuset blir mange født i full fart.

Gynekolog og professor Britt-Ingjerd Nesheim ved Oslo universitetssykehus (OUS) avsluttet i 2013 et forskningsprosjekt der hun har sett på årsakene til 265 fødsler som ufrivillig skjedde utenfor sykehus i Helse Sør-Øst i 2008 og 2009. 90 prosent av kvinnene som ikke rakk frem til sykehuset var flergangsfødende, og fødslene var gjennomgående korte.

De fleste kvinnene i undersøkelsen oppgir å ha hatt en god fødselsopplevelse. De opplevde fødselen som naturlig og at de mestret situasjonen godt. De følte at de ikke hadde noe valg og at de gjorde det beste ut av situasjonen. 

LES OGSÅ: Anette (24) fødte i heisen

Om undersøkelsen:

  • 265 fødsler som ufrivillig skjedde utenfor 11 sykehus i Helse Sør- Øst i 2008 og 2009 er undersøkt.
  • Av de 265 kvinnene som opplevde transportfødsel eller uplanlagt hjemmefødsel i Helse Sør-Øst i årene 2008–09, var ni av ti annen- eller flergangsfødende.
  • Nesten alle oppga at forrige fødsel hadde tatt mindre enn fire timer. Gjennomsnittlig kjøreavstand til sykehuset var drøye to mil.
  • 12 kvinner hadde ventet med å reise etter råd fra sykehuset, 38 kvinner hadde ventet av eget initiativ, 8 kvinner hadde ventet på transporten.
  • 60 prosent av dem hadde ikke jordmor til stede.
  • Alle kvinnene oppgir rask fødsel som hovedårsaken til at de ikke rakk frem til sykehuset.

 

Ikke farligere å føde i ambulanse enn på sykehus

– En transportfødsel er ikke farligere enn fødsler som foregår på fødeinstitusjoner. Det viser norske studier. Det er selvfølgelig ingen behagelig situasjon, men spesielt farlig er det ikke, sa sier professor i fødselshjelp Pål Øian til NRK.no i 2011.

Øian mener også at tilbudet med kommunejordmødre sikrer at kvinnene blir fraktet til sykehus på en forsvarlig måte.

– Det er forbausende hvor godt transporttjenesten for gravide og fødende foregår, både med ambulanse, fly og helikopter. Kommunejordmødre kan ledsage under transport og bestemme riktig transportmiddel, sier Øian.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer