- For mye antibiotikabruk blant små barn

Barn under fem år er gruppen som oftest får antibiotika, gjerne som behandling for luftveisinfeksjoner. Men som regel er behandlingen unødvendig.

VIRUS: Som regel er barnets sykdom forårsaket av virus. Foto: NTB Scanpix
VIRUS: Som regel er barnets sykdom forårsaket av virus. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Ja, jeg vil nok si at barn under fem år får for mye antibiotika. De fleste infeksjoner som behandles er egentlig forårsaket av virus, sier Martin Steinbakk, overlege ved Folkehelseinstituttet.

For slik er det, det er kun infeksjon forårsaket av bakterier som antibiotika har en effekt på.

- Hos barn under 5 år er 70-90 prosent av alle luftveisinfeksjoner forårsaket av virus. Og det er stort sett luftveisinfeksjoner disse barna har, sier Steinbakk.

Brukt opp kvota ved barnas sykdom – hva nå?

Unødvendig bruk av antibiotika

Ifølge Folkehelseinstituttet er virus årsaken til de aller fleste halsbetennelser, ørebetennelser, bihulebetennelser og alle forkjølelser. Kroppen bekjemper normalt slike virusinfeksjoner på egenhånd, og antibiotika fører heller ikke til lindring av barnets plager. Og det er ikke slik at en bakteriell infeksjon nødvendigvis trenger antibiotikabehandling.

- Det er nødvendig hvis man har en alvorlig og noen ganger moderat bakteriell infeksjon. De fleste infeksjoner går over av seg selv. Vår erfaring er at de færreste trenger antibiotika, sier Steinbakk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer