<b>MYE Å HENTE PÅ NETT:</b> Flere norske nettsider tilbyr god informasjon med gode kilder til foreldre. Foto: Shutterstock ©
MYE Å HENTE PÅ NETT: Flere norske nettsider tilbyr god informasjon med gode kilder til foreldre. Foto: Shutterstock © Vis mer

Foreldre i dag spør heller Google enn bestemor

Kunnskapstørste foreldre gjør tingene på sin egen måte!

Generasjonen som skapte sosiale medier blir nå foreldre. Milleniumsbarna har friere holdninger til barneoppdragelse og bytter ut bestemor og barneeksperter med Google. De forventer at barnas leketøy skal stimulere de små til å bli problemløsere.  

Mer kunnskap

Professor i psykologi Willy-Tore Mørch ved universitetet i Tromsø understreker at foreldre i dag er svært opptatt av informasjon om god barneoppdragelse. Tradisjonelle autoriteter som besteforeldre og myndighetene må konkurrere med internett om rådgiverrollen. 

Tidligere arvet foreldre oppdragelsesstrategier fra egne mødre og fedre. Internett har gitt den nye generasjonen foreldre kunnskap vi ikke hadde tilgang på før. De kan mer om det meste, også barneoppdragelse. Det gjør at de har en friere holdning til hva det betyr å være foreldre, sier Mørch.

Professor i psykologi Willy-Tore Mørch, mener foreldre er mer opptatt av barneoppdragelse nå enn tidligere. Foto: privat
Professor i psykologi Willy-Tore Mørch, mener foreldre er mer opptatt av barneoppdragelse nå enn tidligere. Foto: privat Vis mer

Nå er "millenniumsbarna" som ble født mellom 1980 og 1995, midt i småbarnsfasen. Dette er generasjonen som skapte de sosiale mediene, som valgte Obama til president, som insisterte på å ha kreative jobber og som nektet å bli kommunisert til og i stedet startet å kommunisere med varemerker. De finner sin egen måte å gjøre ting på, men innenfor kunnskapen som er tilgjengelig og rammene satt av egen generasjon. 

Noen forskere kaller dem “bare gjør det”- generasjonen, foreldrene som alltid har fire eller fem prosjekter gående. Det finnes ingen fasit - heller ikke ved barneoppdragelsen.

Mindre tillit til eksperter

- Ekspertveldet har gått for langt, har professor i pedagogikk Stein Erik Ulvund tidligere uttalt til Mammanett.no.

– I vanlige familier er foreldrene de beste ekspertene på egne barn, mener Ulvund.

– Den vanligste misforståelsen er at mange mener det finnes en fasit som gjelder for alle barn, men det gjør det ikke. Typiske artikler som foreldre utsettes for er: «Slik får du et lydig barn», «Slik får du en lykkelig baby» og «Slik får du et barn som sover». Det går ikke an! Det finnes ikke en fasit på dette der man kan sette to streker under svaret. Ikke engang søsken skal ha den samme oppdragelsen, hevder Ulvund.

Foreldre i dag har mindre tillit til eksperter. De kan skaffe sin egen informasjon om barneoppdragelse på internett, sier professor i psykologi Willy-Tore Mørch

 
VÆR BEVISST: Velg artikler med gode kilder, anbefaler redaktør og sykepleier Elisabeth Lofthus Foto: privat
VÆR BEVISST: Velg artikler med gode kilder, anbefaler redaktør og sykepleier Elisabeth Lofthus Foto: privat Vis mer

LES OGSÅ: Skrikekur eller ikke?

Slik finner du god informasjon på nett

- I Norge finnes flere gode nettsteder for foreldre, sier Elisabeth Lofthus, som har jobbet de siste 13 årene som redaktør på Mammanett.no.  

- De beste nettstedene er opptatt av å velge gode kilder og være tydelig på hvilke kilder man benytter, dette er noe man bør se nøye etter når man søker informasjon om oppdragelse og helse på nett. Jeg opplever også at foreldre i dag er opptatt av dette, og nøler ikke med å gi tilbakemelding hvis de opplever informasjonen som mangelfull, sier hun.

Hun oppgir dette som viktige råd for å vurdere informasjon:

  • Er det oppgitt om rådene er i overensstemmelse med offentlige, nasjonale anbefalinger, eller er det en enkeltpersons mening? Dette bør saken oppgi, og er spesielt viktig hvis det er helseinformasjon. 
  • Ved barneoppdragelse vil det alltid være ulike syn - kommer flere syn frem i saken? Debattsaker om barneoppdragelse er langt mer å foretrekke enn ensidige "dette er den beste måten å gjøre det på". Som foreldre må du gjøre en rekke valg når det gjelder barneoppdragelse, hver uke, hver dag. Du kommer ikke unna dette! Men du blir kanskje mer bevisst valgene når du har lest om dem.
  • Har artiklene dato? Hvis de ikke har en dato for publisering, eller dato for oppdatering, kan dette like gjerne være utdatert informasjon som du ikke bør forholde deg til.

 

LES OGSÅ: 8 tabber foreldre gjør på Facebook

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: