- Foreldre er barnas viktigste trafikklærere!

Tenker du over at din atferd kan påvirke hvordan barnet ditt blir som sjåfør?

ARVER FORELDRENES HOLDNINGER: Ekspertene mener barn i stor grad overtar og kopierer foreldrenes atferd og holdninger i trafikken. Foto: NTB Scanpix
ARVER FORELDRENES HOLDNINGER: Ekspertene mener barn i stor grad overtar og kopierer foreldrenes atferd og holdninger i trafikken. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Vi tenker slik at foreldrene er trafikklærere for sine barn hele døgnet, hver dag i nesten 18 år - helt til trafikkskolene overtar, sier Torstein Salvesen.

Han er leder for Nullvisjonen i Lister, en del av et kommunalt- og fylkesfinansiert prosjekt som jobber med holdningsskapende arbeid innen trafikksikkerhet.

Kopierer foreldrenes atferd

Salvesen mener barn i stor grad overtar og kopierer foreldrenes atferd og holdninger i trafikken.

- Barna gjør som de voksne gjør, ikke som de sier. Det må derfor være sammenheng mellom liv og lære. Det er lite trafikkskolen kan «reparere» i løpet av noen få kjøretimer, sier han.

LES OGSÅ: Løse nettbrett i bilen kan gjøre stor skade

ROLLEMODELLER: - Foreldrene er trafikklærere for sine barn hele døgnet, sier Salvesen hos Nullvisjonen i Lister. Foto: Nullvisjonen Agder
ROLLEMODELLER: - Foreldrene er trafikklærere for sine barn hele døgnet, sier Salvesen hos Nullvisjonen i Lister. Foto: Nullvisjonen Agder Vis mer

Sterk påvirkning

Seniorrådgiver hos Trygg Trafikk, Bård Morten Johansen, er enig i at foreldres oppførsel i trafikken har stor betydning for barna.

– Foreldres oppførsel er en av de sterkeste påvirkningsfaktorene i oppveksten. Dette gjelder alle typer atferd og er spesielt merkbart hvis atferden avviker fra normen, sier han.

Når det gjelder trafikk mener Johansen det kommer av to forhold. – Barn er mye sammen med foreldrene i trafikken og foreldrene har sterk innflytelse på grunn av rolletilhørighet.

- Det er svært sannsynlig at foreldrene påvirker atferden til barna sine både som bilførere og trafikanter generelt, sier han. 

LES OGSÅ: - Mange biler har ikke plass til bakovervendt bilstol

- Gjelder også småbarnsforeldre!

Selv foreldre til små barn bør ifølge Johansen være oppmerksom på hvordan de oppfører seg.

– Dette gjelder også små barn fordi grunnlaget for atferd senere i livet legges tidlig. Dette henger sammen med etablering av sosiale normer, en del holdningsdimensjoner, kunnskapsbygging og etter hvert atferd.

Johansen mener foreldre bør være spesielt oppmerksomme på å følge regelverket i situasjoner hvor brudd på regelverket vises godt overfor barna. 

– Dette gjelder for eksempel fartsgrenser, bilbeltebruk, bruk av håndholdt mobiltelefon og så videre. Selv om det ikke er forbudt å gå på rød mann i Norge, bør foreldre unngå dette fordi barna ikke selv er i stand til å vurdere når og hvor atferden er trygg eller farlig, sier han. 

LES OGSÅ: Hvordan tror du bilbeltet skal ligge?

KOPIERER ATFERD: - Det er svært sannsynlig at foreldrene påvirker atferden til barna sine både som bilførere og trafikanter generelt, sier Johansen hos Trygg Trafikk. Foto: Nullvisjonen Agder
KOPIERER ATFERD: - Det er svært sannsynlig at foreldrene påvirker atferden til barna sine både som bilførere og trafikanter generelt, sier Johansen hos Trygg Trafikk. Foto: Nullvisjonen Agder Vis mer

Bruker for mange uklare begreper

Han mener en typisk feil mange foreldre gjør, er at de bruker uklare begreper når de skal lære barna trafikksikkerhet.

– For eksempel generelle uttrykk som «Vær forsiktig», «se deg for», «pass på» og «vær oppmerksom». Dette er uttrykk som ikke sier noe om hva du skal se etter, hvor du skal se eller hva du skal passe på. 

– Foreldrene er ikke alltid like forsiktige og oppmerksomme selv. De går på skrå over gata, går på rødt lys, løper over veien, kjører over fartsgrensa og lar være å bruke bilbelte på korte turer. Slurvete forhold til barnesikring i bil vil sannsynligvis også kunne føre til at barna slurver med sikkerheten senere i livet, legger han til. 

LES OGSÅ: Jo eldre barn blir, jo mer slurver foreldrene med sikkerheten

TROR DU IKKE BARNA FÅR MED SEG HVA DU GJØR I BILEN? Hør hva de selv sier om saken i denne korte filmsnutten!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer