- Foreldre er barnas viktigste trafikklærere!

Tenker du over at din atferd kan påvirke hvordan barnet ditt blir som sjåfør?

ARVER FORELDRENES HOLDNINGER: Ekspertene mener barn i stor grad overtar og kopierer foreldrenes atferd og holdninger i trafikken. Foto: NTB Scanpix
ARVER FORELDRENES HOLDNINGER: Ekspertene mener barn i stor grad overtar og kopierer foreldrenes atferd og holdninger i trafikken. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Vi tenker slik at foreldrene er trafikklærere for sine barn hele døgnet, hver dag i nesten 18 år - helt til trafikkskolene overtar, sier Torstein Salvesen.

Han er leder for Nullvisjonen i Lister, en del av et kommunalt- og fylkesfinansiert prosjekt som jobber med holdningsskapende arbeid innen trafikksikkerhet.

Kopierer foreldrenes atferd

Salvesen mener barn i stor grad overtar og kopierer foreldrenes atferd og holdninger i trafikken.

- Barna gjør som de voksne gjør, ikke som de sier. Det må derfor være sammenheng mellom liv og lære. Det er lite trafikkskolen kan «reparere» i løpet av noen få kjøretimer, sier han.

LES OGSÅ: Løse nettbrett i bilen kan gjøre stor skade

Sterk påvirkning

Seniorrådgiver hos Trygg Trafikk, Bård Morten Johansen, er enig i at foreldres oppførsel i trafikken har stor betydning for barna.

– Foreldres oppførsel er en av de sterkeste påvirkningsfaktorene i oppveksten. Dette gjelder alle typer atferd og er spesielt merkbart hvis atferden avviker fra normen, sier han.

Når det gjelder trafikk mener Johansen det kommer av to forhold. – Barn er mye sammen med foreldrene i trafikken og foreldrene har sterk innflytelse på grunn av rolletilhørighet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.