Gravid

Folattilskudd er noe av det viktigste hvis du forsøker å bli gravid

- Antall tilfeller med ryggmargsbrokk kunne vært halvert, sier jordmor, Siri von Krogh.

PRØVER DU Å BLI GRAVID? Det aller viktigste i denne perioden er tilskudd av folat for å forbygge ryggmargsbrokk hos barnet, forklarer jordmor, Siri von Krogh. Foto: Scanpix
PRØVER DU Å BLI GRAVID? Det aller viktigste i denne perioden er tilskudd av folat for å forbygge ryggmargsbrokk hos barnet, forklarer jordmor, Siri von Krogh. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Prøver du på å bli gravid?

Da har du kanskje inngått en avtale med deg selv om at du ikke skal tenke så mye på det, men heller bare la det gå sin gang? Vel, det er ofte lettere sagt enn gjort..

I realiteten stiller du spørsmål ved alt du gjør, spiser og drikker. «Kan dette påvirke sjansene for å bli gravid?» «Er jeg gravid allerede?» «Kan dette påvirke fosteret?»

Ja, det er mange tanker som svirrer rundt i hodet, men det er en del ting som er vikigere enn andre, og det første og viktigste er å ta tilskudd av folat.

LES OGSÅ: Visste du dette om puppene dine?

Folat kan halvere risikoen for ryggmargsbrokk

- Det viktigste du kan gjøre er å ta folat. Det er anbefalt med et tilskudd på 400 mikrogram om dagen, forteller Siri von Krogh, jordmor og redaktør for nettsiden Alt For Mamma.

- Folat er viktig for mange funksjoner, men akkurat når det gjelder graviditet så er det for å unngå ryggmargsbrokk hos babyen. Vi ser omkring 60 tilfeller av dette hvert år i Norge - noe som kunne vært halvert dersom flere tok folat i tide, forteller hun.

BEGYNN FØR GRAVIDITET: - Folat er viktig for mange funksjoner, men akkurat når det gjelder graviditet så er det for å unngå ryggmargsbrokk hos babyen. Vi ser omkring 60 tilfeller av dette hvert år i Norge - noe som kunne vært halvert dersom hvis flere tok folat i tide, forteller von Krogh. Foto: liongate - Fotolia
BEGYNN FØR GRAVIDITET: - Folat er viktig for mange funksjoner, men akkurat når det gjelder graviditet så er det for å unngå ryggmargsbrokk hos babyen. Vi ser omkring 60 tilfeller av dette hvert år i Norge - noe som kunne vært halvert dersom hvis flere tok folat i tide, forteller von Krogh. Foto: liongate - Fotolia Vis mer

Men hva med inntak av mat og drikke når du prøver å bli gravid?

Det er kjent at når du først er gravid, så bør du holde deg unna upasteurisert melk - og ost som inneholder dette, du bør være forsiktig med inntak av skalldyr - for eksempel krabbeskjell, og styre unna mat som ikke er gjennomstekt og naturligvis alkohol. Men hva med i tiden før?

- Når det gjelder mat, så kan du spise alt. Det er ikke nødvendig å styre unna dette når du prøver - det gjelder først når du vet sikkert at du er gravid, forteller von Krogh.

- Holde deg unna alkohol fra da du har eggløsning og frem til du finner ut om du er gravid. Utover det kan du ta deg et glass vin og leve som vanlig, men hold deg unna «bælme-fylla»

Dersom du var i festlige lag akkurat rundt den tiden da du ble gravid, kan jordmoren  fortelle at det i de fleste tilfeller går bra siden du ikke deler blod med fosteret i den første perioden - selv om det selvsagt ikke er å anbefale.

Derimot bør barnefaren være obs på alkoholinntaket i akkurat denne perioden.

- Alkohol kan også påvirke barnefaren. Hvis far er påvirket av alkohol så blir sædcellene lettere misdannet og svømmer dårligere, sier von Krogh.

LES OGSÅ: Sliter du med morgenkvalme?

- Noen medisiner kan være abortfremkallende

Medisiner er det god grunn til å være mer påpasselig med, og hvis du har en sykdom som krever medisinering bør du snakke med legen din før du prøver å bli gravid.

- Noen medisiner kan være direkte abortfremkallende, fordi det skader fosteret. Mange aborter i starten av svangerskapet skjer nettopp på grunn av for dårlige forhold, og mange blir ikke gravide på grunn av det.

MEDISINER: Ifølge jordmoren er ikke hva du spiser og drikker like viktig som eventuelle medisiner. Enkelte kan være direkte abortfremkallende, og hvis du har en sykdom som krever medisinering bør du snakke med legen din på forhånd. Foto: Tyler Olson - Fotolia
MEDISINER: Ifølge jordmoren er ikke hva du spiser og drikker like viktig som eventuelle medisiner. Enkelte kan være direkte abortfremkallende, og hvis du har en sykdom som krever medisinering bør du snakke med legen din på forhånd. Foto: Tyler Olson - Fotolia Vis mer

- Er du epileptiker eller har andre sykdommer hvor medisinering kan være skadelig for babyen, så bør du avtale med lege før du forsøker å bli gravid.

Hun kan forteller at det også gjelder medisiner som blir brukt i forbindelse med psykiske sykdommer. Vanlige hodepinetabletter er imidlertid helt ufarlig. 

Men er det noe som kan bidra til å øke sjansene for å bli gravid?

- Det eneste jeg vet om er slimløsende hostesaft. Du har de samme flimmerhårene i halsen som du har i egglederne og hvis du drikker denne hostesaften, så kan det påvirke flimmerhårene i egglederne slik at sæden blir hjulpet frem, forteller hun.

Dette er imidlertid ikke dokumentert og enkelte hevder at det bare er en myte, men ifølge von Krogh kan det altså ligge noe i det.

Men det er ikke bare kvinner som bør ta forholdsregler når dere forsøker å få barn. Som nevnt tidligere, kan det være at alkoholinntak hos far kan gjør at sædcellene ikke når frem. Mannen bør imidlertid også passe litt ekstra på sine edlere deler i denne perioden.

- Hvis pungen til mannen blir overopphetet nedsetter dette fertiliteten hans i to måneder. Dette er fordi det tar to måneder fra prosessen med å produsere sædceller begynner til de er ferdige, sier hun.

LES OGSÅ: Så lenge kan du vente med å få barn

Vær sikker på når du har eggløsning

Dersom dere har forsøkt å bli gravide en stund uten å ha lykkes, kan det være lurt å undersøke nærmere når kvinnen egentlig har eggløsning.

Det er nemlig ikke sikkert at en app eller kalender kan gi deg et nøyaktig nok svar.

- Noe av det viktigste for å øke sjansene for å bli gravide er å treffe på eggløsningen, og mange har det på et annet tidspunkt enn det de tror, sier von Krogh.

OPPSØK LEGE: Dersom dere ikke lykkes med å bli gravide kan det være lurt å oppsøke fastlegen for å sjekke hormonnivåene i kroppen, men husk at det som regel tar inntil et år å bl gravid. Foto: Rido - Fotolia
OPPSØK LEGE: Dersom dere ikke lykkes med å bli gravide kan det være lurt å oppsøke fastlegen for å sjekke hormonnivåene i kroppen, men husk at det som regel tar inntil et år å bl gravid. Foto: Rido - Fotolia Vis mer

Hun forklarer at man lenge har trodd at eggløsningen er på den 14. dagen etter siste dag av menstruasjoen, men i realiteten kan du få eggløsning på dag 11 eller på dag 19. Hvis det er tilfellet kan det være at dere prøver på en helt annen dag enn det som er riktig.

- Tester for eggløsning som er basert på hormoner er til å stole på. Gjør en test og se når du har eggløsning. Er det på dag 19, så vil det høyst sannsynlig være det hver måned, sier jordmoren.

Og dersom dere sliter, anbefaler hun å ta en tur til fastlegen og sjekke hormonstatus.

- Husk at det tar lang tid å bli gravid - inntil et år er helt normalt. I tillegg ender opp til 80 prosent av alle befruktede egg med abort. Du skal ikke bare bli befruktet, men det skal klaffe riktig, sier von Krogh.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer