Foebygg bleieeksem

Publisert
Sist oppdatert

Her får du noen generelle råd om stell av barnerumper til bleiebarn. Stellet er viktig som forebygging for å unngå sårhet og bleieeksem. Bruk minst mulig såpe, evt. såpe med lav pH, og skyll godt med vann etterpå. Olje er skånsomt og behagelig å vaske med.

Alle bleier bør skiftes ofte. Engangsbleier absorberer godt, men du bør allikevel ikke vente for lenge med å bytte bleien. Kjemikaliene i disse bleiene kan irritere huden. Kjemikaliene og barnets urin irriterer huden, og sitter bleien for lenge på kan barnet få bleieeksem. Tøybleier som inneholder rester av vaskemidler kan også irritere.

Les mer om bleieeksem

La barnet ligge en stund uten bleie og lufttørre ved bleieskift dersom du har tid til det. Barnet elsker det, og dette er en ideell stund til kommunikasjon mellom mor/far og barn.

Vær forsiktig med bruk av våtservietter. Våtservietter inneholder ofte sprit og kan redusere hudens beskyttende fettstoffer. Like bra med en våt vaskeklut i en plastpose. Dersom huden er sår, smør huden godt etter hvert stell med en god (sinkholdig) salve.

 Skrevet av: sykepleier Elisabeth Lofthus
Kilder: - "Allergiske barn", Kjell Aas. Cappelen 2. opplag 1995. Barnets tre første år, Daphne Metland (red.), Cappelen 2002

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer