Fordeler og ulemper ved vannfødsel

- Mange kvinner bruker fødekaret til å oppnå smertelindring under spesielt siste halvdel av fødselen.

FØDE I VANN: Kan være god smertelindring under fødselen.  Foto: NTB/Scanpix
FØDE I VANN: Kan være god smertelindring under fødselen. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vannfødsel er et tilbud som har blitt mer utbredt ved norske sykehus. De fleste fødesteder har minst ett badekar slik at kvinnen kan velge å føde i vann. Dette er en mulighet som fungerer fint for mange, ettersom vannet gir smertelindring i tillegg til at det hjelper den fødende til å slappe av, slik at veene gjør en bedre jobb. 

Andre fødende bryr seg derimot ikke om å kave rundt i vann, og føler seg "fastlåst" i fødekaret. Noen mener også at det å føde i vann er grisete og ulekkert. 

20 bilder av fantastiske fødsler

Fordeler og ulemper ved vannfødsler 

Valget er helt opp til hvert enkelt, men om du har en følelse av at vannfødsel er noe for deg, er følgende greit å vite på forhånd:  ​

- Forkjempere av vannfødsler mener at det er et trygt og velkjent miljø for barnet, som har oppholdt seg ni måneder i fostervann. Motstanderne av vannfødsler fremhever at den noe dårlige hygienen kan være skadelig for barnets helse. Det er imidlertid ikke noe som tyder på at hygienen er truet, så lenge de vanlige forholdsreglene overholdes; det vil blant annet si at kvinnen tar et klyster før hun entrer badekaret, og forlater badekaret før morkaken kommer ut. Noen fødesteder fraråder at selve fødselen foregår i vannet, men de fleste vil lytte til kvinnens eget ønske. 

Dette skriver lege Vibeke Manniche i sin bok "Alt om barnet", hvor hun også legger til disse fordelene og ulempene ved en fødsel i vann: 

- Mange kvinner bruker fødekaret til å oppnå smertelindring under spesielt siste halvdel av fødselen. Riesmertene minskes, og fødselen fremskyndes litt, ettersom livmorhalsen utvides raskere. Fødekaret har en spesielt god virkning etter at livmormunnen har utvidet seg til de første fem centimeterne. Innen det kan den økte avslappingen få fødselen til å gå litt å stå. 

Hva er en normal fødsel?

Vannfødsel hjemme 

Dersom du ønsker å føde i vann hjemme, kan du leie et fødekar flere steder på nettet via et enkelt Google-søk. I den forbindelse har Vibeke Manniche følgende råd: 

- Desinfiser fødekaret med et mildt, desinfiserende middel. Deretter trenger du kun å spyle det rent for støv når det skal tas i bruk. Vannet skal helst være rundt 37 grader. Tilsett 900 gram salt per 100 liter vann, (Fysiologisk saltvann) men unngå olje i vannet. 

Om du ikke har et fødekar, eller om du ikke ønsker å ligge i badekar på sykehuset, kan du også prøve å ta en dusj om du ønsker å teste ut vannets smertelindrende effekt. 

Følg hjemmejordmor Kristina på jobb

Denne artiklen ble opprinnelig publisert i mama.dk, Fordele og ulempe ved at føde i vand.
Mama.dk og Mammanett.no er begge eid av Aller Media.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer