Forandringene etter fødselen få snakker om

Disse plagene overrasker mange nybakte mødre

PLAGER SOM DET ER VANSKELIG Å SNAKKE OM: Hemoroider, underlivsprolaps og tap av sexlyst rammer mange etter fødsel. Foto: NTB scanpix
PLAGER SOM DET ER VANSKELIG Å SNAKKE OM: Hemoroider, underlivsprolaps og tap av sexlyst rammer mange etter fødsel. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jordmor Lisbeth Kopperud fra dinjordmor.no opplever at ikke alle nybakte mødre er forberedt på de kroppslige forandringene som skjer etter fødselen.

– Man kan ha hørt om det før og det kan ha vært noe vi har snakket om, men for enkelte kan det allikevel komme overraskende.

- Noen opplever forandringene sterkere enn andre og noen ikke i det hele tatt. Det er veldig individuelt hvordan de tar det, sier hun.

Jordmor Lisbeth Kopperud: Mange blir overrasket Foto: privat
Jordmor Lisbeth Kopperud: Mange blir overrasket Foto: privat Vis mer

Blir mer sliten enn forventet

Den endringen som jordmoren tror overrasker kvinner flest, er rett og slett hvor sliten man blir av å ta vare på et nyfødt barn. – Et lite barn krever deg hele døgnet og det er det vanskelig å forberede seg på, sier hun.

Nedsatt sexlyst

En typisk endring mange kvinner opplever, er at de får mindre sexlyst i perioden etter en fødsel. Kopperud mener det igjen har sammenheng med at mange er for slitne.

– Det er nok mest hormonelt betinget, men når man er så sliten orker man heller ikke å ta seg av noen andre enn barnet. Da kommer partneren i andre rekke, sier hun.

– Fra gammelt av mente man at årsaken var at man ikke skulle bli gravid igjen så tett etter en fødsel, fordi man skulle klare å ta seg av det barnet man hadde på best mulig måte. Man skulle amme lenge og være mest mulig sammen med barnet sitt, og ble da mindre fruktbar. Det kan kanskje være noe i det, sier hun.

LES OGSÅ: Sexlivet etter fødselen - slik takler dere forandringen

HORMONENE HERJER: Mange av plagene skyldes midlertidige endringer i hormonbalansen. Foto: NTB scanpix
HORMONENE HERJER: Mange av plagene skyldes midlertidige endringer i hormonbalansen. Foto: NTB scanpix Vis mer

En av tre får underlivsprolaps

Underlivsprolaps er en tilstand der urinblære, livmor eller endetarm faller inn mot skjedeveggen.

Og det er slett ikke noe uvanlig lidelse – så mange som en av tre kvinner som har født får undelivsprolaps, i følge forskning.no

- Det finnes flere typer underlivsprolaps hos kvinner, minst syv typer, som igjen kan variere fra lett til alvorlig grad, forteller gynekolog Terje Sørdal til Mammanett.

LES MER OM UNDERLIVSPROLAPS: Mange får sjokk når de oppdager det, underlivsprolaps er noe få snakker om.

Ekstra kilo

Hva skjedde egentlig med favorittjeansen i løpet av graviditeten? Selv om vekten kanskje er noenlunde lik som før, opplever mange kvinner at kiloene på mystisk vis har forflyttet seg på kroppen.

Ifølge jordmor Kopperud skyldes dette at kvinner får mer fettvev under graviditeten. – Det produseres et ekstralager av fett på rompa og nedover lårene. Dette er nødvendig for å ha nok ressurser til å amme barnet, forklarer hun.

– Så er det veldig forskjellig fra kvinne til kvinne om man bruker opp dette lageret eller ikke. Noen blir veldig tynne fordi de bruker så mye energi, mens andre kanskje aldri helt blir kvitt de ekstra kiloene, sier hun.

ABC for førstegansgravide: Alt du trenger å vite fra A til Å!

Foto: Privat
Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ

Hyller strekkmerkene

Mens mange fokuserer på å bli kvitt strekkmerkene, går disse kvinnene motsatt vei. Les saken.

.

 

Åreknuter

Mange kvinner utvikler åreknuter i løpet av svangerskapet. Ifølge Nhi.no er dette utvidelser og utposinger av vener i bena som blir synlige gjennom huden. De fleste opplever at åreknutene blir mindre synlig noen måneder etter at graviditeten er over.

Hvis åreknutene ikke blir borte etter fødsel, og gir smerter/ubehag kan det være aktuelt å fjerne dem ved operasjon. 

<b>STORE FORANDRINGER:</b>Det er ikke bare hverdagen som endrer seg etter at man har fått barn, for mange kvinner blir kroppen aldri helt den samme. Foto: Jade Brookbank / NTB Scanpix
<b>STORE FORANDRINGER:</b>Det er ikke bare hverdagen som endrer seg etter at man har fått barn, for mange kvinner blir kroppen aldri helt den samme. Foto: Jade Brookbank / NTB Scanpix Vis mer

Hemoroider 

Hemoroider er også en velkjent plage som ofte dukker opp etter en fødsel. Ifølge Nhi.no er hemoroider en slags åreknuter i endetarmen. Typiske symptomer er blødning og kløe. 

Som regel kommer de ikke før i annet trimester. Når barnet vokser trykker det på endetarmen din og hindrer blodet i å strømme til hjertet. Dermed hoper blodet seg opp i venene og lager små poser på disse blodårene.

LES MER: Hva du kan gjøre for å unngå hemoroider 

HÅRTAP: Typisk etter fødselen. Foto: Shutterstock ©
HÅRTAP: Typisk etter fødselen. Foto: Shutterstock © Vis mer

Hårtap

Mange kvinner opplever å miste mer hår enn vanlig etter en fødsel. Teoriene bak årsaken er mange, men Kopperud mener det skyldes at man bruker mer energi enn før.

– Både når du ammer og tar deg av barnet. Da har du lett for å miste hår og det kan også gå utover hud og negler, sier hun.

Andre mener hårtapet har sammenheng med graviditetshormonene. Mens du gikk gravid sørget graviditetshormonene for at hårene du normalt skulle ha mistet hver dag, knapt falt av. Når barnet er født og morkaken er ute, forsvinner de store hormonmengdene som holdt håret på plass.

Urinlekkasje

Lo du eller hostet du litt for hardt? Selv om hver fjerde kvinne ifølge Nhi.no opplever ufrivillig urinlekkasje etter fødsel, er ikke alle forberedt på at det kan ramme dem.  

– Mange blir overrasket fordi de får det mange år etter barnefødslene, sier Kopperud. – Inkontinens skyldes de muskulære endringene og det er derfor veldig viktig å trene opp bekkebunnen, sier hun.

Inkontinens? Slik gjør du noe med det!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer