- Foreldre føler seg presset til å la barna starte med fritidsaktiviteter

Er det noe poeng i å la barn starte med fritidsaktiviteter før de har begynt på skolen?

 FRITIDSAKTIVITETER FOR BARN: - Mange barn har lyst til å være sammen med foreldrene framfor organisert aktivitet, sier eksperter KK.NO har snakket med. Foto: NTB Scanpix
 FRITIDSAKTIVITETER FOR BARN: - Mange barn har lyst til å være sammen med foreldrene framfor organisert aktivitet, sier eksperter KK.NO har snakket med. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– Foreldre bør absolutt ikke ha dårlig samvittighet for at barnehagebarnet deres ikke går på en fritidsaktivitet, sier Merete Lund Fasting, førsteamanuensis i helse- og idrettsfag ved Universitetet i Agder.

Det har etter hvert blitt mer og mer vanlig at barn begynner med fritidsaktiviteter mens de ennå går i barnehagen og det finnes mange ulike tilbud for barn i denne alderen.

Turn- og lekegrupper arrangeres for barn helt ned i toårsalderen og dans er en aktivitet mange starter med når de er rundt tre-fire år gamle.

Foreldre føler seg presset

Fasting tror mange foreldre i dag føler seg presset til å sende barna sine på fritidsaktiviteter, fordi de ser at «alle andre» går på noe.

– Mange foreldre tror nok barnet deres trenger å delta på organiserte aktiviteter på grunn av det sosiale. Jeg kan ha forståelse for dette, da det ikke lenger er så mange barn å leke med i gata på ettermiddagen. Men barna er sosiale hele dagen i barnehagen, så mange barn kjenner nok ikke på dette behovet.

– Noen tenker nok også at det er viktig for barnet å få nok fysisk aktivitet. Problemet med disse organiserte treningene, er imidlertid at barna kan ende opp med å stå en del i kø. Det å ha ansvar for opplegg for små barn er krevende, og det er ofte disse trenerne som har minst kompetanse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer