Barn i kaldt vær

- Følg med på dette i kulden

Barn tåler å være ute i minusgrader, men noen forholdsregler bør man ta.

BARN I KALDT VÆR: Barn bør ikke sove ute når det blir for kaldt. Foto: Shutterstock / NTB
BARN I KALDT VÆR: Barn bør ikke sove ute når det blir for kaldt. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

De iskalde minusgradene er tilbake i Oslo denne uken, som ifølge NTB, er det kaldeste som er målt i hovedstaten siden 1979.

Men hva gjør man egentlig med de minste når de blir så kaldt? Må de holdes innendørs?

Her er barnelege Bente Kvenshagen klokkeklar i sitt råd:

- Bruk sunn fornuft, sier hun til KK.

BARNELEGE: - Men husk at kuldegrader pluss vind har mer avkjølende effekt enn kuldegrader alene, sier Bente Kvenshagen. Foto: Privat.
BARNELEGE: - Men husk at kuldegrader pluss vind har mer avkjølende effekt enn kuldegrader alene, sier Bente Kvenshagen. Foto: Privat. Vis mer

Det er ikke farlig for barn å trekke ned kald luft i en kort periode så lenge de er godt kledd, forteller hun. Da kan de trygt være ute og leke en liten stund, eller sitte i vognen på vei til butikken selv om gradestokken kryper ned mot ti minus grader.

- Følg med på temperaturen deres i nakken. Er de varme her, er det ingen fare for indre kroppstemperatur. Men ikke glem å sjekke hender, føtter og nese som også er spesielt utsatt for forfrysninger.

- Ikke sov ute

Hos de minste barna som ennå ikke kan snakke bør man dessuten være oppmerksom på humøret deres, minner legen på. Blir det sutrete kan dette nemlig være tegn på at de fryser.

- Det kan selvfølgelig bety at de er sultne eller trøtte, men er det kaldt ute er det like greit å gå inn da.

Så selv om det ikke er farlig for barn å være ute i korte perioder når det er kaldt, mener barnelegen de ikke burde legges ute til å sove. For selv om de har mye klær på seg, vil kulden trekke gjennom vognen og posen når den står stille lenge.

- Man bør heller ikke legge opp til uteaktivitet for barna når det nærmer seg tjue minusgrader. Da er det best å være inne.

- Mer utsatt

Miljøenheten i Trondheim kommune bekrefter at det ikke finnes nasjonale anbefalinger for når det er tilrådelig å la barn oppholde seg ute i kulden, og påpeker at den følte temperaturen også er avhengig av vindhastighet og luftfuktighet.

Små barn er dessuten mer utsatt for forfrysninger og alvorlig nedkjølig fordi de har dårligere varmeregulering enn voksne, og større kroppsoverflate i forhold til volum, opplyser de på egne nettsider.

NYE REGLER: Er du glad i nettshopping, og spesielt fra utlandet, bør du være klar over de nye reglene som gjelder fra 1. januar. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

Dersom barnet også har astma, bør voksne være ekstra påpasselig når det er kaldt, anbefaler LHL. Da er luftveiene mer ømfiendlig for luften som pustes inn, og kald luft kan dessuten forverre sykdommen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet