Jørgine Massa Vasstrand

- Folk må lære seg å holde kjeft

«Funkygine» bryr seg ikke om negative kommentarer fra andre, og ammer fortsatt sønnen på tre år

DRITER I DE NEGATIVE KOMMENTARENE: Jørgine Massa Vasstrand har to barn fra tidligere forhold og en sønn med ektemannen Morten Sundli. Her er paret avbildet i forbindelse med lanseringen av realityserien Funkyfam på TV2 Livstil og TV2 Sumo. FOTO: NTB Scanpix
DRITER I DE NEGATIVE KOMMENTARENE: Jørgine Massa Vasstrand har to barn fra tidligere forhold og en sønn med ektemannen Morten Sundli. Her er paret avbildet i forbindelse med lanseringen av realityserien Funkyfam på TV2 Livstil og TV2 Sumo. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Amming er et tema som ofte vekker mye debatt i sosiale medier, spesielt dersom noen forteller at de ammer barnet sitt lenger enn det som blir ansett som normen.

Mange kjendiser og influensere velger allikevel å bryte tabuene og deler sine ammebilder i sosiale medier.

Jørgine «Funkygine» Massa Vasstrand, blant annet kjent fra TV2-serien Funkyfarm, snakket nylig i podcasten «Ida med hjerte i hånden» om reaksjonene hun fikk etter at hun i fjor publiserte et ammebilde på Instagram.

Noen mente at hennes to år gamle sønn Milano var alt for gammel for å bli ammet og uttrykte avsmak, mens andre hyllet henne som en helt som fremsnakker amming.

Ammer sønnen fortsatt

Vasstrand blåser imidlertid totalt i kritikken, hun er mest opptatt av å gjøre det som er riktig for seg og sønnen. I podcasten røper hun at hun innimellom fortsatt ammer sønnen sin, som nå har blitt tre år gammel.

– Jeg tror ikke det at andre er fordømmende og mener at de sitter på en fasit, gjør at andre tar annerledes valg. Folk må lære seg å holde kjeft, det er ikke interessant hva du mener alltid. Du må gjerne mene ting, men si det til en venninne. Du behøver ikke spy det ut i sosiale medier, sier hun i podcasten.

Ingen aldersgrense på amming

Sykepleier Monica Kristoffersen Skog er ammeveileder hos House of femme, som er Norges største klinikk og treningssenter for kvinner. Hun applauderer Vasstrands åpenhet og synes det er supert at hun som offentlig person står frem om at hun fortsatt ammer.

– Samtidig synes jeg det er utrolig dumt at man må «stå fram» og gi motsvar til negative reaksjoner for noe som er helt naturlig, sier hun.

WHO anbefaler amming til barnet er to år gammelt og mange definerer langtidsamming som lenger enn dette. I enkelte kulturer er det riktignok vanlig å amme barna til de er tre-fire år gamle, noe også våre forfedre gjorde før den industrielle revolusjon.

Skog er imidlertid ikke tilhenger av begreper som «langtidsamming», da det ifølge henne ikke finnes noen aldersgrense på amming.

– I Norge er det anbefalt å amme hele første leveår, og morsmelk skal være hovedernæring hele dette året. Jeg har et inntrykk av at mange ammer til rundt omkring ett år, dersom de opplever mer eller mindre problemfri amming. Jeg har også et inntrykk av at det har blitt mer vanlig å amme lenger enn dette og det synes jeg er en fin utvikling, sier hun.

Skog er usikker på hvorfor det å amme lengre enn ett år ofte vekker så sterke reaksjoner.

– Det man ofte hører, er at barn som kan be om puppen selv eller gå til puppen selv, ikke har noe der å gjøre. Kanskje det er der det ligger? Eller at noen synes puppen plutselig blir mer privat idet barnet blir eldre? Det er jo også noen som reagerer på at kvinner ammer offentlig, det er kanskje de samme som reagerer på at større barn blir ammet, sier hun.

Tør ikke fortelle at de fortsatt ammer

Tall fra Spedkost-undersøkelsen i 2013 viser at 35 prosent av kvinner i Norge ammet til barnet var 12 måneder gammelt. Men tall på hvor mange som velger å amme lengre enn dette, finnes ikke.

Skog tror negative reaksjoner fra andre fører til at mange kvinner rett og slett ikke tør å fortelle at de fortsatt ammer barnet sitt.

– Det synes jeg er utrolig trist! Jeg synes at kvinner som ammer barnet sitt lenge skal applauderes. De skal få skryt for det, det skal trekkes fram som noe positivt og ikke negativt, sier hun.

– Jeg har selv fått reaksjoner på at jeg ammet min toåring. Jeg ble utrolig provosert av kommentaren, men har aldri vært flau over å amme barnet mitt. Jeg har heller vært stolt over at vi har klart å amme så lenge. Den kommentaren sitter allikevel dypt, så jeg synes at man skal være forsiktig med å komme med slike uttalelser.

POSITIVT: Ammeveileder og sykepleier Monica Kristoffersen Skog synes det er flott at kjendiser som Funkygine viser at de ammer barna sine lenger enn det mange anser som normen. FOTO: Privat
POSITIVT: Ammeveileder og sykepleier Monica Kristoffersen Skog synes det er flott at kjendiser som Funkygine viser at de ammer barna sine lenger enn det mange anser som normen. FOTO: Privat Vis mer

Amming har flere helsemessige fordeler

Ifølge sykepleieren finnes det også flere helsemessige fordeler med å amme barn lenger enn ett år.

– Melken blir aldri næringsfattig, og jo mindre melk det er, jo mer konsentrert er melken av blant annet vitaminer, næringsstoffer og antistoffer. Melken fortsetter faktisk å endre seg etter barnets behov!

– Det er jo kjempeflott at for eksempel barnehagebarn som blir syk ofte, kan få morsmelkens antistoffer og beskyttelse det første året eller lengre. Da er de mer beskyttet mot sykdommene som smitter mellom barna og dersom de blir syke, kan de bli frisk raskere. Dette er med på å styrke immunforsvaret, som fortsatt er underutviklet. Vi vet også at fettsyrene i melken har positiv effekt på hjernens utvikling, sier hun.

Reduserer risikoen for brystkreft

Amming gir også flere helsefordeler for mor. Studier har blant annet vist at risikoen for å få brystkreft før overgangsalderen synker med 4,3 prosent for hvert år en kvinne ammer.

– Amming reduserer risikoen for å få en rekke sykdommer, slik som hjerte-karsykdommer, diabetes type 2 og bryst- og eggstokkreft. Jo lenger du ammer, jo mer reduseres risiko. I tillegg vet vi i at en amming som fungerer godt, kan redusere stress hos mor, sier Skog.

Et argument som ofte trekkes frem i ammedebatter, er at det kan bli vanskeligere å venne eldre barn av med ammingen. Skog mener imidlertid at dette, som med alt annet, er veldig individuelt.

– Jeg vil si at det kanskje er enklere for både mamma og barn å slutte gradvis og la barnet avslutte selv, både hormonelt og emosjonelt. Dette kommer selvfølgelig an på situasjonen og på hva mors ønsker er, det er det viktigste grunnlaget for amming uansett alder, sier hun

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer