<strong><b>MENER DET ER HELT UREALISTISK:</strong></b> Få har så god inntekt at de kan spare så mye per måned, mener familiene vi har snakket med. Foto: Kerstin Mertens / NTB Scanpix
MENER DET ER HELT UREALISTISK: Få har så god inntekt at de kan spare så mye per måned, mener familiene vi har snakket med. Foto: Kerstin Mertens / NTB Scanpix Vis mer

- For oss er det helt urealistisk å spare så mye!

Småbarnsmor reagerer på sparerådene fra forbrukerøkonom.

Publisert
Sist oppdatert

Debatten har rast etter at Silje Sandmæl med utgangspunkt i SIFOs referansebudsjett viste at en gjennomsnittlig småbarnsfamilie kan spare minst 20 000 kroner i måneden. 

Mammanett har spurt sine lesere om de mener det er realistisk for deres familie å spare 20 000 i måneden. Over 3000 har svart og 87% sier nei.

SE AVSTEMNINGEN NEDERST!

Nettoinntekt på 36 000

Mange har sagt sin mening på Mammanetts Facebookside og tobarnsmamma Kristine (29) fra Gjøvik er en av dem som reagerer sterkt.

– Det er en god del mennesker her i Norge som tjener veldig mye, og de er med på å dra det såkalte gjennomsnittet opp i forhold til hva som er realistisk for folk flest, sier hun. 

Kristine er selv arbeidsufør men tar i disse dager en bachelor innenfor IT for å klare å komme seg tilbake i jobb. Samboeren hennes jobber som varemottaksleder hos Nor Engros.

Familien på fire har derfor en cirka nettoinntekt på 36 000 kroner per måned. Dette skal gå til vanlige utgifter som to barnehageplasser, husleie og mat.

LES OGSÅ: Marie og datteren har kun 2500 kroner til forbruk

<strong>UMULIG Å SPARE:</strong> For oss er det viktig å betale ned på forbruksgjeld, forteller tobarnsmamma Kristine.  Foto: Privat
UMULIG Å SPARE: For oss er det viktig å betale ned på forbruksgjeld, forteller tobarnsmamma Kristine. Foto: Privat Vis mer

Betaler ned forbruksgjeld

I tillegg har familien forbruksgjeld som de jobber med å betale tilbake.

– Vi klarer ikke å spare noe, sier Kristine. 

– Vi har ganske høy forbruksgjeld grunnet både dårlige valg og et par veldig tøffe år før vi fikk barn sammen. Men det er jo dessverre ganske vanlig her i Norge. 

Skulle gjerne spart

Kristine sier familien gjerne skulle ha spart penger om de hadde hatt mulighet til det.

– De månedene vi mot formodning har noe til overs går det til gjeld, eller en sjelden oppmerksomhet, ting vi kan gjøre med barna. Kanskje en tur på Lekeland! Skattepenger og lignende går også til nedbetaling av gjeld. Dette er jo penger vi ellers ville ha spart, i stedet brukes det til å gi oss bedre økonomi i fremtiden. 

– Vi vil tross alt heller bli kvitt gjelden enn å reise på ferie, sier hun.

LES OGSÅ: Nå kan du søke om rimeligere barnehageplass

<strong>HØY SNITTLØNN:</strong> Bare 13% av alle husholdninger bestående av par og barn i alderen 0-17 år, har en samlet inntekt under 500 000 etter skatt, jfr SSB. Foto: SSB
HØY SNITTLØNN: Bare 13% av alle husholdninger bestående av par og barn i alderen 0-17 år, har en samlet inntekt under 500 000 etter skatt, jfr SSB. Foto: SSB Vis mer

Reagerer på høy snittlønn

Hvis familien ikke hadde hatt denne gjelden, antar hun at de ville kunne ha spart opptil 2000 kroner per måned og allikevel hatt råd til litt luksus i hverdagen.

Hun er veldig overrasket over tallene fra SSB som viser at en gjennomsnittlig norsk småbarnsfamilie har en netto årsinntekt på 700 000 kroner. 

– Jeg har ikke møtt mange småbarnsfamilier som tjener så godt her i området i alle fall! Men klart det er noen, noen tjener selvsagt mye mer også. 

<strong>ENEFORSØRGERE:</strong> I følge SSB har 84% av aleneforeldre en årsinntekt på under 500 000 etter skatt. Foto: SSB
ENEFORSØRGERE: I følge SSB har 84% av aleneforeldre en årsinntekt på under 500 000 etter skatt. Foto: SSB Vis mer

Urealistisk for de fleste

Småbarnsmor Monica Dørum (38) er også enig i at denne spareraten vil være urealistisk for de fleste familier, selv om man skulle ha så høy inntekt. Familien, som består av to voksne og fire barn, er bosatt i Hole kommune i Buskerud, hvor Monica beskriver kostnadsnivået som ganske midt på treet. 

– Jeg har god oversikt over utgiftene og er prisbevisst både når det gjelder mat, klær, sko og ellers der det lar seg gjøre, uten at det går utover kvalitet eller kvantum, sier hun.

LES OGSÅ: Hvor mye bruker du på barneklær i måneden?

<strong>AVSLAPPET FORHOLD TIL SPARING:</strong> – Man lever én gang og man har ingen glede av pengene når man ligger i grava, mener Monica. Foto: Privat
AVSLAPPET FORHOLD TIL SPARING: – Man lever én gang og man har ingen glede av pengene når man ligger i grava, mener Monica. Foto: Privat Vis mer

Vektlegger ikke sparing

I stedet for å spare, prioriterer de å betale ned på boliglån. – Det gir rom for å stille sikkerhet når ungene skal inn på boligmarkedet, sier hun.

– I tillegg har vi luksusen med to relativt nye biler, ferie ett par ganger i året og weekendtur når man har lyst. Å spare store summer kunne aldri falt oss inn, det som spares er tiltenkt fellesskapet i form av ferie og opplevelser. 

– Man lever én gang og man har ingen glede av pengene når man ligger i grava, sier hun.

Har fast bufferkonto

Selv om hun ikke er veldig opptatt av sparing, har familien allikevel en buffer som står urørt med tanke på uforutsette ting.

– I tillegg sparer ungene bursdags- og julegavepenger i Barnas Boligkonto. Eldstemann er i jobb og bor hjemme uten å bidra med særlig mye økonomisk, men han dekker eget forbruk og har to spareavtaler i form av BSU og en vanlig sparekonto, forklarer hun.

LES OGSÅ: - Det går sport i å gi den dyreste gaven!

Er det realistisk for din familie å spare 20 000 i måneden? (Avsluttet)
Ja11% (658)
Nei86% (5253)
Vet ikke4% (227)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer