Forbrukerrådet advarer mot leker: Fremmede kan avlytte barnet ditt

- Vi ser på det som et veldig skummelt sikkerhetshull. 

MY FRIEND CAYLA OG I-QUE: Tenk deg om før du kjøper disse to lekene til barnet ditt, er oppfordringen fra Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet
MY FRIEND CAYLA OG I-QUE: Tenk deg om før du kjøper disse to lekene til barnet ditt, er oppfordringen fra Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forbrukerrådet råder foreldre til å tenke seg om to ganger før de kjøper «My Friend Cayla» eller «i-Que» til barnet sitt.

Med enkle grep kan nemlig uvedkommende snakke til barnet ditt gjennom leketøyene og bruke dem til avlytting. I tillegg inneholder lekene blant annet skjult reklame.

Direktør i Forbrukerrådet Randi Flesland forteller til KK.no at begge disse lekene var årets julegaver til barn i 2014.

– Den gangen påpekte faktisk BBC sikkerhetsfeilen til produsenten som svarte at de hadde rettet den, men det gjorde de ikke. De visste altså om feilen, noe som gjør det enda verre. Dette er et eksempel på gjerrighet med barnet som offer, sier hun.

LES OGSÅ: Advarer mot elektriske biler til barn

Her er feilene Forbrukerrådet har avdekket:

  • Manglende sikkerhet: Med enkle grep kan hvem som helst ta kontroll over lekene. Uten noen form for fysisk kontakt, kan du enkelt via mobiltelefon kommunisere gjennom dukken og benytte den til å avlytte det som blir sagt.
  • Ulovlige brukervilkår: Før du tar i bruk dukken, må du blant annet si ja til at vilkårene kan endres uten at du får beskjed, at personlig data kan bli brukt til målrettet reklame, og at informasjonen kan bli delt med ukjente tredjeparter.
  • Lekene sladrer på barnet ditt: Samtalen mellom barnet og dukken blir sendt direkte til selskapet Nuance i USA, som spesialiserer seg på stemmegjenkjenning. Selskapet tar seg retten til å dele informasjonen med tredjeparter og benytte stemmedata i en rekke sammenhenger.
  • Skjult markedsføring: Lekene inneholder forhåndsprogrammerte fraser, hvor utvalgte varer og tjenester blir omtalt i positive vendinger. Cayla forteller for eksempel hvor glad hun er i ulike Disney-filmer, samtidig som produsenten har kommersielle bindinger til Disney.

- Leverandørene må ta et større ansvar

Flesland mener bransjen helt klart har tatt for lett på sikkerhet og personvern ovenfor barn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer