- For mye antibiotikabruk blant små barn

Barn under fem år er gruppen som oftest får antibiotika, gjerne som behandling for luftveisinfeksjoner. Men som regel er behandlingen unødvendig.

VIRUS: Som regel er barnets sykdom forårsaket av virus. Foto: NTB Scanpix
VIRUS: Som regel er barnets sykdom forårsaket av virus. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Ja, jeg vil nok si at barn under fem år får for mye antibiotika. De fleste infeksjoner som behandles er egentlig forårsaket av virus, sier Martin Steinbakk, overlege ved Folkehelseinstituttet.

For slik er det, det er kun infeksjon forårsaket av bakterier som antibiotika har en effekt på.

- Hos barn under 5 år er 70-90 prosent av alle luftveisinfeksjoner forårsaket av virus. Og det er stort sett luftveisinfeksjoner disse barna har, sier Steinbakk.

ADVARER: Martin Steinbakk, overlege ved Folkehelseinstituttet.  Foto: Privat
ADVARER: Martin Steinbakk, overlege ved Folkehelseinstituttet. Foto: Privat Vis mer

Brukt opp kvota ved barnas sykdom – hva nå?

Unødvendig bruk av antibiotika

Ifølge Folkehelseinstituttet er virus årsaken til de aller fleste halsbetennelser, ørebetennelser, bihulebetennelser og alle forkjølelser. Kroppen bekjemper normalt slike virusinfeksjoner på egenhånd, og antibiotika fører heller ikke til lindring av barnets plager. Og det er ikke slik at en bakteriell infeksjon nødvendigvis trenger antibiotikabehandling.

- Det er nødvendig hvis man har en alvorlig og noen ganger moderat bakteriell infeksjon. De fleste infeksjoner går over av seg selv. Vår erfaring er at de færreste trenger antibiotika, sier Steinbakk.

Er det virus eller bakterier som gir sykdom?

Det er ikke alltid like enkelt å vite om det er virus eller bakterier som forårsaker sykdom. Steinbakk forteller at det finnes noen symptomer man kan se etter for å skille virus og bakterier fra hverandre.

Steinbakk tror mye av årsaken til overforbruket er at det kan være vanskelig å skille bakterier og virus, samt sosiale faktorer og krav fra samfunnet og kanskje særlig i forhold til barnehage. I tillegg får nok noen barn antibiotika for at legen vil «være på den sikre siden».

- Leger forskriver ofte antibiotika før de vet om det er bakterier som er årsaken. Man ser også at det blir et problem for mor og far, som vil ha friske barn som kan gå i barnehage, sier Steinbakk.

UNØDVENDIG MED ANTIBIOTIKA: Hos barn under 5 år er 70-90 prosent av alle luftveisinfeksjoner forårsaket av virus. Foto: NTB Scanpix/Berit Roald
UNØDVENDIG MED ANTIBIOTIKA: Hos barn under 5 år er 70-90 prosent av alle luftveisinfeksjoner forårsaket av virus. Foto: NTB Scanpix/Berit Roald Vis mer

Antibiotikaresistens

Antibiotika er stoffer som brukes til behandling av infeksjoner for å hemme eller ødelegge mikrobene som forårsaker sykdom.

Ifølge Norsk overvåkningssystem for antibiotikaresistens hos mikrober er antibiotikaresistens en egenskap som gjør mikrober motstandsdyktige mot virkningen av antibiotika. Utvikling og spredning av antibiotikaresistens er en alvorlig trussel mot all behandling av infeksjonssykdommer.

Utfordringen er, ifølge Steinbakk, å bruke antibiotika kun når det trengs.

- All antibiotikabruk vil kunne fremme resistente bakterier. For mye unødvendig bruk vil fremme dette helt unødvendig. Hvis man kan redusere forbruket, vil man kunne bevare antibiotikaen i lengre tid, sier Steinbakk.

Han oppfordrer foreldre og barn til å forebygge sykdom som trenger antibiotikabruk.

  • Unngå smitte. Foreldre og barna kan unngå smitte ved god håndhygiene.
  • Sørge for at barna er godt vaksinert. I fremtiden vil vi få begrenset hjelp av antibiotika, da vil det kun være vaksiner som kan hjelpe oss

LES OGSÅ: Når barnet ditt hoster

Lytt til legen

- Det er svært viktig at vi bare bruker antibiotika når det trengs, sier Steinbakk. 

 Det er svært viktig at vi bare bruker antibiotika når det trengs.

  • Luftveisinfeksjoner – nese og svelg. Mellom 70-90 prosent (avhengig av alder og årstid) er forårsaket av virus, som ikke antibiotika har en effekt på.
  • Øreverk går ofte over av seg selv. Noen ganger kan det være puss i øret, da kan det være aktuelt å behandle med antibiotika.
  • Snørr skal tørkes med egnet papir og ikke behandles med antibiotika.
  • Øyekatarr er egentlig ikke nødvendig å behandle med antibiotika. Hvis man behandler med antibiotika bør det behandles lokalt og ikke med tabletter.

 

Ifølge Helsenorge.no er det noen ganger likevel riktig og nødvendig å bruke antibiotika i behandling av infeksjon. Når legen har vurdert at barnet har en infeksjon som må behandles med antibiotika, er det viktig at hele kuren gjennomføres slik legen har bestemt.

I de tilfellene man er usikker på om antibiotika er nødvendig, anbefaler Steinbakk å få en ”vente å se”-resept av legen.

- Er man ikke sikker på om antibiotika trengs, kan man få resepten av legen, men bare bruke den hvis situasjonen forverrer seg eller ikke bedrer seg. Dersom barneyt ikke friskner til som forventet, må man vurdere å oppsøke lege på nytt. 

LES OGSÅ: Forkjølelse

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer