Barn og trass

- Foreldre bør være litt mer autoritære

Barnelege åpner opp etter krevende besøk.

BARN OG TRASS: Barnelege mener dagens foreldre lar barna være med på avgjørelser der utfallet egentlig er gitt. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix.

BARN OG TRASS: Barnelege mener dagens foreldre lar barna være med på avgjørelser der utfallet egentlig er gitt. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix.

Vis mer
Publisert

- I dag hadde jeg et barn på kontoret som jeg aldri fikk undersøkt, sier barnelege Bente Kvenshagen på Instagram tidligere denne uken.

Ifølge Kvenshagen skal barnet ha nektet å ta av jakke, genser og overtrekksbukse, selv om gutten var gammel nok til å forstå. Faren ba sønnen samarbeide, men barnet vant og de gikk uten undersøkelse og helsehjelp.

BARNELEGE: Bente Kvenshagen mener foreldre bør være mer bestemte. Foto: Privat.
BARNELEGE: Bente Kvenshagen mener foreldre bør være mer bestemte. Foto: Privat. Vis mer

- Det er ikke sjelden jeg opplever, utdyper Kvenshagen.

- Ganske ofte argumenterer foreldre med barn i to til tre års alderen så lenge om å ta av tøyet at jeg sier jeg får gå i posthyllen mens de diskuterer.

Hvem er det som skal bestemme, foreldrene eller barna, spør legen videre.

- Min personlig mening er at en del foreldre bør være litt mer autoritære, uten at det betyr overgrep av noe slag - bare være klare på hvem som bestemmer.

Får støtte

Barnelegens innlegg har fått nesten 900 likerklikk, og flere kommentarer. Mange er enige, og heier på barnelegen, men noen er kritiske.

- Det er sykt å skylde på foreldre som ikke er autoritære når de bare vil ivareta barnets privatliv og senstivitet, skriver en av følgerne.

Til KK forteller Kvenshagen at hun har fått masse reaksjoner på innlegget. De fleste klapper i hendene, forteller hun, og mener at dette er helt «to the point.»

- Det gjelder spesielt kolleger av meg som også opplever dette som et problem, men også ansatte i skoleverket. Noen få mener derimot at man ikke skal overkjøre barna fordi det skyldes at de er redde.

- Tar styringen

Det er ikke så ofte et legebesøk ender med at Kvenshagen ikke får undersøkt barna, men ikke rent sjelden må hun ta styringen for at det skal skje.

- Jeg lar foreldrene argumentere en stund, før jeg sier til barnet at: «Her må du kle av deg», også bare gjør jeg det. Ungen protesterer selvfølgelig, og noen foreldre kan bli litt overrasket, mens andre synes det er helt greit.

Legen har full forståelse for at barn ikke vil undersøkes, og at det er både fremmed og skremmende.

- Men det må gjøres, og det viktigste for meg er ikke at barna skal synes at dette er gøy, men at vi får avklart om de har en sykdom og trenger behandling.

Slik gjør du skjerfet ditt om til en balaklava. Video: Mina Knudsen/KK Vis mer

- Bør forberedes

Kvenshagen mener dagens foreldre ikke er bestemte nok, at de skal diskutere alt, og lar barna være med på avgjørelser der utfallet egentlig er gitt.

- Når de kommer til en undersøkelse for å finne ut om de trenger behandling, kan vi ikke diskutere om dette skal gjøres eller ikke. Da bør foreldre heller si: Dette må vi enten du vil eller ikke.

Barn har ikke vondt av at foreldre bestemmer, understreker legen. Tvert i mot mener hun at klare grenser og foreldre som tar ansvar er noe barn har godt av.

- Hva kan foreldre gjøre for at legebesøk skal gå mest mulig smertefritt?

- Man bør forberede dem på hva som skal skje i den grad det er mulig. En ettåring vil ikke skjønne noe, men til to og treåringen kan man si på forhånd: «Nå skal vi til legen hvor du må ta av klærne, så legen får se på huden din og kanskje lytte til magen din».

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer