Tvillinger

- Folk hvisket stakkar bak ryggen min

Anette (30) er dobbelt tvillingmamma. - Det var i grunn en større overgang å gå fra null til to barn, enn det var å gå fra to til fire, sier hun.

TO SETT TVILLINGER: Tvillingene har det mye moro med å kle seg likt for å forvirre venner og bekjente. FOTO: Privat
TO SETT TVILLINGER: Tvillingene har det mye moro med å kle seg likt for å forvirre venner og bekjente. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Det sies at tvillinger er dobbel jobb, men også dobbel glede. Hvordan oppleves det da å få tvillinger to ganger?

En som kan svare på dette, er Anette Moi (30). For syv år siden ble nemlig hun og samboer Christobal (30) foreldre til tvillingjentene Maria og Selena (7). Fire år senere skulle det vise seg å bli full klaff igjen, da de fikk et nytt sett tvillinger - døtrene Amanda og Amelia (3).

– Første gang var vi veldig sjokkerte da vi på ultralyden fikk vite at det var tvillinger. Vi fikk litt bakoversveis og måtte ha noe tid på oss for å lande, smiler Anette.

– Andre gang var vi begge innstilt på at det kunne bli tvillinger igjen, så jeg bestilte tidlig ultralyd. Gynekologen hadde liten tro på dette, men han ble fort veldig stille da han så at det faktisk var to denne gangen også. For oss var det bare en bekreftelse på det vi trodde, folk rundt oss ble nok mer sjokka, ler hun.

To svært forskjellige svangerskap og fødsler

Anette forteller at de to svangerskapene og fødslene var ganske så forskjellige. Med de to eldste gikk vannet allerede i uke 25 slik at hun måtte legges inn på sykehus.

– Jentene ble til slutt født prematurt i uke 30 og de tre første leveårene var mye preget av sykdom. På grunn av at de hadde umodne lunger, hadde de ganske ofte infeksjoner. Det var en tøff tid, men vi var heldige da vi i dag har to friske fine jenter som utvikler seg helt perfekt.

– Det andre svangerskapet var vanskeligere fordi jeg hele tiden følte på at noe måtte være galt og at jeg ikke kom til å klare å gå tiden ut. Lykken var derfor stor da jeg passerte uke 23, for da visste jeg at det var en sjanse for at de kunne overleve. Heldigvis gikk det veldig fint og de yngste jentene ble født i uke 36, sier hun.

Uvanlig å få to sett eneggede tvillinger

Ifølge Store medisinske leksikon har en kvinne som har fått toeggede tvillinger én gang, faktisk dobbelt så høy sannsynlighet som befolkningen generelt for å få det igjen.

Forskerne kjenner ikke til hva som kan være årsaken til at enkelte kvinner synes å ha en predisposisjon for å få tvillinger. Det antas at det kan ha sammenheng med hormonelle forhold som øker sannsynligheten for at det løsner to egg i stedet for ett under eggløsningen.

Denne arvelige tendensen gjelder derimot ikke eneggede tvillinger, noe som Anettes døtre mest sannsynlig er.

Hvert tvillingpar er utrolig like og de to eldste har det mye moro med å kle seg helt likt for å forvirre klassekamerater og lærere. Anette antar derfor at begge par er eneggede, men understreker at de ikke er gentestet.

Et enda mer spesielt tilfelle skjedde for øvrig i USA i fjor, da en mor i Florida fødte to sett tvillinger i løpet av ett kalenderår. Ifølge NBC News fikk Alexzandria Wolliston først tvillinggutter i mars og så et nytt sett i desember samme år.

Tøffere å gå fra null til to barn

Selv om hverdagen i en familie med fire barn nok er en smule mer hektisk enn i gjennomsnittsfamilien, er det ifølge Anette mye lettere enn mange tror.

– Det var i grunn en større overgang å gå fra null til to barn, enn det var å gå fra to til fire, smiler hun.

– Vi har for eksempel sluppet mye krangel om hvem av de to eldste som skal stelle babyen, da de får hjelpe til med en hver. De leker dessuten veldig bra sammen og en fordel med å være mange er jo nettopp at du alltid har en å leke med, sier hun.

FULLT HUS: I en periode var Marita hjemmeværende med alle fire barna. FOTO: Privat
FULLT HUS: I en periode var Marita hjemmeværende med alle fire barna. FOTO: Privat Vis mer

– Det har selvsagt vært kaos i perioder, men den første tiden var faren arbeidsledig og hadde mulighet til å ta mange av våkenettene. Det hjalp godt fordi jeg fikk sove mer sammenhengende. Alt handler om rutiner og det nytter ikke stresse, da blir alt annet et slit. Man må forsøke å beholde roen og akseptere at ting kan gå litt skeis, sier hun.

Anette tror utfordringene i en familie med to tvillingpar, er de samme som andre familier med mange barn opplever. I alle fall når det kommer til det økonomiske.

– Jeg må le litt av Erna Solberg som vil at folk skal føde flere barn, da jeg mener det ikke er lagt til rette for at man skal ha mange barn i Norge. Det var for eksempel ikke helt enkelt det året vi hadde alle fire barna i barnehagen og regningen kom.

– Nå har vi valgt å ikke ha de to eldste på SFO fordi vi rett og slett ikke har råd til det. Heldigvis har vi klart oss med at vi har en familie som stiller opp slik at kabalen med henting og levering går opp, sier hun.

– Og så går det jo selvsagt mye penger til klær og utstyr. Vi opplever at vi alltid må kjøpe dobbelt av alt, da det ofte blir krangling hvis en får noe som ikke den andre har. Man velger sine kamper, men diskusjoner om at det bare er ett plagg av en spesiell genser om morgenen velger jeg å unngå.

Såres av negative kommentarer

Selv om det å få tvillinger ikke er så uvanlig i seg selv, er det en del som sperrer øynene ekstra opp når Anette kommer inn på kjøpesenteret med to sett.

I en periode valgte hun også å ikke ha barna i barnehagen og dro gjerne alene ut på tur med fire barn under skolealder.

– De to eldste har ikke vært så glad i å være i barnehagen. Det vil si, de storkoste seg når de først var der og de har en fantastisk barnehage, men det var alltid vanskelig å skulle levere dem fra seg. Dette ble verre etter at vi fikk de to minste, så da de yngste var et halvt år gamle besluttet vi å ta de største ut.

– Vi var allikevel mye rundt omkring og fant på masse sammen, og da fikk jeg jo noen blikk og rare kommentarer. Jeg har flere ganger hørt folk hviske «huff, stakkars» bak ryggen min. I en periode følte jeg at jeg ikke kunne gå noen steder uten at folk var veldig negative, mens ungene for meg jo er den største gleden jeg kan ha.

– Ja det har vært utfordringer og jeg har noen ganger følt meg som en zombie, men det tror jeg mange foreldre gjør - om de så har ett barn eller fire.

Anette understreker at hun også opplever at mange stopper opp og utveksler hyggelige kommentarer. Oppmerksomheten kan imidlertid være vanskelig å forstå for barna.

– Det hender de spør meg «mamma hvorfor stopper de oss, kjenner du de?». De vet jo ikke at det er litt uvanlig med to par tvillinger, så jeg har forsøkt å forklare det for dem, sier hun.

LITE KRANGLING: Maria og Selena elsker å hjelpe til med småsøsknene og er så heldig at de kan stelle hver sin baby. FOTO: Privat
LITE KRANGLING: Maria og Selena elsker å hjelpe til med småsøsknene og er så heldig at de kan stelle hver sin baby. FOTO: Privat Vis mer

Dobbel glede - to ganger

En av de største fordelene med å ha tvillinger, er ifølge Anette tryggheten de har i hverandre. Jentene foretrekker å sove sammen når de er på overnattingsbesøk og de to eldste har selv valgt å ikke gå i forskjellige klasser.

– De backer hverandre opp og holder alltid sammen, som for eksempel da den ene var nervøs for å begynne på skolen og den andre ikke var det.

– Selv om det selvsagt kan være mye «søskenkjærlighet» til tider også, går det ikke en dag uten at vi ser hvor mye glede de har av hverandre. Alt fra da de var babyer og oppdaget hverandres fingrer til hvordan de nå holder hverandre i hendene og sier de er bestevenner. Det er utrolig spennende å se hvordan de utvikler seg sammen, men allikevel hver for seg.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer